用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 約克
樓主: chungmanchung20
go

約克 [複製鏈接]

醒目開學勳章

York is not bad ar!  My friend's daughter enjoyed her N1 in York very much!

我都收到am offer , 確實面試當日真係感覺幾好,但身邊朋友既意見又好另我猶疑,唔知每日有幾多時間教英文呢?係咪雙語班?

我都係今日收到am offer. 我其實好鐘意York 呀!校舍又新又大,阿仔見到個playground已經話:我鍾意呢間...big playground.... 仲話byebye宜家讀緊果間! (雖然佢宜家日日返學都好開心)同埋我好鍾意佢地好活動教學,仲要個個班房都有rabbit!!
雖然人人都同我講呢間易入點點點,但係我都會交左留位費先

York 系我認為 2nd tier 中既 1st choice,我亦交左留位費。1st tier 系 GH, Kentville, SC etc

唔計名氣,我其實最中意 York,雖然我聽唔少家長都唔系咁 buy 佢地校長,但我自己覺得 York「明買明賣」,好坦白之餘亦有 deliver 到我要求的:硬件配套系kowloon tong 我諗都算 top 3、軟件有唔少 certification、extra curricular、老師比我印象唔錯。

扁激d講,九龍塘有邊間唔系學店?總好過d校址都未註冊好,但收左你錢先,把口講到幾崇高都假,呢d就叫垃圾啦

回復 23# LPN 的帖子

我都收到offer了﹗International Stream的PM offer﹗
你都係international?
我其實都幾鍾意間學校﹗不過,要了解多D先﹗同埋,我想要am呀﹗

我都收到am offer啦

interview果日見到成個環境同流程,都感覺到學校既誠意 (就算佢真係commercial刻意做俾家長睇都好,都見到佢安排上好有心思,我好appreciate喎!)

果次interview之後,藤仔成日都話要番新學校,我問佢鐘意邊間,佢話要番餅餅老師果間(SC)同老鼠老師果間(YORK)喎!

回覆 45# MiniCooperS 的文章

我仔仔international am offer呀!快D寫信去改番!

你地會唔會等埋SC同KV offer先決定交唔交錢?

交錢deadline係29號,SC offer 要等到12月8號先出信 (如SC website所提及),
KV 就十一月尾。

相信我都會交左先,SC係我1st choice,如果SC無緣就YORK了!

回復 47# haydeng 的帖子

11月29日就要交留位費了﹗我諗等唔切﹗

老實講,經歷過SC的面試,我對呢間學校無咩好感﹗衰D講句,佢真係收我個仔,我都唔一定會讀﹗

我反而幾想個仔讀KV, KM或者LH﹗

我同老公商量吓,睇吓俾唔俾留位喇﹗

唔好理人哋點講,我囡囡依家讀PN班,讀得好開心,每天放學回來都會唱學校教的英文歌,班主任亦很有心,定期跟家長電話聯絡,告知囡囡在學校情況。

請問你地講既係主流班定國際班 ? 我收到主流 am, 但...其實我怕英文個底唔夠國際好, 所以都心大心細...\

我唔知其他幼稚園係咪咁, 但我聽朋友講, 佢每教一課便會有老師做預演一次, 其他老師坐小朋友椅子當學生, 老師就教一次, 我相信, 佢地係好有 heart 教小朋友, 咪唔會浪費時間預演.......

我聽完便好 like 依間學校........

How rubbish??

My friend's daughter graduated from York kinder and got DGS offer...

Rubbish can train up the girl's english enough to get into DGS??

DGS accepts rubbish??

Despite my children are not studying in this school, I think the curriculum of the school is good, particularly english.

醒目開學勳章

回復 45# MiniCooperS 的帖子

我係普通果種 (唔敢 in international, 驚佢唔收), 但係 am  offer, 唔知點解.

你會唔會讀佢個 playgroup?

醒目開學勳章

回復 44# caymanR 的帖子

非常同意! 去完佢個 interview, 見到個 campus 咁靚, 安排又咁好, 真係好 impressive.

好鍾意你果句: 九龍塘有邊間唔係學店! (可能係宣道, 不過出年都唔收 voucher 了) 我真係好 feel 到作為家長, 我係俾人 manage 緊, 而唔係俾學校既行政搞到一頭煙...

回復 54# LPN 的帖子

playgroup...真係讀佢的K1先考慮﹗

醒目開學勳章

回復 46# 藤媽 的帖子

Congrats!!! 你係咪主流 class? 你會唔會讀? (當然有餅餅老師果間既 offer 又另作別論)

呵呵~ 多謝你吖LPN!

係吖,我都係報主流,我個人都係主張先學好英文,同埋我藤仔...

話說我並唔主張小朋友太快學多種語言,一步一步黎啦,依家藤仔講廣東話都表達得好好(因為屋企人主要講廣東話,同埋我自己覺得學語言既目的最終都係提升個人表達能力姐),到最近我開始想同藤仔講下英文故事啦,佢居然同我講... (媽me~ 你講咩吖?)

我真係怕佢讀K1之後突然間太多陌生語言會嚇親佢 (藤仔係屬於膽小型...),所以全部學校我都係報英粵班。

目前心水YORK,SC,民生。其實我好好彩吖,in SC時個老師係眾多黑面老師之中最和藹可親既一位... 不過餅餅老師果間競爭實在太大啦,我會先去YORK交留位費,如無surprise都係YORK架啦~!

醒目開學勳章

回覆 56# MiniCooperS 的文章

Haha.. 其實我多數讀佢既 K1, 都未必會考慮佢個 playgroup. 而家個個小朋友都番緊 PN, 都唔洗星期六仲番 playgroup 啦

回復 51# 萬樂豬 的帖子

萬樂豬,我係報主流班架!

我唔擔心主流班既英文唔會唔夠好啵,我對佢地既教學內容都幾有信心,問題係小朋友吸收到幾多!

重點係你可以一路睇住你小朋友既進度,如果你覺得佢追得上又可以吸收更多既野,咪到時先考慮俾佢參加下其他課程囉~

你唔駛咁緊張啦,今時今日我地多左咁多資源,唔駛擔心知識唔足夠,重點係要按步就班!切合小朋友就OK啦!書係佢讀架嘛 (係咪我太樂觀呢... 哈哈) Cheer up!
‹ 上一主題|下一主題