用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2013年想報考根德園K1既媽媽請入黎傾
樓主: cat8141210
go

2013年想報考根德園K1既媽媽請入黎傾 [複製鏈接]

各位媽媽,

終於睇晒大家8頁post啦~~
由於有興趣報面試班既人數太多~~
同埋好多媽媽既意願都唔係target一間KV既關係,
另外我唔想好似係EK同面試班賣廣告咁...
所以...邊位媽媽真係好有興趣既可以PM我,
我會盡快回覆你地面試班既資料...

我講果間面試班,
本身我個女已經係果度讀緊PLAYGROUP,
老師係NET,
有愛心又好NICE,
連ADMIN STAFF都超級好人,
上堂真係會學到好多野,
佢地面試班係專門TARGET創價,KV,PC,SC等等既...
但因為如果一大班家長都去報既,
我擔心冇位...

所以仲有另外一間面試班,
但係呢間我本身冇試過,
不過身邊朋友試過我唔錯既,
而成功率都好高...
佢地係專門TARGET CCKG,KV,PC,SC等等既...
有興趣既媽媽可以PM我,
不過因為我返緊工架,
回應得慢請各位媽媽多多體諒,
THANKYOU~~

回覆:2013年想報考根德園K1既媽媽請入黎傾

我係kv家長,路過但也想講兩句,Kv面試問題真係唔難,只要小朋友肯講嘢,問題真的是日常見到嘅野。小朋友要明白人地叫佢做咩,例如:砌起D積木,唱首歌仔。

如你小朋友已經乎合上述要求,唔使去面試班。帶佢去公園,認識週邊事物,傾多D計,ok.

Kv校車是老師跟車。如果小朋友坐小車乖,老師會獎貼紙,唔乖老師會糾正。唔好睇少校車嘅威力,K3小朋友把咀可以好犀利,K1就會有樣學樣,三年耳濡目染,kv校車唔準小朋友說話其實係好事,要寧靜,又有老師睇住,所以踏校車好過踏街車。

lingan  乜原來KV校車咁好,正呀。  發表於 12-5-15 16:51

hosuper 發表於 12-5-15 12:46
我係kv家長,路過但也想講兩句,Kv面試問題真係唔難,只要小朋友肯講嘢,問題真的是日常見到嘅野。小朋友要 ...
多謝你既意見呀...
最慘係我個小朋友到今時今日都仲係講緊外星話...
仲係未識講大人話...
我唔知其他家長,
但係我自己就擔心我個小朋友INTERVIEW果陣會玩野= =
所以有D家長其實都會偏向想去睇下面試班究竟係教D乜既~~
當面試班又好,
當係一個PLAYGROUP都好,
想試可以試,
唔試既大家當交流下都OK架~~

lingan  Cat,我女都係外星人~~  唔駛擔心,一返N一定吱吱喳喳。  發表於 12-5-15 16:52

係就好啦...
佢又唔係唔識講野...
就係度EE我我...
講一大堆我唔明既野...
叫佢叫媽媽佢就叫左爸爸= =
識得叫公公,姨姨,婆婆,爺爺,波波,
聽到歌會跳舞,
畫畫已經識得用水彩...
識得用SPOON自己食飯,
手勢同大人一樣,
識少少揸筷子,
同佢講野佢大部分都明...
好似比個樽佢叫佢幫我掉去垃圾筒,
佢真係會拿拿聲走去掉落垃圾筒架喎...
就係唔識講成人話,
激死我...

cat8141210 發表於 12-5-15 17:26
係就好啦...
佢又唔係唔識講野...
就係度EE我我...

我個仔都係未係好識講野..但就完全明人講咩...中英都明..
講野就爭d...如果係問佢問題唔洗佢講就ok...
但要佢講呢...就大穫喇..仲有幾個月..希望佢開始肯講野啦~

我都係kv現任家長, 我個仔以前是讀km 的pn, 後來考到kv轉咗過嚟...感覺kv係super good, 同km 一漾著重academic, 但仲平仲正......阿仔以前都係好baby, 講嘢又唔清唔楚, 返咗唔夠2個月已經學識自己去wee wee, 仲係自己除褲, 去完自己著番褲, 洗埋手, 老師完全唔使help, 佢地係一入課室自己埋位坐, 攞手冊功課出嚟自己放係老師枱度交, then 去 wee wee,  訓練佢地好高的自理能力. 功課其實唔係多, k1上學期油color, 後期draw line, 下學期開始寫字, 每日一板, 10 至20 個字度.   

我係kv家長,路過但也想講兩句,Kv面試問題真係唔難,只要小朋友肯講嘢,問題真的是日常見到嘅野。小朋友要 ...
can you pls advise where i can find more information about Kv校車 route?  i want to apply 13 -14 K1 but not sure does Kv校車 cover my area? thanks

回覆:zcw2011 的帖子

有offer 就會有信話你知各條校車路線。校車求過於供。

zcw2011  thank you very much!  發表於 12-5-19 22:39

peckychiu 發表於 12-5-18 13:25
我個仔都係未係好識講野..但就完全明人講咩...中英都明..
講野就爭d...如果係問佢問題唔洗佢講就ok...
但 ...
唉,我個女早兩個月去健康院,
因為姑娘話佢識得講既字組唔夠多,
叫我個女兩歲果陣要再返去搵佢= =
勁唔開心呀我...
家下佢識多左好多...
但都係大部分時間講緊外星話...
我上PLAYGROUP果度,
人地有個小朋友上個月都仲未識講大人話...
今個月已經識啦= =

lingan  Cat ,我女都係2歲要返去見姑娘呀。不過佢今日返playgroup居然坐定聽故事仲識行出去老師度答問題(講:1隻),仲要答啱喎。唔駛擔心呀,我估你女好快講野架啦。   發表於 12-5-26 17:29

回覆:cat8141210 的帖子

我想問下會唔會睇父母background,職業,地址 先收?因為我知某D幼稚院係咁。

大家知唔知根德園派小一既情況係點﹖多數派邊間﹖

cat8141210 發表於 12-5-19 10:39
唉,我個女早兩個月去健康院,
因為姑娘話佢識得講既字組唔夠多,
叫我個女兩歲果陣要再返去搵佢= =

唔洗worry...我個仔2個fd差唔多大...3個都一齊2歲要再返去~
你個b係幾月出世架...我b係8月..而家講多左好多..不過都係外星話..唔知in k1多唔多要講野呢...

引用:我都係kv現任家長,+我個仔以前是讀km+的pn,

原帖由 lammakbb 於 12-05-18 發表
我都係kv現任家長, 我個仔以前是讀km 的pn, 後來考到kv轉咗過嚟...感覺kv係super good, 同km 一漾著重acade ...
想問一下KV現任家長,我聽朋友講Kv有自己定的一套hand-writing,公仔(動物,物件等等)嘅模式,非跟隨這套模式不行。是真的嗎?你們覺得這樣會壓抑小孩子的創意嗎?如何取捨?

我又唔感覺到喎, 無錯佢有自己一套寫字的教材, 但是平時做勞作會有好多圖畫要油color, 阿仔都可以隨意發揮, 老師都無問題

我又唔感覺到喎, 無錯佢有自己一套寫字的教材, 但是平時做勞作會有好多圖畫要油color, 阿仔都可以隨意發揮, 老師都無問題

我想問如果我個囡講嘢幾叻, 好鐘意唱歌, 不過只限係屋企...完全唔同其他人講...同佢落公園, 婆婆EE問佢嘢十問九唔應...唔肯叫人, 只微笑...有時怕羞到"lee"响我後面....教過九萬次都改唔到...

咁要唔要去面試班??
‹ 上一主題|下一主題