用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 still got no offer.....
樓主: fifikiu
go

still got no offer..... [複製鏈接]

hi,

我都同你一樣咁難過,只係報了一間私校, 天真地諗住20分自行唔係咁難,原來真係會好失望, 無想過會咁難過, 後悔無同佢報多幾間

原帖由 jimling502 於 11-11-22 17:05 發表
唔報到都唔得,有冇人多過我10間,得一間waiting,兩間等緊

我是working mama,日日冇心機做嘢,整日係度發呆

返到屋企等仔睡著後,我就以淚洗臉,唸緊我怎樣仲可以幫到佢

塞翁失馬,焉知非福???
希望在明天???

講係咁講, ...

我都係三冇人氏,睇完你的留言好想喊!望住阿仔,感到前路好迷惘!好灰!求個學位啫,點解都咁難??莫非真係要等運到?

quote]原帖由 jimling502 於 11-11-22 17:05 發表
唔報到都唔得,有冇人多過我10間,得一間waiting,兩間等緊

我是working mama,日日冇心機做嘢,整日係度發呆

返到屋企等仔睡著後,我就以淚洗臉,唸緊我怎樣仲可以幫到佢

塞翁失馬,焉知非福???
希望在明天???

講係咁講, ... [/quote]

回復 14# rabbitann 的帖子

一間SMC, 另一間在新界。

唔使灰心,其實我報了差不多十ニ間學校,才有一直資及一私校offer。而且也不是一線學校!只可慨歎今年競爭太大!

回覆 20# jimling502 的文章

唔好傷心啦,暫時冇啫,睇完你個post我都好傷感。
但要振作呀!控制情緒唔好負面,大把嘢可以做。要部署大抽獎,又要有準備玩到叩門,操定小朋友面試同筆試,識定多D小一舒服好多架,加油加油!

尋晚星期二檔案「創意不死」,見到陳易希,另外一個中二男生劉俊希,都令我好羨慕。陳易希的故事大家都聽過,劉俊希點解咁有創造力?其中一個因素就係父母的支持和引導。看完這集後我明白到,要培養子女,亦要同時培養自己。如果只懂以淚洗臉,實在幫不了子女。
有本描述陳易希的書,記錄了他如何以生命影響生命,不單父親支持他,亦令到中學師生協助他參加發明家比賽的經過,圖書館有得借,希望目前情緒受困擾的家長都去借來看看。

回覆 7# jimling502 的文章

Dear Jimling502:
我都是,自行無、直資無、私立無! 在這有人歡喜有人愁的日子,送上以下的一首歌,會否表達到當今教育制度,對家長及小孩的折騰?一起繼續努力!

年少多好 頑劣多好
  不甘安於封建制度裡 迷信上街真理會達到
  旗幟高舉 群眾聲討
  不惜犧牲一切去上訴 權貴的想法太俗套
  只可惜生活是一堆挫折 只可惜生命是必須妥協

如果 命運能選擇 十字街口你我踏出的每步更瀟洒
  如果 活著能坦白 舊日所相信價值不必接受時代的糟蹋

唔好放棄, 等6月大執位.

我都是三無, 不過唔擔心, 我會幫佢報MOVER, 報多D比賽, 學校成績KEEP住前幾名, 明年6月再戰, 我個女衰怕羞, 6月有D用枝筆考既, 再黎過, 機會總會留給有準備的人的

自行無、直資無、私立無!
我亦是三無人士.................

me too
want to die
‹ 上一主題|下一主題