用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 幼稚園/小一派位/插班/叩門......等討論及問題 ...
樓主: cclee66
go

幼稚園/小一派位/插班/叩門......等討論及問題 [複製鏈接]

I also want to know, can anyone share with us?
Thanks!

原文章由 waiwing 於 07-7-25 18:23 硐表
想知有幾多根德園小朋友可以成功入讀喇沙呢?? 機會大唔大呢??

我仔仔班中有兩個!!

我小兒是奇中一個,同班也有一個!!

waiwing,

information supply :九龍塘Y道果間Y記得一個,亞水仔。

聽講今年大失收,所以學校 (Y記)都無公報學生入讀小一詳情,淨係好籠統咁話幾多%入 band 1小學 (其實小學邊有分 band 幾架?)

原文章由 waiwing 於 07-7-25 18:23 硐表
想知有幾多根德園小朋友可以成功入讀喇沙呢?? 機會大唔大呢??

亞水,

哈,嚴格黎講,根本學校冇分banding,不過d人籠統咁叫,出得band 1學生多o既咪叫band 1小學,收得band 1中一生多o既咪叫band 1中學law。

原文章由 亞水 於 2007/9/25 11:50 硐表
waiwing,

information supply :九龍塘Y道果間Y記得一個,亞水仔。

聽講今年大失收,所以學校 (Y記)都無公報學生入讀小一詳情,淨係好籠統咁話幾多%入 band 1小學 (其實小學邊有分 band 幾架?)

...

多唔多人係讀北角海峰園Victoria幼稚園後升喇沙小學呀?

乜生過bb之後連老豆都蠢埋既? 問埋d貢既問題!
無話機會高d啦! 揀間train好左第日入左唔使咁煩架la!
第日入左又諗下搬近d lor!
原文章由 ha8mo 於 07-9-27 12:31 硐表
或者有邊間港島區幼園升喇沙小學機高?
thx

又係我答下咀...
咁20分入唔到
有咩途徑可以再申請?
無途徑, 主會安排.
大抽獎?幾多機會?
就算住根德閣抽唔到都大有人在.
P2-P4插班?幾多機會?
我仔p2時班有2個插班既, 一個係以前某名私校全級考第一, 另一個游水特別叻.
其他?有冇成功例子呢?
你問下版主, 佢係過來人.
出年開始會重難抽到, 因一班只收30人.
原文章由 ha8mo 於 07-9-27 17:35 硐表
咁20分入唔到
有咩途徑可以再申請?

大抽獎?幾多機會?
P2-P4插班?幾多機會?
其他?有冇成功例子呢?

thx

Hi Yesboby,

How many points did your son got last year? WasHe
admitted in the first round 自行收生or 2nd round by lucky draw?

原文章由 yesboby 於 07-9-25 01:39 硐表
我小兒是奇中一個,同班也有一個!!

我仔仔都係根德園(今年小三), 圍內既媽媽大約6,7個冇一個抽到, 其中有一個有20分都唔得.

如果以后每班得三十人,重會唔會二十五分一定得?
如果連二十五分都唔一定得, 咁二十分係咪唔駛諗?

Odin,
有問題想請教你:
我老公和老爺也是喇沙小和中學畢業生,
對我個仔插班喇沙有否幫助?
我個仔現在陳守仁讀四年班,
可否嘗試?何時寄信才適合?
我個仔過往成績不錯,全級10名內,
但課外活動不太突出,
我個仔當年小一第一回合入唔到,
我們便放棄了,但我今日仍feel sorry for my son,
老爺當年也有点失望,但我一直什麽也沒有做,
今年真的想試一試,還了個心願,
得唔得都好,至少試過!!
唔知手續如何?唔該哂!!

moyan:

父祖輩都為校友對申請插班會有或多或少的幫助,我已PM你談及詳情。

moyan,

我係你就一於 "亞婆趙九菜"----死lur....

唔係否定學校老師的貢獻,學校成績係學生爭取返來的。父子兩代喇沙人,唔多唔少都有d貢獻呀?學校咁都唔考慮下?搞埋宗教信仰,睇下有無幫助?

我係HKU舊人,如果有3代HKU人果d,學校都唔知幾happy呀。登哂periodical添呀。

[ 本文章最後由 亞水 於 07-10-22 19:31 編輯 ]

不過我諗要得到囝囝共識先啦,如果唔係,事倍功半呀。

亞水,請問咩叫"亞婆趙九菜"呀?好深,唔明呀。

原文章由 亞水 於 2007/10/22 19:30 硐表
moyan,

我係你就一於 "亞婆趙九菜"----死lur....

唔係否定學校老師的貢獻,學校成績係學生爭取返來的。父子兩代喇沙人,唔多唔少都有d貢獻呀?學校咁都唔考慮下?搞埋宗教信仰,睇下有無幫助?

我係HKU舊人,如果有3代HKU人果 ...

LSPS就可能抆d,不過唔知LSC或者HKU會唔會有4代人呢?

小一適應

請問自取錄小一學生後,學校有什麼措施幫助他們適應新的學習呢??
小朋友反應怎樣?? 家長認為足夠嗎??
有什麼應該是小學 / 幼稚園應該多做的??

謝謝

插班喇沙小學有何心得?

插班喇沙小學有何心得?

插班喇沙小學有何心得?

1) Any successful experience?
2) How to prepare the kid?
3) what preparation will the parents have?
‹ 上一主題|下一主題