用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想仔仔第時入DBS,幼稚園應點揀?
go

想仔仔第時入DBS,幼稚園應點揀? [複製鏈接]

用$$成意$$打動...
捐$$$$應該係最直接o既方法, 單位要以百萬計...
如果冇咁多$$$$捐咁就留返D$$$$學好一身好本領, 要獲獎無數, 樂器八級, 運動成績標青, 最好最少有一項係破分齡紀錄, 但讀書成績也要很好, 面試時最好+-x/ 都要識, 要識英詩朗誦, 要識玩七考板, 要識排卡講故事, 要有禮貌, 要識做戲, 能歌擅舞, 出口成文, 七步成詩, 董得隨機應便, 識得睇眉頭眼額, 善解人意, 觀人於微, 心思細密...咁就無懈可擊~

我o既意思係話讀邊間幼稚園並唔係最重要, 就算係讀屋邨幼稚園都可以考入dbs, 最緊要o既係如果能夠在k2尾至k3頭能夠裝備好自己的小朋友, 只要有能力, 有自信, 有禮貌, 如果具備以上條件其實已經係成功o既一半, 再加上最重要的 "運氣" 成功的機會便很大...
就算小朋友能考入cckg又如何, 如果唔努力一樣都會失敗, 其次就係時間同$$$$, 要好好充份利用幼稚園短短的時間盡量做到最好, 但要裝備好小朋友始終離唔開$$$$, 一些學術上的課程, 音樂及運動的培訓都係離唔開時間同$$$$, 名校要o既唔係天才, 佢地要o既係聰明醒目有自信的小朋友, 最好就係智力同體能/音樂都要好, 名校大多要求一體一藝, 如果能盡早發掘優點加以栽培及將弱點盡早能改善就最好, 所以諗讀邊間幼稚園倒不如花多d時間諗下點裝備好自己小朋友, 單靠幼稚園係唔足夠的, 揀幼稚園最好不要離家距離太遠, 若每天上下課要花上個幾兩個多小時的實在是太浪費時間了, 一個小時上一個course, 兩小時便兩個, 單單每天利用這些時間已經可以令小朋友進步不少, 足夠睡眠對小朋友很重要,如果唔夠目訓上堂遊魂一樣係吸收唔到, 所以自幼要安排好小朋友的作息時間, 有充足睡眠及休息....
我並唔係叫你"谷"小朋友, 學習/訓練貴精不貴多, 數量多並不等於飯飯惦, 太多浪費時間半桶水咪又係蹝氣, 所以盡早能發掘長處及改善短處最重要....

原帖由 bearcat2003 於 11-12-2 08:38 發表
彭羚個女入到小女拔,但話太辛苦轉走左,
呢單娛樂"新聞"令人看到名校不是天堂

係中學轉o左, 唔係小學轉o左...
‹ 上一主題|下一主題