用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學小學Vs聖芳濟各英小
go

港大同學小學Vs聖芳濟各英小 [複製鏈接]

• 心大心細,不知哪所適合自己小孩子好
   2    0    0    0

醒目開學勳章

The former one is in Southern District while the latter one is in Shamshuipo.  Where do you live?  If you live on HK Island, HKUGA for sure!  Personally I prefer HKUGA as I don't want my kid to fight for a seat for secondary school.
[img]http:/

i suppose you live on Kln side, then 聖芳濟各英小 , long travelling time is not worth it, rather to sleep another 1/2 hour more.

醒目開學勳章 王國長老

好唔同WOR! 聖芳濟各英小讀得深, 有家長同我分享, P1開學無耐, 10月左右啦, 學校默書UNSEEN默CELEBRATION, DIFFICULTY等, 好多小朋友捧旦, 咁情形下, 家長可以唔發力嗎(預左6年都無得抖)
如果你係傳統覺醒NO PAIN NO GAIN既家長, 聖芳濟各英小的確會令你小朋友更上一層樓

而HKUGA係讀得舒服(我無話淺), 一條龍英中

醒目開學勳章

2間完全是不同類型的學校.
一間未開學已經要上堂,一間是先鼓勵培養閱讀習慣,愉快學習
而車程,就算住九龍區,都不一定HKUGAP會多過聖芳濟各的
e.g. TKO - 我住的站, HKUGAP - 7:12, 聖芳濟各 - 6:30
那邊個耐,當然,聖芳濟各上堂時間早HKUGAP大約20分鐘
扣埋,都是聖芳濟各早上車.
如果說住深水埗及西九...咁梗係聖芳濟各近好多
所以..遠近都是看地方而已

原帖由 伊莎貝拉 於 11-11-22 09:51 發表
i suppose you live on Kln side, then 聖芳濟各英小 , long travelling time is not worth it, rather to sleep another 1/2 hour more.

回覆 4# Charlotte_mom 的文章

聖芳濟各英小是讀得深, 我兒子也是今年小一,開學無耐, 9月尾左右, 學校是有一次UNSEEN默書,但不是默CELEBRATION, DIFFICULTY這些字, 也沒有聽過好多小朋友捧旦。

醒目開學勳章 王國長老

THANKS FOR UPDATING, 我聽到都覺得好深, 可能我收錯料了
原帖由 meemeefung 於 11-11-22 10:54 AM 發表
聖芳濟各英小是讀得深, 我兒子也是今年小一,開學無耐, 9月尾左右, 學校是有一次UNSEEN默書,但不是默CELEBRATION, DIFFICULTY這些字, 也沒有聽過好多小朋友捧旦。 ...

原帖由 meemeefung 於 11-11-22 10:54 發表
聖芳濟各英小是讀得深, 我兒子也是今年小一,開學無耐, 9月尾左右, 學校是有一次UNSEEN默書,但不是默CELEBRATION, DIFFICULTY這些字, 也沒有聽過好多小朋友捧旦。 ...

meemeefung

請問sfa有冇咩課外活動? 老師有愛心嗎?

兩間學校唔同教學模式, 要清楚佢既理念係乜, 自己接受程度有幾高? 仲有小朋友屬於哪類氣質既小朋友?

如果你不嬲都BUY 傳統教學既, 有可能你完全接受唔到新派既教學方式。

MEEMEEFUNG,
我都聽聞過SFA課程真的很深, 傳聞佢小一下學期已學梗一般學校小三、四既野? 真的嗎?

原帖由 meemeefung 於 11-11-22 10:54 發表

傳聞sfa小一下學期英文已教tense table.

回覆 10# babybear 的文章

我也不知道,今年才讀小一,剛剛考完第一次考試。
只可告訴你現在是讀小二的英文,因為英文是教深一年,而數學是教深半年,其它就不知道了。

回復 11# hyatt 的帖子

是上學期已開始教past tense, continuous tense.

兩類型完全不同的學校,你會預想所接觸到的家長和學生都完全係兩類型。

聖芳濟各- 全力進攻型,課餘時間參加既活動/樂器/運動/補習都係為打做成elite,學科成績一定比港同學生優勝。成績前茅的學生會試插班入男拔,LS等top band 1,咁樣培訓6年,升中派位差極都有譜。

HKUGA - 慢工出細貨兼不知天高地厚型,港同學生不用面對激烈競爭,老師對成績好與唔好既學生都一視同仁(見証在小兒身上,佢成績真係唔見得人..)。學校先將學生打做成book lover,做中英常的功課都可以自由發揮。學生不知天高地厚,師生關係好好,我仔小一時俾校長欣賞佢既膽量,就落堂時的左佢去幾個班房唱"my heart will go on"娛樂下(而家應該無呢d娛樂)。大部份港同學生什麼LS,DBS,DGS呢d校名佢地未聽過亦好少理(除非家長一日提住),因為大部份都準備升上佢中學部。直到我仔而家S3都會整蠱老師,將老師隻mouse換左個粉刷,連老師都笑埋一份。但又唔好諗到佢地會好鬆散,一上堂時會都係嚴肅而愉快地渡過。最多係學生做presentation時好多作搞笑理論。

你和小朋友似以上邊一類型咪揀番邊一類型學校,最重要係best fit !

醒目開學勳章 王國長老

我女舊年(P5)常識要做台戲, 講有關青春期現象
我女果GROUP個劇本係咁(自編自導自演): 某體育選手每次比賽都得獎, 原來體臭太勁, 對手都頂唔住, 但一路都無人話佢知, 有日皇上要賞賜佢, 親自接見, 點知即時暈左, 急傳太醫, 太醫出場講左一大堆關於青春期生理現象既理論, 眾人都頓悟了
太醫果堆理論好正經架, 完全係學術野, 睇得出佢地有認真學習, 不過睇完個劇本我笑到肚痛

回覆 8# hyatt 的文章

課外活動也有很多種類,學術上的有Phonetics, Cambridge Young Learner Exam , Mathematical Olympiad Training, etc. 運動上的有Badminton, Table-tennis, Soccer. 女孩子可參加Modern Dance, Jazz & Pop Dance, Rhythmic Gymnastics.另外還有英語大使,普通話大使,英語朗誦,法文,日文,樂器訓練等。高年班的還有更多選擇。

原帖由 savoy 於 11-11-22 03:29 發表
兩類型完全不同的學校,你會預想所接觸到的家長和學生都完全係兩類型。

聖芳濟各- 全力進攻型,課餘時間參加既活動/樂器/運動/補習都係為打做成elite,學科成績一定比港同學生優勝。成績前茅的學生會試插班入男拔,LS等top ...

睇黎港同真係唔錯wor,我本來都想揀比細仔,可惜真係太遠,可惜我呢區一間類似既一條龍直資都無。你地真幸福!

I am so glad to receive all of your comment.  It is my hard time to consider which school is suitable for my child.  Thanks so much! :

我當年 (20 years + ago) LSC F.1 , 有個係聖芳濟唔知派定考入0黎 , 第一個學期到中三 , 未考得低過頭三名 , 大多數考第一
‹ 上一主題|下一主題