用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘樂基INTERVIEW
樓主: smfy
go

九龍塘樂基INTERVIEW [複製鏈接]

下午IN完,問題大致一樣, 亞仔表現普通, 有答有唔答, 隨緣啦!

我個仔好跩,成日要攞老師支筆,雖然肯做指令,但咁既discipline一定唔收咯。

跟住去火炭樂基,表現幾好,又跳舞,希望有offer啦。

大家知唔知火炭樂基好唔好?

interview 5:30pm.  arrived at 5:00pm and waiting until around 6:30pm.  2-4 mins for each interview only because of still have so many kids interview schedule on 5:45pm or 6:00pm.
The sky is very dark and night time after finished interview.
I can saw all the kids are very tired after waiting so long time.
How the interview performance be good?

想請問你0地填問卷0個兩條長答題用咩中文定英文填呀﹖唔知用咩語言會唔會有影響呢﹖因為我覺得0個兩條問題都會同錄取有關係。

回復 2# joanna1388 的帖子

Poor kids!!  They must be hungry and cold if waiting at around 6pm.  
Agreed that the kids's performance might be affected after they have been waiting for so long before the interview.

同老婆INT完樂基後, 感覺學校冇想像中咁好(雖然都一定唔收,因為我地唔係住九龍塘,冇名牌手袋及房車)...個花園地下的假草飛到我地成身都係,對小朋友呼吸不太好...校舍比想像中細(小班教教學?),一個課室INT成10個學生,20個家長,噪了D。最有趣係,老師D樣都幾SERIOUS, 我個囝雖然肯做指令,但冇望住老師(零笑容)。之前INT過迦南同蘇浙,我個囝都開心,肯同老師玩和笑,(九龍塘迦南已收了,等蘇浙回覆中)。。。等了45分鐘先有得int,曬了20分鐘,下次唔好預我了
面試內容:
1:搭積木5個方形
2:指公仔眼耳口鼻的位置
3:認水果(香蕉,橙和蘋果)及比指定人士
4:從物件的小洞內(類似雞蛋)中取出小東西(我個囝不能直接取,便搗出來,幾醒下)
5:問家長"平時邊個照顧小朋友?"
6:問家長平時帶小朋友去邊度玩?
7:小朋友平時幾點睡覺?
走得。。。。

回復 1# tigerbbb2010 的帖子

乜要睇有冇名牌咩?唔係掛!

點解我選中英文班最後係外國老師IN我同BB?

我今曰interview4:15,我4:10到,最後差吾多5:10開始interview 。
我填咗英普班,最後由一位國語人面試,她用普通話問我同c6,但因為知道囝囝聽吾明普通話,所以用英文問他,問題同大家一樣,不過吾明點解老師問動物和水果卡時,叫他指邊隻喺貓?邊隻狗等,其實他識講嘢,請問你地是否一樣呢?我囝囝係4月b,吾通4月等於細B?!
另外,請問你地被問眼鼻時,你地隻公仔是否mickey mouse?問完眼,然後 我仔仔被問到鼻時,他要唸,可能較抽象呱(黑色圓圓鼻),不過老師冇問耳朵,Mickey mouse耳朵同人更大分別。

We applied for the local stream class, and the interviewer was in Cantonese. My girl was not asked to play toys, she was asked to:

1. Point out the eyes, nose, and mouth of two puppets

2. say what was on the cards: apple, banana, organge, cat, dog and frog.

Then she asked some simple questions to the parents.

中英文班係會用廣東話或英語做interview, 張備忘錄有寫, 冇得揀, 由學校assign.   

我們都係報中英文班, 不過被安排廣東話老師見, 但囡囡卻一直被隔離枱的外籍老師吸引著, 可能因為那外籍老師大聲又似平時playgroup老師, 而中文老師聲音又比較soft, 隔離枱D玩具又好似吸引D.  其實廣東話或英語老師也沒所謂

女女表現很不錯, 因為係六月尾中細女, 只求參與沒有其望的我們很高興, 結果係點都覺得囡囡好叻了.

很同意流程安排很好, 面試內容有跟小朋友年齡發展階段, 感覺不錯

我們見11:15am, 約11:10am到,11:50am已走得

面試內容:
1)BB玩車
2)俾兩張圖/BB, 問邊個係蘋果, 邊個係香蕉, 蘋果俾媽咪, 香蕉俾Daddy, BB搵番蘋果俾老師, 搵番香蕉俾老師
3)問鼻/nose o係邊, 嘴巴/mouth o係邊 (沒有公仔的,只叫囡囡指自己)
4)玩積木(類似Lego),一開始有兩set各五件叠好的積木, 老師拿一set, 俾一set BB, 老師示範叫BB睇,把積木一件件分開,打橫一字排開排好在枱上(每件中間有D空位),要排整齊。之後叫BB照做(但不用跟顏色排, 因為兩set積木的顏色不一樣)
5) 排開了在枱上的積木有紅,黃,藍, 老師叫BB俾黃色, 俾紅色, 俾藍色老師.  囡囡自己加送把所有積木跟顏色分類, 砌積木
6) 問家長平時邊個湊小朋友?
7) 問家長BB夜晚點上床訓?

8) 問家長放假同BB去邊?

全程沒有叫BB講野, 也沒有問BB識唔識講野

原帖由 pakyin1108 於 11-12-3 23:11 發表

Were any kids required to speak the "alphabet" on the card?  
The NET did ask my kid what was this letter on the card for a few letters!

點解要問幾點訓教呢個問題?有無人知道呢?

老師都冇叫我個囡講野,不過老師逐張圖拎出黎果陣,個囡已經自己講"apple orange banana ar""cat dog frog ar", 同我老公問緊問題果陣又指住枱面果d不倒翁話"panda", 之後老師叫佢開,開完話冇野架喎又叫佢cap番,拎另一個話有野係入面既,我囡又指住話"pig", 又叫佢開,開左入面有個紅色ball, 咁我囡又講red呀~ 又係叫佢拎出黎,我個囡又係倒佢出黎,之後佢自己cap番,咁老師就話in完咁囉~

sorry ar...我岩岩見到,張野響屋企,我諗,我老公拎..哈哈...HKPS冇收
原帖由 mrschiang 於 11-12-3 12:32 發表

咁係登記果時定in果時收架?thx

我用中文呀...
原帖由 v_vcsl 於 11-12-3 20:38 發表
想請問你0地填問卷0個兩條長答題用咩中文定英文填呀﹖唔知用咩語言會唔會有影響呢﹖因為我覺得0個兩條問題都會同錄取有關係。

正常呀.....中英班有機會中文,有機會英.
原帖由 pakyin1108 於 11-12-3 23:11 發表

我都好快就IN完,我係FRI 9AM, 但早上超塞車,我9:20AM去到HKPS, 9:45就IN完,走得..超快..
原帖由 sarubuta 於 11-12-4 00:24 發表
中英文班係會用廣東話或英語做interview, 張備忘錄有寫, 冇得揀, 由學校assign.   

我們都係報中英文班, 不過被安排廣東話老師見, 但囡囡卻一直被隔離枱的外籍老師吸引著, 可能因為那外籍老師大聲又似平時playgrou ...

我用英文填, 我覺得兩條問題都會同錄取有關係(我估如marginal case有幾個唔知收邊個, 就會睇埋問卷), 但我認為重點的係內容而唔係用中文定英文答, 我用英文只因自己用英文寫o野好過中文

咁你用o左中定英?

原帖由 v_vcsl 於 11-12-3 20:38 發表

回復 7# loveannis 的帖子

我覺得好無聊,8點訓同9點訓有唔同?明明係夜鬼都同你講8點幾就訓啦
‹ 上一主題|下一主題