用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力失調
樓主: awah112
go

專注力失調 [複製鏈接]

很多家長對專注力不足有很多問題, 其實我及剛發現我仔有呢個問題時, 我都好驚, 唔知點算!我是我仔3年下學期時才發現, 到4年班下學期時才開始睇醫生食藥, 當中, 我有諗過為仔仔轉校, 好嬲學校, 點解唔早講比我知, 亦好嬲自己, 點解自己個仔既野, 一些都唔知.....最後我都係上bk, 睇哂當時有關專注力既post...
尢其是當媽既post, 全部看哂~
最後我亦買左一些相關既書睇...
有一本真係直得介紹比大家:
書名叫: 專心一點----兒童專注力提升手冊

原來專注力不足有很廣泛, 佢地會引申到眼球追蹤, 手眼協調, 手腳協調, 眼腳協調....
我見我仔是手眼協調, 因為好多時, 佢趺左野落地, 趺係左邊, 佢都可以係加右邊搵, 咁搵黎搵去都搵唔到, 我見到咁既情況就好嬲----當時, 後來才知道是這問題~

所以, 大家唔好一咪話專注力不足, 點解~ 原來有得解, 你仔女是怎樣的協調不好?

如我仔仔這樣: 手眼協調不好, 我就會比佢學打习习毛球~初初學時, 真係一下都接唔到, 學左2年暑假, 而家打得仲叻過我. 起碼可以來回打3-4次~(我最多都是接到2球)

你們快快去看~吧~

原帖由 燁燁媽 於 11-12-15 13:49 發表
很多家長對專注力不足有很多問題, 其實我及剛發現我仔有呢個問題時, 我都好驚, 唔知點算!我是我仔3年下學期時才發現, 到4年班下學期時才開始睇醫生食藥, 當中, 我有諗過為仔仔轉校, 好嬲學校, 點解唔早講比我知, 亦 ...

謝謝燁燁媽的分享, 令我獲益不少!

我仔仔手眼協調亦好差, 睇完你分享, 我決定比佢學羽毛球, 希望對佢有幫助.

我個女係手腳協調好差.....

所以佢行路成日都跌架....

上體育課真係地獄黎... 呢科都係佢唯一一科拎C......

faye525 發表於 11-12-17 13:47
我個女係手腳協調好差.....

所以佢行路成日都跌架....

我仔初小都是成日趺, 到4-5年班都好小小...但上年學期尾, 試過係樓梯趺左落黎, 個頭撞埋樓梯度, 真係比佢嘿死....
呢類型平行唔好, 可以玩下體操~....我仔都玩左幾個月....之後開學後都因為太忙....停左....有機會, 暑假可以報多些玩既活動比佢地...

其實...我都仲想講....為什麼我們細個好像沒有這樣多問題~

又話手眼協調, 手腳協調, 一時又平行唔好...一時又.....

其實我們細個住供屋or 木屋時, 通常可以樓上樓下, 或通山跑, 一大班小朋友自己諗下有咩玩, 估領袖, 大風吹, 但現今的小朋友呢...

比佢地自己一個落公園玩, 你都覺得危險....同埋真係好難可以合埋一班差不多年紀的小朋友玩.
所以..我覺得係咩都無得玩既後遺症~~~~我都想問, 有咩可以補救下呢方面?

其實我都發現我仔有呢個問題, 好驚, 唔知點算!
‹ 上一主題|下一主題