用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田:曾肇添 vs 呂明才 vs 沙官
樓主: iphone4s
go

沙田:曾肇添 vs 呂明才 vs 沙官 [複製鏈接]

回復 10# catcatmom 的帖子

謝謝妳:D , 啊女上次p5中期試考52; 今次未知....如果也是50名以內, 報上智會吾會好博呢?  沙呂有無機呢:(

回復 14# chanpa 的帖子

恭賀哂, 入了上智否?

三年前SFA 94都入吾到聖方濟, 去了長天
原來長天很好 是愉快學習

啊女LIKE 沙呂多些, 希望有機啦, 很欣賞沙呂的校長及副校長, 真是很有HEART

回復 1# BanBan350 的帖子

我意思是 扣除第一輪自行 54
及第二輪兩間呂小 around 92-94

大約得 180 - 54 - 92 = 34  <-----
俾第二輪 "非兩間呂小的"  大抽獎位

我覺得呂中會難過曾肇添
因為佢要預留啲位俾呂小

唔知咁諗啱唔啱

回復 Motherrcc 的帖子

呂中收嘅94個兩間呂小學生,減左29個聯繫學位, 有65個學生係經係自行或者大抽獎入倒呂中.

其實呢65個學生,家長係分唔倒邊d係自行或者大抽獎入倒呂中的.  

大抽獎嗰70個位係公開比所有學生選.兩間呂小係冇優惠的.有咁多呂小學生去倒呂中, 可能係佢地多數選呂中做第一志願.

沙田區BAND 1 學生喺大抽獎都有機會入倒呂中.

上智係一間好傳統天主教修女學校, 我覺得佢係以教統排名大過天, 唔好彩, 你囡囡"果"年, 去考親都係全級第一, O甘自行就相當競爭性, 始終教統排名, 課程深既小學比普通小學, 別人得BAND1位有30%, SFA有5-60%, 已很好, 但優勢只係比人多機會.

唔好講, 考唔考到先啦! 你囡囡鍾意讀邊間? 如果只喜歡讀書, 上智是不異之選. 如果個囡囡活D, 沙呂中係好過上智喎!

SFA係深水涉區, 無論你住係邊, 都先跟學校網, 囡囡自行沙呂中OR上智(全港性), 都無問題.

上智可考可抽, 沙呂中可考, 抽就無優勢, 佢有兩間小學攞左部份位.

兩間相比(因只是兩間來說) 自行機會沙呂中機會大D, 雖然佢係男女校, 但沙田多英中.而且SFA學生, 扣門有優勢. 甘我係你, 都博到盡, 萬一事如願違, 都會有BAND1中至尾中學校長向你囡囡揮手.

比D信心自己同囡囡.   

原帖由 Adam媽媽 於 11-11-29 16:51 發表
謝謝妳:D , 啊女上次p5中期試考52; 今次未知....如果也是50名以內, 報上智會吾會好博呢?  沙呂有無機呢:(

I would like to try Ying Wah and Holy Trinity in first round but my daughter is only around ranked 80 in SFA. I am thinking if the first round fail, I can put holy trinity in second round in both part A and B and try my luck. any comment on this arrangement?

其實,兩間呂小有咁多band1A成績?

沙田91網, 沙呂小, 一呂小 及培基升中派位都很不錯的.

可到學校網站看看

沙呂小
http://www.bstwlmc.edu.hk/index.php?router=升中派位概況

一呂小
http://www.baptist-lmc-primary.edu.hk/news/news01.php

培基

http://www.pooikei.edu.hk/mainpage/tempfolder/J6_2_S1.pdf
‹ 上一主題|下一主題