用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友有嚴重鼻敏感, 可分享如何改善嗎? ...
樓主: TINGMUM
go

小朋友有嚴重鼻敏感, 可分享如何改善嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我囡囡都有鼻敏感, 之後要佢游水, 另外又玩跆拳道, 依家好少翻發.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我全家都有鼻敏感, 連工人都有, 因為我地住市區, 空氣係好差, 根本上, 係香港, 大部份人都會有鼻敏感, 我個仔小時候都好嚴重, 大概到9歲後就好d, 佢而家沒有游水, 只係差不多日日都有跑, 同埋最緊要佢地識得把鼻涕沬出來, 好似游完水有鼻涕, 我都會有這情況, 只要d鼻涕出來, ok

樓主, 你小朋友在旺角返小學, 個區的空氣係差d, 因為我住附近的, 所以基本上, 係無甚麼好建議可以給你, 因為都可以話係無用的 (除非移民, d空氣好的國家

回復 19# jilin1960 的帖子

請pm 個e生名同地址比我. 唔該晒!

人地話有效的我都去試. 亞仔歲幾己被醫生話是超敏感bb, 鼻水唔停, 我當時仲以為係傷風.

*人地話某牌子蜜糖有效, 我有長期比佢食.
*人地話游水好, 我就細細個一直比佢學, 到舊年才在佢要求下停.  因對泳池水常有敏感.而家成日逼佢做運動, 希望有幫助.
* 空氣清新機有買過, 作用不大.
* 佢的被枕, 床墊年年換, 因擔心佢過敏. 間房更不準有公仔, 己做得好小心.
*中藥食過一段時間, 但好似一d效都冇.
*冬蟲夏草, 開始食緊....
*天灸, 39天都有做, 冬天傷風感冒係少左, 對鼻敏感冇效.
*脫敏針都問過2個耳鼻喉科e生, 佢地都話我仔連對空氣都敏感, 致敏原太多, 打針都冇用. 不過, 我都會去你的e-生再check check.

*講真, 佢個鼻己被佢捽到鼻頭冇骨似的, 我己預算定將來佢要做隆鼻手術.

*而家噴的類固有醇是3合一, e生話噴一星期就一定要停一停 . 初時好d,而家一噴完, 佢就不停打"哈痴" "什" 鼻, 有時眼都腫埋, 見佢咁真係好心痛.
*  專注力方面, 講真是非常差. 鼻敏感令佢好難專注做功課 以及影響社交.

五歲仔 ,

"除非移民, d空氣好的國家"   每次見耳鼻喉科e生都講呢句.  真係好無奈!

1 空氣清新机長開
2 保持家居清潔
3 多做運動可增強抵抗力
4 中醫要睇幾個先可以揾到一個"挾"調理身體
5 西醫可試下早前無線laughting 哥果個皮膚專科,我老婆係nurse,佢話呢個係名醫,好掂亦好貴,睇3-4次應該攪掂

回復 5# kiukiuleung 的帖子

可唔可以pm個中醫的全名比我. 我都想試一下針灸, 睇下如何.

我問過一個區內有d名的中醫師, 佢話中藥加針灸起碼要連續一年以上. 不過唔包搞得掂. 但體質就一定會有改善.  

其實一年針灸, 會唔會搞到成面針洞跡? 有d擔心!

或者搵d5用chlorine泳池試下(好似用双氧代替).
雖然hk overall 空氣好差,但有些地區相對上會好d,天文台好似有d data,同住高d又會好d.

我小兒(現小一) 每朝起床打十幾個"核次"又"摔眼". 成日流鼻涕. 食藥好幾日又再復發! 已經有遊水, 床上沒有毛公仔, 一個星期換一次床舖. 唔知點可以幫佢? 凍嘢已經唔比佢食. 見您們各位媽咪話食 "冬虫草" , 請問 6歲可以食嗎?
點煮?

從生活細節入手,家裹的窗會完全關上,因為一開窗就有塵流動,對鼻敏感不好,總之一定不要讓他一起床就打X次,一流鼻水,成日都好難搞,

起身要:
1)穿多一件衣服,
2)不要呆著座,
3)飲溫水
4)關窗

原帖由 急急媽咪 於 11-11-23 15:22 發表
我小兒(現小一) 每朝起床打十幾個"核次"又"摔眼". 成日流鼻涕. 食藥好幾日又再復發! 已經有遊水, 床上沒有毛公仔, 一個星期換一次床舖. 唔知點可以幫佢? 凍嘢已經唔比佢食. 見您們各位媽咪話食 "冬虫草" , 請問 6歲 ...

朝早的氣溫較低, 如果一起身打好多噴嚏, 試下唔好用個鼻呼吸住, 用口呼吸, 等個鼻適應左個溫度, 才用鼻呼吸, 係專家教的, 我就非常有效, 你可以教你的小朋友

anteater ,
1)穿多一件衣服, 有做
2)不要呆著座, 有做
3)飲溫水, 冬天就一定, 夏天間中有飲涷野
4)關窗 ... 真係好重要, 特別而家天氣開始涷, 朝早x次好辛苦...

樓主可以試下‘捏脊’,我囡囡的鼻敏感也是這樣好好多,還高了。‘捏脊’是一種按摩穴位的方法,不用化錢也沒有副作用,但你和你仔都要好有耐性,因每晚睡前也要做。

‘捏’意思是用拇指和食指及中指夾着脊骨兩邊的皮肉,從臀部做到頸,先用拇指推(推時要用少少力按下去),後用食指和中指一起夾向拇指處,(之後再重複用拇指推,後用食指和中指一起夾向拇指,一直做向頸部,做到頸部爲一次,做十次)當然媽媽要兩手一起做。

因脊背兩邊有凹位,那裏有很多重要穴位。

但如氣管敏感就最好小心d. 好似我囡咁,兩樣都有,就只好在家keep住contant d 的溫度和濕度.

原帖由 五歲仔 於 11-11-23 23:48 發表
朝早的氣溫較低, 如果一起身打好多噴嚏, 試下唔好用個鼻呼吸住, 用口呼吸, 等個鼻適應左個溫度, 才用鼻呼吸, 係專家教的, 我就非常有效, 你可以教你的小朋友 ...

我曾在夏天時做天灸, 效果很好,有人話做天灸要連續做三年, 要有恒心。另在家用空氣清新機。

回復 33# bb560 的帖子

唔該晒, 會試下做!

回復 35# HgI 的帖子

有冇人用緊果部rainbow 用水除塵機, 覺得好用嗎?  報價要hk$27000, 好大部, 覺得好貴, 但又d心思思想買.

回復 1# TINGMUM 的帖子

這是一個中醫教我的,如有鼻敏感可以每天早晚用鹽水噴洗鼻子,作用是清潔鼻孔。據我一家人的經驗所得,效果良好,但需持之以恆起碼一個月才有效,這些鹽水在藥房有售,不含類固醇或藥物,沒有副作用,且費用很低,可以長期使用。雖然這方法只能治標,但也可對敏感的情況大為改善,減少發作的次數。如情況嚴重我才帶兒子看醫生,吃抗敏藥和用醫生給的噴鼻藥水。另外留意家中環境,塵蟎是主要的致敏原,孩子的床單,枕頭套,被套要每4天洗一次,還要用熱水浸洗,才能徹底沙殺滅塵蟎。

回覆 23# TINGMUM 的文章

我仔九歲,鼻敏感,氣管敏感,濕疹,食物敏感,都有。

我覺得冇方法解決的,只有見步行步,小心留意有咩不妥立即出手。 我分享自己方法。

1)不要游泳池,因為泳池水太多化學物致敏。我仔本身冬泳亦有游,去年決定不再游。的確減少經常鼻子不適。

2)鹽水是可經常使用的,牌子是sinomarin. 天然成分。早晚及任何須要清潔時。

3)有時在街上冇藥冇鹽水,可以找一杯熱水來蒸鼻腔,然後 *sang* 出鼻液分泌。重點是清潔鼻腔污染物。

4)鼻子和頸不要著涼,早上出門冷要用口罩,夏天晚上睡覺只用風扇。

5)天灸有做。manuka有需要時有飲。有時候做多些運動,行山呼吸新鮮空氣,單車跑步。一個月平均一兩次。重點是,放假要多接觸戶外空氣及深呼吸。

6)一見亞仔有打噴次,我已立即action,叫他噴avamys.(代替睡前一次)用三天至七天不等。這藥是低劑量類固醇,吸入最直接解決又不進入身體循環系統。

7)當狂打噴次,要立即服抗敏。xyzel.加傷風藥,有鼻塞,加服zytecD很見效。當然要洗鼻及噴鼻。

8)rainbow 吸塵機有用過,不過我不覺得其他吸麈機會差些。重點是睡房要少塵埃。

9) 天氣轉乾,我用放濕机加尤加利精油。空氣會清新舒服些。

10)每星期煲一款雜菜湯,蔬菜隨便加三粒蒜頭一個洋葱,(紅菜頭如有更好)增強抵抗力。

11)青蛙仔,食過不知多少盒?!我仔大半年冇食了,似乎冇食都可以。

我仔的鼻要好小心睇,鼻水會引起咳,變成氣管咳,食唔到睡唔到,辛苦到入院住要聞氣。好彩沒有哮喘。試過鼻水流去胃,他會反胃,胃痛。

總之,盡一切能力阻止他病。其實,鼻敏感,氣管敏感,濕疹,食物敏感,冇離開過亞仔,只是,能夠控制便是,不會好像之前般受苦。

加油,不要氣餒!一定可以控制的。

樓主如果同囝囝捏脊,需要五星期才會見效. 你可以去書局看一看這本書.....特效按摩1 神奇穴位使用手冊 p.290 有提及關於捏脊,前一兩頁有提關於腸胃保健 , 按摩腹部。。。。我看見有另外一本書說濕疹的成因是便秘。
書局還有其它關於保健的書,你可以去看看。
‹ 上一主題|下一主題