用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑的一條龍
go

培僑的一條龍 [複製鏈接]

原本滿心歡喜因已收培僑錄取信。但近幾日從不同渠道知道一D學校近況/資料都唔係咁正面。

好似;
- 換咗新校長 (學習環境冇再咁開心)
- 換咗好多老師 (影響學習進道)
- 行政混亂
- 中學公開試成績令人優慮 (影響入本地大學機會)

原先報讀培僑,都係因為一條龍小,中學,六年後小朋友唔駛再去同人爭中學。

能夠係香港入到大學相信係家長們最大心願,但照現時睇揀培僑會有小小隱憂 ...

大家意下如何 ??
   2    0    0    0

回覆 1# bbmamimi 的文章

Exactly the same concern with you.

But can happy learning lead to good acadamic result especially when you are attending the local exam and competing with the other local traditional school?

I prefer happy learning but the acadamic result should at least able to enter the local university.

I think Pui Kiu student will not be so happy as before but still better than those in traditional school and the academic result would be improved under the new principle.

I will take the offer anyway and use some more months to observe.

As I know, the G7 this year is the first year with the student studying in PK for the whole primary life. (if I am not wrong) So, I think it is not fair to use this year's public examination to comment the school. As a new secondary school five year ago, they could only have the students with different banding, from 1 to even 3. I would expect the result better and better under the new principal.

其實入大學唔難,唔好諗到咁極端!
我成日見到培僑小學生,都幾乖咁,不過中學個d麻麻,可能因為唔係由小學上去,不過我唔係用家,課程比唔到意見!

回復 1# 夢B 的帖子

但在香港入大學也並非容易

回覆 5# bbmamimi 的文章

Agree with you.  I also heard that PK secondary school is in Band 2.  With all the keen competition to get into the school and need to pay school fee, really not certain whether to let my child get into a DSS with a Band 2 secondary school.  This analysis also applies on WKF and some other DSS.  So frustrating.

讀緊的小朋友仍舊開心, 新校長比較傳統派, 不過還好, 功課係應該交既? 係咪? 新校長要求每天一小時以內可完成的家課. 反而以前太鬆了, 沒交功課一年也沒問題, 交了的功課, 老師也不一定改.....課程深就算TEST/EXAM不太好, 也不太大壓力(老師方面), 語言好, 普通話/英語的語景也不錯, 有免費學樂器.....課外活動後加少少錢仲有校車搭(不用到校接小朋友); 有MID-TEAM BREAK, 可以平價去旅行(仲要唔洗同人迫)

原帖由 bbmamimi 於 11-11-23 17:32 發表
但在香港入大學也並非容易

其實而家已經比以前好好多,多左好多大學學位,只要唔係太差一定入到大學,咁梗係唔好揀熱門科啦,而家d小朋友有家長咁多backup,個個都係聰明仔女!

你有小朋友讀緊嗎? 我都好有興趣呢間學校. 最擔心係英語瓖境, 小朋友多不多講, 好似cky, 佢地要小朋友只可說英文及普通話

原帖由 J_D74 於 11-11-23 21:55 發表
讀緊的小朋友仍舊開心, 新校長比較傳統派, 不過還好, 功課係應該交既? 係咪? 新校長要求每天一小時以內可完成的家課. 反而以前太鬆了, 沒交功課一年也沒問題, 交了的功課, 老師也不一定改.....課程深就算TEST/EXAM不 ...

回覆 1# bbmamimi 的文章

請問你講的培僑是直資/私校那一間, 還是津校小西灣那一間??

正確是培僑書院在大圍是直資的!

大圍那間。

原帖由 七點半 於 11-11-24 12:41 發表
請問你講的培僑是直資/私校那一間, 還是津校小西灣那一間??

佢班中學生(現時),唔係band1完全唔奇呀!如果佢哋當年小學成績一定係band1,就唔駛中學轉入培僑啦。

我諗最關鍵係由佢哋一手培育出黎班小一升中或大學入學係咪好......

原帖由 choy1024 於 11-11-24 22:51 發表
佢班中學生(現時),唔係band1完全唔奇呀!如果佢哋當年小學成績一定係band1,就唔駛中學轉入培僑啦。

我諗最關鍵係由佢哋一手培育出黎班小一升中或大學入學係咪好...... ...
Totally agreed  !

背景咁似福建嘅想做好但行政亂未揾到方向

回復 9# kinchani 的帖子

你要同CKY比, 咁就無得比, CKY 5800大元/月, 培僑只不過2100大元....CKY的NATIVE是金頭髮, 培僑的是ABC(亞洲人不過母語是英語), 培僑上課時亦只可說普通話或英語, 咁小息時就當然都會說廣東話, 如果比得起我當然揀CKY, 今年5月正式IB一條龍到外國諗大學又可以省回一年, 不過CKY的普通話一定比培僑弱....

我都放棄了無註冊因為新校長要改變學校,無3、5年是不成的。不想自己的子女當白老鼠!

回復 16# J_D74 的帖子

回覆 3# J_D74 的文章

CKY $5800/month,
PK $2100 加政府$3仟幾津貼,都係和CKY 差不多,但成績和口碑就差天共地!

原帖由 choy1024 於 11-11-24 22:51 發表

我諗最關鍵係由佢哋一手培育出黎班小一升中或大學入學係咪好...... ...

Agree !
‹ 上一主題|下一主題