用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘樂基INTERVIEW
樓主: smfy
go

九龍塘樂基INTERVIEW [複製鏈接]

回復 78# hei2222 的帖子

我覺得唔係隨機o既原因係因為個老師/helper 唔係順我地條隊o既順序咁叫人, eg, 排第一o既係10號咁計, 佢叫叫下9號in, 如果隨機應該係下一個到10號, 但佢就話, 下一個到13號, 去B房, 然後先到返10號, 又指明係XX老師咁樣

cclemon2009 ,
shevachevy ,
你地係咪第二個小朋友, 你地對找學校都好似好識咁,
另外shevachevy 張相係咪大囡, 好似混血兒咁.
你地係咪已有OFFER?

回復 82# hei2222 的帖子

NONONO...HEHEHE...果個唔係我個女, 我覺得得意做大頭, 我得一個B, 我唔係好熟咖咋, 睇得D 前輩媽媽講得多先知DD, 但今年"玩"o既interview 就令我覺得有d感想。
我個女本來有一kln tong 啟x offer, 不過我冇留位呀, 而家係兩手空空咖。

原帖由 shevachevy 於 11-12-5 11:56 發表
NONONO...HEHEHE...果個唔係我個女, 我覺得得意做大頭, 我得一個B, 我唔係好熟咖咋, 睇得D 前輩媽媽講得多先知DD, 但今年"玩"o既interview 就令我覺得有d感想。
我個女本來有一kln tong 啟x offer, 不過我冇留位呀,  ...

仲有/仲會考邊間?
YORK, LH, VICTORIA, SC, KM? 仲有無其他?

by the way, 你都好夠膽唔交留位費, 雖然係雞肋....

回復 84# hei2222 的帖子

之後會報sc, km, lh 冇喇。
冇offer就係天意囉~ 下年再黎過~

回復 5# shevachevy 的帖子

國際班和主流班去唔同班房in. 果日去國際班比較少人

回復 2# shevachevy 的帖子

lh 是邊間 ?

依...我冇喎...因為當時佢先問我要咩班.
原帖由 cclemon2009 於 11-12-5 11:19 發表
Wingcrown
嗰義工望完我張form,然後話我地係見乜乜老師喎,指定咗架

我排隊入去時,前頭第一個要等等,但二和三可以入去,到我時,helper話我地乜乜老師,要企陣等等,然後叫另一helper帶我地入去,入去時我見到間房最少有2個老師stand by,等人interview(冇小朋友),即其實不是等老師空閒,而且helper帶我地去遠嗰個(似指定咗),反而吾帶我哋去見近門口嗰個,所以我估有編排定。
我得一小朋友,4月bb,見過4閒幼稚園後,發現咗一啲嘢,所以應為間間有橋妙嘢,所以我現在多留意

星期五去in,響門口等左大半個鐘先入得去,當日又晒,馬路又多車又多廢氣,唔明白點解唔可以擺條人龍入去.由於多數工作人員都係家長helper,我個人覺得安排有d亂.上到去二樓in,我覺得係邊個老師得閒就邊個老師in.

我入右面間房,房間唔大但好似有成十組人in.我考中英班係net in.我仔係8月bb所以唔係問好深,而且我個仔好多都唔識答,老師都冇考積木/眼耳口鼻等問題.阿仔好在好笑容,唔識/想答都會傻笑.全程唔夠五分鐘就完左,感覺有d求其.心中都係想攞多個面試經驗.

間學校冇想像中大,而open area的設施好似有點舊同污糟.

Interview Management & arrange the schedule for the interview by school admin or teachers.
You can saw something of experience of school and how maturely are they.

其實我果日in完都覺得佢地有d混亂~
去到門口有幾條隊...我老公同bb就排住先..我去前面問...佢都無問我幾點in就話係唷..排隊得架喇..點知等等下見唔對路~有人黎話2:45應該果邊...果邊又有2邊隊...其實好唔clear...同埋o係馬路邊度等咁耐真的對小朋友唔好~我諗等左30mins就可以入playground玩...但我覺得環境有小小dirty~~玩左15mins到就開始排隊上去interview..排隊時同帶去interview既老師至到interviewo既外籍老師全部都好nice...開頭我個仔未入局..老師主動話bb座o係我地大脾會好d..bb一座左上黎就咩問題都答..老師好有耐性~bb又好開心~所以我覺得bb都好鍾意呢間學校..不過幾千人收得80個...我諗都無咩希望...知唔知樂基收唔收細b架?即係7月8月果d~:loveliness:

回復 82# hei2222 的帖子

其實睇Bk都可以知道好多學校嘢,我上年已經有留意各學校的討論區,將各學校範圍收窄,只考多人讚好的學校(有愛心),自己再問啲曾經或現任幼稚園老師,現在了解多咗幼稚園的收生實際情況。有kowloon tong creative am offer 和窩打老道迦南全日班offer,兩間都比咗留位費,如果之後冇offer. 二選其一。

有成二、三十個老師做面試,兩日夾埋每人平均唔可以出多過三個offer。我老公話間學校亦應該無咁多註校NET

其實會唔會面試「老師」只係寫底每個小朋友可以做到指令嘅程度,加上 remarks,之後行政offline 跟據面試文件將小朋友分類,有權人仕就喺高分類別中細讀背景及問卷去做最後決定?(以上過程梗係只適用於非內定類別喇)

純粹靠估,如果唔係之後點睇番三千份文件?

原帖由 sarubuta 於 11-12-4 22:51 發表
我用英文填, 我覺得兩條問題都會同錄取有關係(我估如marginal case有幾個唔知收邊個, 就會睇埋問卷), 但我認為重點的係內容而唔係用中文定英文答, 我用英文只因自己用英文寫o野好過中文

咁你用o左中定英?

...

我都係用左英文填。

回復 94# sbux 的帖子

當日所有外藉老師都係註校老師,反而佢哋少本地老師 !亦冇分類.我小朋友已讀第三年了!

HKPS 設施好舊

I have 3 offers now (YORK, GREENFIELD, CREATIVE) but only paid for YORK.

HKPS is too old but YORK has big playground and looks new.

Which one you will choose :- YORK and HKPS

回覆 94# sbux 的文章

junyi , 咁可唔可分享o下關於HKPS 課程, 對老師的感覺?

原帖由 junyi 於 11-12-6 00:29 發表
當日所有外藉老師都係註校老師,反而佢哋少本地老師 !亦冇分類.我小朋友已讀第三年了!

原帖由 joanne298 於 11-12-6 11:13 發表
I have 3 offers now (YORK, GREENFIELD, CREATIVE) but only paid for YORK.

HKPS is too old but YORK has big playground and looks new.

Which one you will choose :- YORK and HKPS

絕對認同, HKPS個PLAYGROUND太DIRTY又甩毛, 反而YORK硬件好好多, 但感覺上HKPS好似難入D競爭好大, 所以2間真係好難CHOOSE
‹ 上一主題|下一主題