用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 一個褔小家長的憤怒!!
go

一個褔小家長的憤怒!! [複製鏈接]

今日去聽昇中講座,總校長吹完水之後,輪到周羅茜發言.佢一開始就已經黑口黑面!跟住就係咁數啲學生成績幾咁差,不斷指責學生懶,仲連家長都鬧埋,好似我地成班人影衰佢學校咁!佢仲荒死唔夠力,仲列出前兩年嘅成績統計,總之要妳地明白妳地嘅仔女仲衰過地底泥!

後來到答問時間,果然四個家長有三個插番佢,到後來仲要總校長出黎解畫,周羅茜終於無再出聲,後來死死地氣離場

真係想像唔到一個從事教育事業嘅人可以講啲咁嘅嘢,要知道今日佢地係特登叫埋學生黎聽嘅,即是佢係當眾羞辱啲學生!!他地不單唔知道檢討,仲咁去侮辱人,簡直令全場憤怒!

可能佢地忘記咗,我地當初選擇津美嘅目的,係因為快樂學習,並唔係而家咁着重成績,死谷爛谷!其實當初點解一間理唸咁唔同嘅學校可以這樣收購津美,似乎我地仲欠一個交代!
   0    0    0    0

回復 kakadaddy 的帖子

咁又幾好喎!  

我感覺到學校是想打好小一學生的中.英文的基礎先, 對嗎?

回覆:一個褔小家長的憤怒!!

多測驗和默書,但小朋友讀得開心嗎?

回覆:monkichi_mama 的帖子

Me2, great! 希望有機會認識

回復 monkichi_mama 的帖子

no worry, the Maths of P1 is very easy, it starts from counting........something like they learn at K3

如果 有Second in ,係唔係多數會收呀?

baba987:

多謝你的建議! 今個星期六SECOND-IN見校長, 希望有好消息!

謝謝你們的解答,使我安心了,我要對學校有信心,我希望能更了解學校多一點

回復 baba987 的帖子

謝謝你的分享, 讓我們更加了解褔小的最新及真實情況.

小一已是英數, 小朋友是否很快可以適應? 因小女(K3) 現在的英文水平是很一般的, 擔心她應付不來.

我其實好喜歡福小的課程,又返屋企,我擔心可能是老師的流失率高嗎?對小孩子有愛心和耐性嗎

My kid is also studied at P1 months ago.  At the begining, I found a little bit harsh and too quick of the syllabus, in particular the Putonghua and Mathematics subjects.  Until recent, my kid  and also ourselves seem could manage them without too much stress/concern.  Frequent quizs and dictations would definitely give us some stress, but I see my kid really learn a lot and improve a lot in these few months.  

我現在的心情,也很困擾,會唔會為小朋友選錯了呢?

點解啲comments咁極端

回復 Carol728 的帖子

我認為學校所用的homeroom 模式非常恰當. 校長亦非常親切. 每日返學仔仔都滿懷笑容.  
而我睇住佢每日進步, 特別係英語, 數學. 我真係要好多謝老師的教導. 我就比足101分.
亦很感恩福附選了小孩.  希望學校也會選了弟弟入讀就好了.

想問呢個  post 入面提到既問題現在有改善嗎?
Miranda :-D

其實我想話, 我個仔小一至小三係讀私校, 都係標榜愉快學習, 但我唔想佢中學都係讀私校, 因為我覺得始終都要面對現實的, 眼見佢學校D程度, 我真係唔敢想像佢可以點同人fight, 胆粗粗同佢轉過黎福小, 學校仲收佢讀英文班, 開頭真係好驚, 因為佢小一至三都係讀中小的, 而家一下子要佢面對好多改變: 搬屋, 轉校, 轉為全英上課, 無晒D同學仔, 而且仲多左個細佬, 點知佢好快就適應左, 下學期開始仲考得好好tim, 而且學校生活都算OK, 老師都好OK, 小五升中家長會我都有去, 我唔覺周校董有D咩說話講得有問題喎, 唔覺佢睇唔起福小學生, 完場時, 我地仲主動去打個招呼, 初初佢知我個仔讀邊班時, 佢都有縐縐眉的, 話呢班D成績麻麻喎, 點知佢一睇成績list, 知我個仔全班第一, 全級第十, 但操行得C+, 就好担心咁問做咩事咁洩呀, 到佢知我個仔唔係洩, 只係唔識控制情緒, 就同我個仔傾計, 教佢點放鬆, 點令自己無咁嬲, 証明佢係關心學生的, 佢講得好啱, 讀書係刻苦的, 讀書唔係歎世界, 自古以黎都係咁架喇, 佢想學生成績好D, 係想佢地升上中學唔洗咁辛苦, 如果個距離拉得咁遠, 佢地上到去真係會好辛苦架, 大家要明白呀

familyking  你個仔成績好,佢面口硬係吾同啦, 換轉你個仔考第尾,你就會看到佢塊面變黑,兼叫你個仔吾好去福中啦...好現實架.  發表於 12-3-30 12:18
‹ 上一主題|下一主題