用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望簡介會
樓主: bon_bonny
go

德望簡介會 [複製鏈接]

我去交表時已經覺得學校環境很吸引,不過太太之前比較喜歡玫瑰崗,後來她去完聼簡介會,大家一致認爲將GH作爲首選之一。。。十分之一的機會,希望阿女得啦!

Sister Pauline 同校長真係好好, 好有愛心, 學校有專for學生家長的private Facebook group, 互相交流,學校活動相片即日便會post上Facebook, 家長們又會發表文章互相扶持, Sister 常常在Facebook和家長傾談,很多家長都和她是”Facebook朋友” 相信很少學校能做到校監和家長距離這麼”近”   

還記得Sister 曾經跟我們家長說過, 小朋友曾經是Good Hoper, 一生都是Good Hoper, 好感動

簡介會果日阿囡病左,要湊住佢,去唔到個簡介會tim,聽你地甘講,我都好放心,希望囡囡到時in得好好地la

我想問你地會唔會住好遠都會考慮GH?

回復 24# hangyodon 的帖子

我個日交表時見到隔離個地址係馬鞍山,我覺得好遠囉……

原帖由 LaiMing1966 於 11-11-21 15:27 發表
我個日交表時見到隔離個地址係馬鞍山,我覺得好遠囉……

我又係交表時見到隔離個地址係葵涌.....

我想知佢校巴cover到邊到架~~~

thanks

回復 25# LaiMing1966 的帖子

咁你就錯喇! 我住MOS, 上車同落車時間仲好過部分九龍塘(又一居)!
只有亞皆老街/界限街某幾個站會搭少8-10分鐘(來回)!

回復 26# hangyodon 的帖子

好似最遠青衣同大埔!

回復 27# MC-煎 的帖子

噢!是嗎?我真係孤漏寡聞添!要好好惡補香港的地理了……

有無人知佢幾$學費架?????

想請教各位MAMA:

去完introduction day之後,我也喜歡GH,但感覺想d老師比較Serious,而我囡囡性格暫時睇到都係比較頑皮(其實係好頑皮), 現在23 Months,今年年尾先足夠2years old!

比d意見我,GH會否不適合我女兒?

回復 2# 拾仔 的帖子

2011/12 學費 $30000 (分10期)
http://www.chsc.hk/kindergarten/

Good Hope確實是一所非常好的學校, 我現在小女是K1, 當年都好像你們有少少擔心, 都struggle給女兒讀GH還是另外3間九龍塘出名的學校, 但最後我們都選擇了GH。你們可以好安心把女兒交給她們, 因為她們每一位老師及校工對小朋友都是100%好, 非常有愛心, 小朋友可以在短短2個月內就學懂關心別人, 愛護及珍惜, 這些都一一在我小女上看到, 她們每一位小朋友都好喜歡返學及好pround of being a goodhoper。至於功課上,我一點都唔覺得小, 每日都有1-2頁功課, 就好像上一個weekend, 佢有5份功課及一份book report, 學生每星期二都會去library借書, 每星期都要做book report。祝你們成功, 明年在gh校園見。

其實自要決定阿女將來讀 k1 既學校, 不斷搵緊唔同既學校。
係搵學校當中, 就越黎越鐘意 good hope。最初都知佢係 2010重開幼稚園會否不及其他歷史較長既幼稚園好, 雖然佢初頭有不足之處, 但我從觀察及親身感受, 都感覺到學校是有聽取意見, 有改善。

如舊年簡介會同 interview是同一日, 無錯是有利家長不用請假, 但過長的等候時間, 對於一個兩至三歲的小朋友來說, 實話實說, 真的會影響其面試表現。如上一次我囡兒於九龍塘某校面試, 見三點半, 但最終四點十五分才見, 四十五分鐘的等待時間, 加上適逢小女午睡時間, 要面試見得好, 真的有點困難。小女是十一月細囡, 所以報了十間八間學校, 發現多次面試後, 都是一些等候時間短, 早上至中午面見的學校較為有利, 如碰上午睡時間面見的學校, 她的反應相對慢, 甚至不回答老師, 所以面見完畢都會心中有數不會獲得取錄。今年good hope 將簡介會及interview時間分開, 本人覺得相當之好。

GH之辦學理念是德育行先, 希望小孩懂得感恩, 且有喜樂, 老師有愛心, 且讓小女孩學習愉快學習,學懂怎樣學習, 喜愛學習, 不是填鴨一味谷, 真的很好, 可以讓小朋友先打好基礎。另聽完簡介會後, 發現她們都希望小女孩可直升gh 小學中學, 這正正時本人所想。

越搵更多有關 GH既資料, 越喜愛這所學校, 真的很希望女兒可以讀這所學校, 不過佢係細女, 可能都要等下一年再黎過, 加上佢最近又返 NURSERY, 都有少少唔適應, 我怕佢去到新學校環境情緒不穩..... interview 就,.. 擔心!! 希望上天畀過機會囡囡啦!!

will all u 'mind' it is a pure girl school? is it not good to let girl to admit girl school since kindergarten>??

it's one of my concern

原帖由 simsimwong 於 11-11-22 15:59 發表
will all u 'mind' it is a pure girl school? is it not good to let girl to admit girl school since kindergarten>??

nothing is perfect, just have to weight which factor is more important, to have co-ed education or to have a safe coverage for primary, or can choose co-ed one dagon school but competetion is very keen

我地住屯門都報左呀 唉...都真係好遠咁!!不過真係好心儀啊!所以都嘗試下先
原帖由 hangyodon 於 11-11-21 15:08 發表

原帖由 Syamky 於 11-11-21 14:27 發表
Sister Pauline 同校長真係好好, 好有愛心, 學校有專for學生家長的private Facebook group, 互相交流,學校活動相片即日便會post上Facebook, 家長們又會發表文章互相扶持, Sister 常常在Facebook和家長傾談,很多家長 ...

原帖由 hangyodon 於 11-11-21 15:08 發表

我住西九, 話遠又唔係好遠, 不過遠過去九龍塘囉, 但簡介會後GH都係我首選
‹ 上一主題|下一主題