用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 到現階段什麼都沒有
樓主: fc1668
go

到現階段什麼都沒有 [複製鏈接]

寫,點寫呀?係咪有2nd IN既自好寫呀?無既話係唔係唔駛寫呀?教教我
原帖由 smilefish 於 11-11-16 14:36 發表
有咩分別,最後咪又係咩都冇...大家心態都係想搵一D直資同私校...不過未到最後我亦唔會罷休..大家努力,唔好氣餒...我SECOND IN呢2間,一間SFA已經唔得,HKUGA-應該都唔得...其實我心儀的都不是呢2間..但果間一定靠自己 ...

知道喇,加緊油架喇,6月果幾間,相信一樣好多人同我搶,我知既好似得3間,有無介紹呀?MS , TSL, KTS,不過都係啲好熱既學校呢~仲有無呀
原帖由 marcuscyrus 於 11-11-16 15:11 發表

你有lea嗎?你就好,我家爸爸遲入職,沒了,看來oea也有的樣子哦
如果係咁,其實反而不用太擔心,起碼多了一條出國路,加油哦..有幾間小學,講名落弟者6月可再申請,我估你可以趁呢幾個月睇下小朋友有咩進展,再寫信加少少補充資料入 ...

宣小都有呀,不過佢有宣幼,位小啦,叻既相信今日都唔會心思思出呢個post !

知道你小朋友有好啲2nd In既機會,有無秘訣呀!

六月仲有咩學校可以再博呀,知既通知我,謝謝.
原帖由 qoo_pooh 於 11-11-16 15:08 發表
樓主報的學校見晒未呀? 有無報宣道呀?

我覺得樓主首要係要排好大抽獎的學校次序, 就算你幾唔想都要搵間區內比較好的小學給小朋友作準備

其次就找找那些直資和私校6月後有得第二輪報考的名單

再者我諗你要分析一下 ...

東九龍太遠了:tongue: 不過人家不要,都未至於學校會接受我吧,我們沒有申請呀!

你意思係6月可以申請?
原帖由 marcuscyrus 於 11-11-16 15:25 發表

你個是仔仔嗎?觀塘st jo o岩唔o岩?尋日剛出offer就已見好多家長唔要了

好呀,謝謝你.我會再留意下
原帖由 marcuscyrus 於 11-11-16 15:32 發表

我覺得凡有說6月可以再向學校查詢的都可以一試哦,唔試過又點知
以我知,kts同st jo都有呢個statement 在其面試信上,其他學校冇考唔知道

um...知道喇,學術我再補補先,謝謝.

至於不足,我真係唔太知道,發現唔到佢有什麼問題,佢話自己主動去答,去參與又有禮貌架.雖然可能答錯左,咁唔通所有小朋友都真係咩岩晒:tongue:
原帖由 qoo_pooh 於 11-11-16 15:52 發表
我覺得你唔好理學校有幾多位,
總之教小朋友全力以赴, 之後再打算
聽聞宣小面試考得好學術,
或者你可以趁這幾星期再幫小朋友加強一下............

另外, 你覺得小朋友有什麼不足要改進呀?
還是你都不是太清楚呢?

...

TSL我知道呀,仲有無呀
原帖由 catyoyo 於 11-11-16 15:41 發表
PLK TSL also

:D ,一定係佢睇漏眼,我成日都係咁諗!:D
原帖由 marcuscyrus 於 11-11-16 16:53 發表

其實都唔一定係有d咩輸比其他小朋友,有時可能只輸運氣/眼緣,間間都2-3千人考,除左最top o個堆間間爭住收的學生之外,其他o個d,可能都係大家叮噹馬頭 ...

多謝大家既提點呀,TT我今日打左去問喇,佢話可以接受呀,福小我就唔知係咩黎,全名係咩呀?
原帖由 marcuscyrus 於 11-11-16 17:02 發表

有d小學可能係全年都接受報名的,又會唔會考慮?
tt/福小好似都係的(not sure, have to check)

SKH我知谷所以唔岩囉、不過唔到我選擇啦、乜刀剎

在過去一年我們已閱讀了130本圖書,每星期我會和他到圖書館借書,陪他閱讀,為的不止是一張証書,而是他的知識,無奈....用不著!!謝謝提點,我會加強中英數,6月再玩過:(
原帖由 palmchristy 於 11-11-16 21:31 發表
提高孩子的中英數水平, 多閱讀, 一定戰無不勝.

你又如何呀?我好明確咩都同大家講,講了人都舒服點:D
原帖由 heamami 於 11-11-16 21:29 發表
Dear fc1668
完全心同感受

公喜晒呀,咁你快快決定,好等我呢啲一無所有既人有多一個機會,千萬唔該~:(
原帖由 momomo0303 於 11-11-16 19:11 發表
如果有得益人, 我都想俾人, 自己不見得最後會入讀!
btw, 頭先我都收到聖三一offer!

多謝大家的提點、互相交流!
‹ 上一主題|下一主題