用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 約克
樓主: chungmanchung20
go

約克 [複製鏈接]

原帖由 petpetma 於 11-11-22 05:51 發表
你可以打去問吓架!如果有位佢地會遲D通知你!你會讀國際班嗎?主流、國際班仍心大心細呀!

佢收我個仔讀國際班,我都唔知咩先好。其實我都係諗住讀住一年先,下年等阿b做大仔可能再轉學校。

原帖由 haydeng 於 11-11-22 00:59 發表
咁國際班會唔會講廣東話?

我囡囡係讀主流班,但聽國際班家長講都會講廣東話,因為小朋友需要時間適應,等小朋友適應左就會全英文.(如有不對請更正)

原帖由 萬樂豬 於 11-11-22 01:34 發表

你係主流班 ?? 我見國際都先得 20-25 分鐘 ENG 或PTH, 咁主流咪仲少.........學唔學到架........>

我囡囡係主流班,每日有幾耐係net就唔係咁清楚,但我知名班主任都會教英文,課堂上亦會用好多英文同小朋友溝通,囡囡依家都聽得明少少簡單英文句子.

咁囡囡普通話好唔好呀 ??  

原帖由 kiukiu1010 於 11-11-22 22:51 發表

我囡囡係主流班,每日有幾耐係net就唔係咁清楚,但我知名班主任都會教英文,課堂上亦會用好多英文同小朋友溝通,囡囡依家都聽得明少少簡單英文句子.

國際班和主流班的問題,好像令大家好混淆,小兒讀緊N1國際班,或者將我所知的告訴大家。

小兒班裏現在有25人,一個本地班主任、一個外籍班主任、和一個助教。課程方面,以我所知,國際和主流是大致相同,國際班一樣要學中文、寫中文,或者有些課程內容會用普通話教,所以國際班每天也有普通話堂,至於升主流小一我暫時並不擔心。

本地班主任是講廣東話的,而普通話堂會由普通話老師教;外籍班主任大大部份時間也會在課室,中文堂時段才會離開。

開學前,小兒聽得懂簡單英文指令,英文也是講單字多,平日我主要用廣東話多;現在返了三個月,已聽到他有英文句字,也聽到他唱普通話歌。

原帖由 萬樂豬 於 11-11-22 23:28 發表
咁囡囡普通話好唔好呀 ??  

間中都有幾個普通話詞講到出來,但井唔多。

我個仔今年讀YORK PN INTL CLASS, 我就覺的唔錯, 讀得好開心, 好喜欢返學。 放學返来每日都唱歌+動作 , 好好笑!!
So Far 三個月都教得唔錯, Mandarin 已经講眼,耳口,鼻,唱國语歌:早上空气好,大家起床早..... +  動作配合, 笑死人。
英文同中文都講句子。
最令我意想不到的返几個月货仔竟然懂認中文字 : 門,月,車,人,口,田,天

俾大家参考,最重要系間學校可以令到小朋友開開心心去返學,唔好一開頭就令小朋友恐惧返學。

YORK係垃圾? 咁我個女下年咪要做垃圾? WAKAKAKA,唔好意思,真係好想同你阿嫂講~垃圾? 可能啦!不過,學費連雜費,最少都要6-7千以上,又真係唔係人人都垃圾得起架wahaha:

其實, 當我講係 york 時, 囝囝 playgroup 的老師都話麻麻咋喎.....但, 係咪真呢 ?? 定都係聽人咁講呢 ?? 我都係想親身驗証下, 反正我預左 repeat一年 k1, 若差既, 我都有機會轉校...

我亦會同大家分享囝囝係 york 的生活, 究竟係咪人人所講既垃圾.......當係平反下

其實國際班都不是辦了很多年,已經有學生升小學了嗎? 爲什麽會不能銜接? 應該不會吧。

回復 2# 萬樂豬 的帖子

我路過架,每年呢D時候總有幾個說York壞話架,當年不選SC反而選了York,也有好多朋友說三道四(但全部都唔係用家)
如想知YORK的用家意見,可以上York那邊看看......

兒子K2國際班學生,看到他品格及學術上的進度,他很喜歡上學+自發性做家課+老師很有耐心,學術上不用補習

如不參與York的課外活動, YORK還是比其他KINDER貴少少,但物有所值。

我就是為了幫兒子打好個底讀名小學才選YORK的,希望幫到大家

COWBOY

當其時點解咁一意孤行既 ?? 不過好彩你無受身邊人影響, 給了兒子正確的路...

我身邊都好多人一提 YORK 都話係人都入到架啦, 收錢學校, 唔好架喎....總之乜都有得聽....

但我SEARCH 左好多關於 YORK 資料, 其實...用家都係讚多過彈....所以...我都決定了........

原帖由 cowboy2007 於 11-11-24 23:50 發表
我路過架,每年呢D時候總有幾個說York壞話架,當年不選SC反而選了York,也有好多朋友說三道四(但全部都唔係用家)
如想知YORK的用家意見,可以上York那邊看看......

兒子K2國際班學生,看到他品格及學術上的進度,他很喜歡上學+自 ...

可能你呀so驚你個細路叻過佢d仔女,就話垃圾,我係已畢咗業佢口中的垃圾家長,York都好多考到一線直資/私小,甚至好多到最後都叩入有名官津校,吾通呢類小學專收垃圾?。我仔係細B三年york學習過程都好開心,至於乜都講錢,我想問有邊間私營KG學嘢吾使比錢,參加與否可自由選擇,我比完覺得物有所值。你呀so把口咁....做父母身教好緊要,我真擔心佢教出的細路絕對吾會係垃圾而係極品。

回覆 93# kkhon 的文章

Hi kkon: 分析得好!

Hi 樓主, 這個小學的 link, 很有參考價值:

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page%3D2&page=1

原帖由 萬樂豬 於 11-11-24 23:56 發表
COWBOY

當其時點解咁一意孤行既 ?? 不過好彩你無受身邊人影響, 給了兒子正確的路...

我身邊都好多人一提 YORK 都話係人都入到架啦, 收錢學校, 唔好架喎....總之乜都有得聽....
但我SEARCH 左好多關於 YORK 資料,  ...
當初我都係自己一意孤行俾個女讀呢間,連我老公都唔想個女讀york,出街食飯一定會有難聽既說話聽到,但我只想女兒快d開學,到開左學之後佢地就會覺得我既選擇係無錯既。

原帖由 bbflashcard 於 11-11-25 01:56 發表
Hi kkon: 分析得好!

Hi 樓主, 這個小學的 link, 很有參考價值:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2350201&extra=page%3D2&page=1

好多謝各位...其實我覺得以校長既辨學理念點會令國際班接唔到名校小一呢...呢個我唔擔心

回覆 1# anki2502 的文章

成曰都總有負面嘢聽到,卻非出自用家口,想想便知也許是些立心不良一知半解、or或不排除是打手所為、、、

至於你們成曰諗緊intl class,or 主流,我仔出自主流班,而家小一都冇問題,冇需要擔心主流班的水準,至於intl,如當年有嘅話我都口水流,校長嘅辦學理念,只會要你付八両,小朋友收一斤(學識)!

回復 96# chungmanchung20 的帖子

絕對同意!我都係咁諗 阿校長一定諗好哂,如果唔係,點做好個口碑!要sharp and shine嘛!

‹ 上一主題|下一主題