用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 一個褔小家長的憤怒!!
go

一個褔小家長的憤怒!! [複製鏈接]

醒目開學勳章

完全明白.

我係一位小一家長.  
開學已3個月, 小朋友上學都好開心.

但我都發覺學校好push成績, 課程都好谷, 教得快但又無方法.  只係一尾多quiz, 默書.  而且, 老師都大聲講小朋友幾多分數, 高分固然開心, 但低分數者, 固然係像受羞辱一般, 會被老師責罵.  老師亦會向家長透露哪個學生什麼分數, 毫無私隱可言, 目的何在?

雖然我小朋友並不是低分數一個, 但就因為怕被老師當眾羞辱, 每次Quiz, 都會有壓力, 晚上都睡不安寧, 只係小一, 我已經覺得佢已變成只望高分數, 我要不斷從旁"扶返佢去正途", 教佢只要盡力而為, 唔係100分媽咪爹地先會開心.  亦唔好理其他小朋友多少分數, 其他同學學科差, 都叫佢幫助吓同學, 千萬不要取笑他人.   家長會被稱怪獸家長, 而學校呢, 難度學校老師咁樣迫學生, 佢地唔係怪獸乎?

想學生成績好, 有好多方法, 唔係一定要地獄式訓練.  100個學生裡面, 能夠地獄式栽培嘅, 每年會有幾個?

我由幼稚園開始, 不斷叫自己唔好做怪獸家長, 但, 竟然親手送自己小朋友入咗一間怪獸學校.  

至於弟弟, 我已放棄註冊.

希望學校會改善.

mandy304  但我小朋友學習非常順利, 老師真的教的好好. 仲話老師發音最標準.  發表於 12-11-5 14:31

醒目開學勳章

原帖由 sumyee 於 11-11-16 11:48 發表
我都覺得教得太快了, 有很多quiz,默書, 但老師沒有告訴我哪一位同學幾多分數云云.

連我自己都不知道何為愉快學習 ??

老師唔係個個家長都講, 不過有家長問, 佢就講.

我小朋友仲係講開心, 可能佢分數不差, 就會被稱讚.  但, 我都不為這而安心, 想吓, 有朝一日, 到自己小朋友分數差, 遭遇都一樣.  

總之, 我無諗過, 校長包括總校長所講嘅有效愉快學習, 原來係咁, 開始覺得, 學校除卻英文授課之外, 同一般津校無分別, 學校課程上完全無特色, 真係為教書而教書, 唔理小朋友係咪真係吸收, 教得好快.

醒目開學勳章

原帖由 Hanayori 於 11-11-16 14:12 發表
昨天我也在場.  Ms Chow強調今次考試成績好.....差!!   想知差標準, 攞唔到A係差? 我問老公: Ms Chow 係唔係趕客? 每年外面有成千人投考福中, 所以唔想福附拉底佢地業積?   林總校長更說: 我地以前未有收過Band 3學 ...

聽你地講完, 我真係有d驚, 雖然我地係interview入福小, 不過眼見同學質素都係有好大參差的, 其實都幾影響進度.   開學不久, 都聽聞不少同學進度跟唔上, 呢點係無可否認的, 因辨學只有兩年, 福附上年收生人數可能為補不足, 難免於無選擇下, 學生未達標都照收 (好多直資辦學頭幾年都會有咁情況), 但學校點樣去令學生入讀後成績達標, 就係一個問題, 唔希望學校只顧教書, 教完就算, 之後就谷學生同家長, 其實眼見家長想配合, 無耐學校係你有你講, 佢有佢教, 完全無實質措施去協助.  而家就睇家長日收到成績報告後之後, d家長係收倒學校咩指引, 定係學校只會投訴, 但唔比方向.

另外, 學校開學已3個月, 行政混亂仍然係一個大問題, 錯漏百出, 令家長無所適從, 係有進步空間, 但仍未見學校有些微改進, 呢個亦係一個大問題.

醒目開學勳章

原帖由 gegemok 於 11-11-17 10:07 發表
沒有一間學校是適合所有人, 就算係一間好既學校,一定有人考第一,也有人考第尾,有人讀得開心,有人讀得唔開心. 替小朋友找學校,就像配對遊戲. 我是真心的替你們難過,本來想找間愉快學習的學校,可惜學校經營不善,被傳統 ...

學校不可令質素下趺, 無錯, 就係因為學校不可令質素下趺, 就會摧谷小朋友成績.  不過學校教學態度似乎唔係教緊小學, 係將佢地教中學嘅經驗, 用落小學度, 欠短缺愛心與耐性.

教得快, 測驗多.  小一四班進度不一, 無級別統籌, 高層不在意教學方法, 只在意成績.  可以講, 傳統小學並不是這樣的, 人地會樣樣跟到足, 福附又做唔到, 傳統學校會有好多教學上配套. 而家福附係, 傳統不似傳統, 全英不似全英.  兩頭唔到岸.

醒目開學勳章

原帖由 Ms_Karen 於 11-11-17 17:16 發表

這是你自己定義的
愉快學習, 這和臻美在一開始時的
理念不同!但是這一切已經毫無意義, 這
理念已隨臻美消失在完美的記憶中....

Yes,仲要幚前臻美以及全小一做埋代表,仲叫人搵路走,無言~

福附現時某部分家長就係咁,代人發言!

你滿意唔代表全小一家長滿意的,或各班教法唔同呢,唔講學校咁新又點會知有咩不足要改善呢!唔係下下要叫人轉校去逃避的!唉!

醒目開學勳章

我班別情況係, 咩都好甩漏的.  比時間老師, 係有的.  3個月啦, 統測已完, 情況係只有更差.  做父母的, 不是不想去配合學校多Quiz多默書, 而係, 每日都忙著執學校甩漏情況, 仲有幾多時間去溫書?  而家係到我唔明咩叫家校合作, 咩homeroom喎, 唉, 我班係全無作用.  而且, 我已發覺老師與別班教法不一樣, 我班係比較死板的, 難記的科目會更難入腦.  如果你們班別無我此情況, 我亦好相信你們會暫時頗滿意福小的.

上列係千真萬確, 我十分希望福附有人會上嚟教育王國, 睇倒之後加以改善.
‹ 上一主題|下一主題