用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如果兒子中一拍緊拖?
go

如果兒子中一拍緊拖? [複製鏈接]

回復 5# ANChan59 的帖子

老實答,如果真係要站在仔女角度來看,又以自己當年來諗,我真係唔明白!想當年,真係無諗過求(中)學時拍拖,我地都做過人地仔女,由細自大,阿媽教落,唔好求學拍拖,一定有影响學業,起碼都考入大學,人成熟了,時間多了!才會想男女仔事情,唉!所以話啦!如果要企在他她們位置,點企呀?自己當年都知利弊,邊有可能同一時間做甘多野!

我而家用緊D好衰方法教導囡囡,話:你諗,出街吓吓AA制,飲支汽水都要兩份分 ,如果果日口渴D都唔得,嗱!同阿媽出街就唔同,又去据扒,包你消費 幾好!
另一方面我又話:做女仔唔好太貪心,小心被人賣落火炕,你諗吓,得果十0廿歲,邊得來搵甘多錢比你駛呢?點都唔夠阿媽搵得多,都係阿媽好!

唉!真係好予盾,自己講緊果時都覺得"自相予盾"!
跟住又會讚吓爸爸好:媽咪和爸爸都係好大先識拍拖,打好經濟先有今日日子比你,阿囡!

回復 20# sukkiu 的帖子

無法啦!為人父母,特別係囡,唔驚就假.我地果套好似好貪務虛榮,但直接得來夠現實,當然都要提佢地世上無不勞而獲事情,邊有甘大隻甲甲隨街跳,除非果個係阿媽(即是我地),報章上有物新聞,我都會攞比佢睇.
雖然學識高唔代表搵工好或$多,但現在她他們還少,講太深奧佢地都唔明,體會唔到,惟有深入淺出,我和囡囡講,讀得書多唔代表甚麼,但起碼選擇多和工作可以輕鬆些,看看爸爸和媽咪,咪係証明.
呢個時代,小朋友好似好早熟,但實則仍幼稚,父母可以做到的,就是提點再提點!!!

唔駛甘認真,睇得出係自娛講笑傘!邊有父母想自己仔女"樣衰"呢!只有希望佢地樣正身材好!智慧高品格好....

原帖由 babaNmama 於 11-12-5 17:34 發表
I don't think that is a good way to prevent their dating.
This way will make them lost self- confident!

回復 29# WCM 的帖子

好明白作為媽咪你的感受,就因為係囡,起碼担心多1倍,就算今日可以硬來,但又制止得幾耐呢?唉!我都想知有無過來人可以講吓經歷,唔係殺到買身都唔知點處理!我真係唔明時下小朋友點解可以視"粗口"如無物,係FB係甘講講講....我極度憎人講"粗口",除非工作環境影响,例如地盤...,又唔係無讀過書,講粗口好勁咩?又唔見D時下青年講吓流利英文,淨識講廣東話粗口,同地盤佬又物分別(對唔住!因為呢個名稱係容易令人理解D,無心踩地盤工人).
我都覺得硬來只會令她反感,又要扮唔知,但又担心,呢種心情絕對理解得到.囡囡有無怕邊個?例如爸爸,如果有的話最好,由那個人平心靜氣和她分析利害,不過比著我,真係平心唔到靜氣呵!給你打氣!
‹ 上一主題|下一主題