用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 根德園k2學生選小一
go

根德園k2學生選小一 [複製鏈接]

大女k2啦..做媽咪既要開始忙於為佢選小一...請問有無過來人可以分享選小一之心得呢 ??? :loveliness:
   0    0    0    0

你準備2013年度入讀小一??

2012個game 都未完, 可以relax 下先喎.

原帖由 tingcftcc 於 11-11-18 10:40 發表
大女k2啦..做媽咪既要開始忙於為佢選小一...請問有無過來人可以分享選小一之心得呢 ??? :loveliness:

當年根德園老師極力推薦聖家

九龍塘聖家?

如果是kv 出品, 我估因為操慣功課, exam, 寫字, 可能會易d 適應. 但其他幼稚園既學生入到去, 好似情況唔樂觀, 一開學冇耐就有exam, 一出成績, 老師就打比家長 (低分)

因為聖家係津貼, 收學生不是自己揀, 所以佢一開始就"西選"

以上都係聽返來, 唔知是否100%正確. 自己揣測.

SFA都收好多KV既學生.

GH未有直屬幼稚園之前都有好多KV女去左GH, 但係而家GH小學好似留左好多位比自己幼稚園學生, 吾太清楚喇...

原帖由 moonychan 於 11-11-19 10:49 發表
九龍塘聖家?

如果是kv 出品, 我估因為操慣功課, exam, 寫字, 可能會易d 適應. 但其他幼稚園既學生入到去, 好似情況唔樂觀, 一開學冇耐就有exam, 一出成績, 老師就打比家長 (低分)

因為聖家係津貼, 收學生不是自己 ...

反而有些家長覺得聖家不夠深。

原帖由 Carelesswhisper 於 11-11-20 00:54 發表
SFA都收好多KV既學生.

GH未有直屬幼稚園之前都有好多KV女去左GH, 但係而家GH小學好似留左好多位比自己幼稚園學生, 吾太清楚喇...

以私校計,宣小及九龍塘都不少。

我仔都係kv k2, 都搵緊料, 宜家仲未好大壓力 ...我哩排同亞仔講下年要考小學...哈哈, 我諗佢都唔知做乜

KV一級咁多人(我見有五、六百人一級),個基數咁大,咁入到好學校旳細路係應該要比其他學校多啦!

個問題係,可能呢五、六百人的背後都有不少人入不到人儀學校喎!

KV仔通常都係考下DBS, YW, SFA同其他九龍塘名小學,以往KV喺有模擬面試一次比小朋友,然後老師會比番comment家長,大致上都會分析到小朋友面試嘅強項同弱項,可以係好好嘅參考,當然最清楚小朋友嘅應該係父母!
面試嘅臨場表現都好重要,小學老師可以直接了解小朋友嘅思維反應同manner!
如果諗住曰後要讀d谷同aggressive嘅小學,KV捉得甘緊係培養小朋友嘅準確度,如果小朋友match到, 因careless mistakes而扣分都會小d, 所以係有原因架!
‹ 上一主題|下一主題