用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想仔仔第時入DBS,幼稚園應點揀?
樓主: sawron
go

想仔仔第時入DBS,幼稚園應點揀? [複製鏈接]

可否請教DBS什麼最吸引? 入大學率是否全港最高? 有那些名人在DBS畢業? 多謝指教!

原帖由 bbflashcard 於 11-11-24 18:38 發表
可否請教DBS什麼最吸引? 入大學率是否全港最高? 有那些名人在DBS畢業? 多謝指教!

我都知唔哂呀,剩係知上次家長會請左教育局副局長陳維安先生返黎母校講嘢。
仲有一次「歲月神偷」座談會,導演羅啟銳,同埋幾個唔記得咩上市公司主席返黎講嘢咁啦••

回復 39# 2Fats 的帖子

回覆 15# spmok1999 的文章

講得好~

回復 1# 小克 的帖子

超人再世咩!

有啲好奇,大家先睇清題目"DBS",係銀行!其實係問將來做banker要入邊間kg呀!

你勁搞笑o羅!

原帖由 spmok1999 於 11-11-22 09:40 發表
用$$成意$$打動...
捐$$$$應該係最直接o既方法, 單位要以百萬計...
如果冇咁多$$$$捐咁就留返D$$$$學好一身好本領, 要獲獎無數, 樂器八級, 運動成績標青, 最好最少有一項係破分齡紀錄, 但讀書成績也要很好, 面試時最 ...

好認同!  
原帖由 spmok1999 於 11-11-23 23:45 發表
我o既意思係話讀邊間幼稚園並唔係最重要, 就算係讀屋邨幼稚園都可以考入dbs, 最緊要o既係如果能夠在k2尾至k3頭能夠裝備好自己的小朋友, 只要有能力, 有自信, 有禮貌, 如果具備以上條件其實已經係成功o既一半, 再加上 ...

根德園歷屆也有成功例子,今年k3有很多名入到2nd interview, 但仍未出結果

原帖由 cheungmingwai 於 11-11-27 09:35 發表
根德園歷屆也有成功例子,今年k3有很多名入到2nd interview, 但仍未出結果

how many?? thx

原帖由 小克 於 11-11-26 08:32 發表
The Principal said: well, these are basic requirements.  Every boy here is this.

"要獲獎無數, 樂器八級, 運動成績標青, 最好最少有一項係破分齡紀錄, 但讀書成績也要很好, 面試http://adex.baby-kingdom.com ...

校長真的講過??唔會卦??

原帖由 小克 於 11-11-23 16:31 發表
A DB teacher told me: The "basic" requirement is your kid can speak fluent and "beautiful" English and with "talents", not only "potential" or "skill".  They will ask you a simple Q: what can you cont ...

用中文in,佢又點知你d英文accent好唔好聽?

回復 53# bbJP 的帖子

好應同有幾多家長可以諗得通,其實返學最重要係乜?有幾多家長可以係屋企幫到小朋友溫書+做功課,而唔係一味要出外面補習,自己覺得會揀一啲家長可以幫到個小朋友嘅學校,起碼可以一齊讀一齊做大部份,重溫自己細個讀書嗰份壓力,提醒自己唔好比太大壓力比小朋友,一啲都幫唔倒又一味出去補習,係屋企嘅時間太少,小朋友對家有歸屬感嗎?小朋友好易學壞,我會想要個平庸嘅開心但親自己嘅仔女,而唔想要個叻嘅唔開心又唔"痴"家嘅仔女。

原帖由 vnghk0001 於 11-11-28 09:57 發表
好應同有幾多家長可以諗得通,其實返學最重要係乜?有幾多家長可以係屋企幫到小朋友溫書+做功課,而唔係一味要出外面補習,自己覺得會揀一啲家長可以幫到個小朋友嘅學校,起碼可以一齊讀一齊做大部份,重溫自己細個讀書嗰份壓力, ...

依家無一間學校唔返補習, 時代唔同啦. 小朋友辛苦了.

係要補習,但唔需要科科補,做父母起碼幫忙教下,如果連功課都要去補習社做,日日一放學去到夜晚8點先返屋企食飯、沖涼、.........好可悲。

原帖由 4001cc 於 11-11-29 09:51 發表

依家無一間學校唔返補習, 時代唔同啦. 小朋友辛苦了.

補習與否,係個人選擇
而好多所謂補習,只係功課班,無乜實質補過d乜~

回復 58# 虎媽媽 的帖子

而家啲家長送左啲仔女去學校,就由學校教,送去補習社就由補習老師教,自己做父母嘅無能力又無時間教,但一味要搵啲名校,最緊要深深深......
仔女成績唔好就冇自我檢討,一味比壓力學校、補習老師,"冇雷公"咁遠都照報去讀。

我朋友個仔讀爭「賓」頭嘅名男校。自從個仔入咗小學,基本上無可能約佢見面,週末做柴可夫學嘢到八點半,九項課外活動,人都顛。
‹ 上一主題|下一主題