用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 學人搞網上學習
go

學人搞網上學習 [複製鏈接]

我個仔間學校搵緊d咩網上學習,要佢用電腦做完d homework就send俾老師。但係我次次偷睇仔仔做功課,佢都唔係做緊,又去左打機上forum,又唔知會唔會上網抄答案。咁多唔好處,網上學習既成效係邊呢?
   0    0    0    0

我細佬考緊大學做緊既past paper都係上網dl既,咁樣算唔算網上學習?haha
不過有時又唔係咁計既,做做下功課休息下都算正常既。好似我地返工都會上forum一樣…(網上學習係俾仔女輕鬆D咁去學野,等佢做主去學習唔洗下下俾老師指佢做)

網上學習其實好多學校都用緊,例如我聽fd講好似之前有過咩每日一篇,which is 我覺得幾好嫁,唔洗下下睇住張紙去做野咁悶
而且網上學習加多左互動元素,正式係愉快學習,都幾適合小學/幼稚園做既

講起網上學習,其實我開頭都好唔鐘意,因為下下俾個小朋友用電腦去做學習既野就好似俾左好多incentive佢去玩一樣。不過我最近我俾個仔試下做一個中大搞既YLE網上練習,明明係同紙試題一樣既format,仔仔竟然好用心咁坐低做。睇黎成日見d小朋友拎住個ipad係咁玩係有原因…有時我仲諗會唔會係電腦mon既輻射可以令到小朋友注意力集中d…(當然我知係錯嫁啦)
‹ 上一主題|下一主題