用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求學求分數 學童壓力爆煲
樓主: fongyuen
go

求學求分數 學童壓力爆煲 [複製鏈接]

原帖由 ratafan 於 11-11-16 23:29 發表
好同意dad1234嗰個term"互動"!
編製張form的發傻,填的家長跟住癲埋一份,政府以為是大躍進,把此風氣不斷昇華,形成今天些制度......

淨係睇呢度D人講野都得人驚啦.
我覺得, 學校的客仔係家長,
家長又同家長比較.
學校只係順勢而行.
教育制度無叫你去谷TSA, 但D人又谷.
無叫你去玩十樣八樣野, 仲要樣樣有成績.
又係D家長變態
學音樂明明只係為左陶冶性情.
但又話要考幾級幾級.
做運動明明係為左強身健體, 發展社交,
又話要去拎乜獎物獎, 搏名校青來.
個個拎完張CERT就算.

點講都好, 家長都要比較理性一點,  不要把壓力轉嫁在小朋友身上, 好似我的女兒, 返全日制幼兒園, 放學放4:30, 真係唔忍心仲要放學去學野, 只安排在星期六學兩樣: 一係英文班, 二係芭蕾舞. 係架, 相對佢某些同學, 阿女蝕架, 我兩樣興趣班, 佢d 同學少都4-5樣, 有個仲誇到上11個興趣班, 但係5歲人仔, 好攰啫....多d時間訓得好d, 仲緊要喇....

至於果d 名校話咩8級piano唔算特別, 呢d 真係容我說一句----非常怪獸囉, 要考到8級, 家長和小朋友都要付出架, 點解講到好似垂手可得咁....駛唔駛個bb一出世就識講英文呀, 呢d 說話真係好不負責任, 當家長和小朋友一起努力時, 呢d 校長竟話唔算特別....這是什麼的教育工作者......

制度係有不完善的地方, 我地都無野可以做到, 所以家長係最重要幫子女把關的人呀....

大家加油吧!!

原帖由 青青河邊草 於 11-11-17 00:12 發表

淨係睇呢度D人講野都得人驚啦.
我覺得, 學校的客仔係家長,
家長又同家長比較.
學校只係順勢而行.
教育制度無叫你去谷TSA, 但D人又谷.
無叫你去玩十樣八樣野, 仲要樣樣有成績.
又係D家長變態
學音樂明明只係為左 ...

Cutemom0808  totally agree!  發表於 12-6-7 12:07

回復 58# dad1234 的帖子

都同意你所講
真係各單位互動出來的結果
當年我大仔
現在仲係小學咋
考小一和幼稚園都冇咁激烈

今年考小一的表格
填父母職業, 我覺得都還可以.
不明白, 要報埋父母工作公司, 地址
公司地址, 對選小一有何關系, 不明????

有些更要你列出
最佳三項獲奬項目

>>>係最佳三項

5 yrs 人仔咋

求學不只求分數

http://www.am730.com.hk/article.php?article=81748

Agreed! 記得阿仔當年行第一步、說第一句話,做父母的已滿足到不得了,每踏出新一步,他們是付出很多的努力的,做父母應多些欣賞他們能做到的及引導他們勇於嘗試,而不是嫌他們不及他人叻。

原帖由 nmy1024 於 11-11-17 07:45 發表
點講都好, 家長都要比較理性一點,  不要把壓力轉嫁在小朋友身上, 好似我的女兒, 返全日制幼兒園, 放學放4:30, 真係唔忍心仲要放學去學野, 只安排在星期六學兩樣: 一係英文班, 二係芭蕾舞. 係架, 相對佢某些同學, 阿 ...

回復 41# TheWiseMom 的帖子

Agree! 一樣米養百樣人,人人性格各有不同,人人才能也各有不同,唔係淨係讀書叻果d先有前途。Steve Jobs 都無大學畢業啦!

20 年後呢班被谷到爆嘅香港新一代唔知會係點嘅呢?
30 年後佢哋嘅待人接物、處事技巧、人生觀、家庭觀念、價值觀又會變成點?

如果父母今日唔把握同仔女相處嘅黃金時間,育兒之事每每外判、假手於人;
又點可能其望他日仔女以禮相待,和睦相處呢?

回覆:Letter_lalaland 的帖子

非常同意!宜家係怪獸家長,之後係怪獸成人!

cmchang0927 發表於 11-11-16 00:26
其實我覺得自己做人媽咪, 有時都覺得辛苦到想死....
好似我仔學野唔夠人快, 真係好令人担心..... 見到有人 ...
我都試過咁諗,洗唔洗好似人地咁谷吓呢?
不過諗真d做咩要做亞羊呢? 決定咗就點做就唔好人云亦云啦

講真哦句,根本而家啲小朋友體質咁弱;
壓力大 + 體重過輕\ 重 + 唔夠休息 + 冇乜定期做運動 + 飲食不定時 + 營養不良(食飽唔代表有足夠營養;飲食要均衡),乜都要爭先、千祈唔好蝕底、唔好忍、要聲大、要惡過人(出律師信)

唉,從小養成咁嘅生活習慣、態度;
好難避免心血管疾病、中風、糖尿病、高血壓、抑鬱症 等疾病。

引用一下evianh2o 帖內嘅連結

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2330047

大學生收埋參考書見識得多,不過小學生有咁嘅心思就 。。。

http://hk.news.yahoo.com/虎媽愛比較-子女要贏出陰招-224724407.html

多謝分享這些新聞, 令我再想想是否給小朋友太大壓力!  我唔係好buy現今香港的教育制度, 吸收知識的同時, 沒有均衡地顧及其它生命的要素, 如思想,行為, 德育,身心狀態,時間分配, 親情友情等多方面,不能培育小孩能均衡地健康發展!!
請各家長選學校之前, 先留意自己小朋友是什麼類型, 為孩子選擇一間不合適的學校, 像穿了一件不合身的衣服, 小朋友會感到不舒服.
不是盲目追求名校及學業成績!! 要常常留意孩子的心理狀態.
‹ 上一主題|下一主題