用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂基幼兒學校(駿景園) 可以分享 樂基幼兒學校(駿景園)INTERVIEW經驗嗎? ...
樓主: mandycml
go

可以分享 樂基幼兒學校(駿景園)INTERVIEW經驗嗎? [複製鏈接]

回復 cow1303 的帖子

Thank for your sharing .

回覆:cow1303 的帖子

多謝分享

回覆:cow1303 的帖子

cow 1303~我唔識國語,亞女又唔多識中文單字,我最後都係報中英文班用英文in~谢谢你分享~希望12月1曰有好D表現~

Hi cow1303, 其實收生標準是什麼?問卷答得好,BB識講自己名,識講bye bye, 飛吻同老師,識砌Lego和分別水果名稱等..收嘅機會係咪好高呢?你認為一個約歲半的BB在面試時識什麼為之超班,名牌幼兒園爭住收呢?BB外貌是否主要因素?thx~

tigerbaby0505 發表於 12-11-23 01:04

Hi cow1303, 其實收生標準是什麼?問卷答得好,BB識講自己名,識講bye bye, 飛吻同老 ...
我好想盡量解答你, 但我都唔知收生標準.只見呀仔d同學大部份都好主動, 不太怕羞, 和好好笑容.
問卷是由校長親自睇, 同埋學生都是校長親自選的.
我一直都深信咁細個小朋友考學校, 最重要有運氣, 而運氣是我們控制不到.
當日interview最好令小朋友食飽, 瞓夠, 心情靚靚去interview.

good luck

C-Line1127    發表於 12-11-23 18:12

how old was your son during the interview?my daughter is 16mths old now and can't said anything beside "mama" . She can point to things if you ask her ... " where is ...?" and wave "Hi!" and "Goodbye" if she feels like it!!!

her interview will be at 1pm, when is her sleeping time, normally!!!

Don't know where else can we apply for her N1!!!

WORRY!

BB最緊要有禮,要回答老師問題,家長回答得體便可,完場時拿禮物記得要講謝謝。

回復 C-Line1127 的帖子

my son was 20 months old when he had the interview.
wish u luck.

C-Line1127  thank you!  發表於 12-11-25 20:39

thank you so much!! you are so kind to share!! thanks again!!

引用:Quote:tigerbaby0505+發表於+12-11-23+01:0

原帖由 cow1303 於 12-11-23 發表
我好想盡量解答你, 但我都唔知收生標準.只見呀仔d同學大部份都好主動, 不太怕羞, 和好好笑容.
問卷是由校 ...
Hi cow 1303, 有問題想請教~問卷和小朋友面試佔多少百分比呢?50:50 還是小朋友面試分數佔多些?其實面試時,是否很多小朋友可以做足指令?你bb現就讀N班,請分享意見。

tigerbaby0505 發表於 12-12-1 23:20
Hi cow 1303, 有問題想請教~問卷和小朋友面試佔多少百分比呢?50:50 還是小朋友面試分數佔多些?其實面試時 ...
有其他家長話在學校旅行同老師傾談過, 佢話在面試內選一部份小朋友, 跟住校長就用他們的問卷+面試comments去選擇合適的小朋友.
我小朋友讀緊K1, 已是在樂基的第2個年頭.

回覆:tigerbaby0505 的帖子

我偷望到個問題表係剔yes/no

引用:我偷望到個問題表係剔yes/no +

原帖由 liukwanyuen 於 12-12-02 發表
我偷望到個問題表係剔yes/no
你意思是面試時,如果小朋友做到某個指令,老師會在張表剔"yes"?

cow1303 發表於 12-12-2 15:14
有其他家長話在學校旅行同老師傾談過, 佢話在面試內選一部份小朋友, 跟住校長就用他們的問卷+面試comments ...
甘應該係小朋友IN時要有好的表現,之後到問卷要填得好,就有機會入到~

回覆:快樂兔B 的帖子

咪即係先要interview時表現好,被老師選中,再張份報告和問卷俾校長揀。如果interview表現唔好咪冇機會囉!如果冇推測錯誤...

tigerbaby0505 發表於 12-12-6 19:58
咪即係先要interview時表現好,被老師選中,再張份報告和問卷俾校長揀。如果interview表現唔好咪冇機會囉! ...
我都覺得可能係甘樣~~

引用:Quote:tigerbaby0505+發表於+12-12-6+19:58

原帖由 快樂兔B 於 12-12-06 發表
我都覺得可能係甘樣~~
當日老師問嘅問題都唔係好難,基本上所有小朋友都識,但佢地臨埸肯唔肯做同講,真係要睇心情。所以真係好睇彩數同天、時、地理、人和...

引用:Quote:原帖由+快樂兔B+於+12-12-06+發表我

原帖由 tigerbaby0505 於 12-12-06 發表
當日老師問嘅問題都唔係好難,基本上所有小朋友都識,但佢地臨埸肯唔肯做同講,真係要睇心情。所以真係好睇 ...
唔知會唔會早d知結果呢~~ 日日都掛住掛住~~

cow1303 發表於 12-11-3 23:28
As u know HKPS wouldn't give application form to small B, so i guess the youngest one who attends th ...
你好,多謝你經常詳細回覆我們﹗我舊年APPLY PN FAIL,今年再接再勵改K1,終於成功了﹗很開心﹗

但想問有關上下午的問題﹗

PN同K1都有上下午,但K2和K3呢?會否只有某級別上午,某級別下午?

‹ 上一主題|下一主題