用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根徳園出結果喇!
go

根徳園出結果喇! [複製鏈接]

大家快D去信箱收信啦!
   0    0    0    0

我聽過1個talk, 係有關SC interview, 個speaker都講過佢地會考慮家長background, 唔係睇佢地係唔係高尚職業, 只係睇佢地夠唔夠support學費

因為佢地都係私校, 個個月幾千蚊真係要睇下家庭收入

不過只要係正常職業, 我覺得一般學校都會ok架!! 不要想太多!

原帖由 fungkaka 於 11-12-5 09:37 發表
我不是替KV or SC講説話,小女於interview時亦是按老師指示完成所有動作,我和我先生亦是專業人仕,但結果....反而我表弟做咕喱,表弟婦做Sales,他們住天水圍公屋,結果又....我承認的確有KG係睇家庭背景,但肯定不是這兩間! ...

吓!住喺天水圍出去九龍塘讀書?每日車程可能仲長時間過上堂。

回覆 17# gladtwma 的文章

我不是替KV or SC講説話,小女於interview時亦是按老師指示完成所有動作,我和我先生亦是專業人仕,但結果....反而我表弟做咕喱,表弟婦做Sales,他們住天水圍公屋,結果又....我承認的確有KG係睇家庭背景,但肯定不是這兩間!

My son got AM offer at Dorset Campus

非常同意,很為有OFFER的家長高興,不過留言時都應顧及其他人感受,有很多人沒有OFFER (又‘死得不明不白’)而難過的!

原帖由 chunyatmama 於 11-11-29 21:50 發表
大家唔好咁啦,別人的職業是別人的,自己無論做甚麼對社會總有貢獻。我自問出身一般,冇讀名校。有幸大仔現讀K2, 小女得到Kent Road am offer.好䦕心。今年真的很多人報,總有得有失。大家加油呀,呢個只係開始。仲有漫長既路 ...

大家唔好咁啦,別人的職業是別人的,自己無論做甚麼對社會總有貢獻。我自問出身一般,冇讀名校。有幸大仔現讀K2, 小女得到Kent Road am offer.好䦕心。今年真的很多人報,總有得有失。大家加油呀,呢個只係開始。仲有漫長既路。

以我嘅經驗,讀KV嘅都係中產居多,真係好有錢嘅都唔會同咁多人迫啦,亦唔會睇KV上眼。

希望KV什麼banker, lawyer家長不要介意我們呢班低下人

我又唔覺得嗰位家長真係想show off/想人難受;
我諗都唔須要俾啲咁既說話佢聽......

努力呀!

職業無分貴賤,敬業樂業就應受尊重。

原帖由 ronniedad 於 11-11-29 18:43 發表
我都不得不同意你的說法...............呢個叫現實, 但我有一樣最唔明的地方就係...................話就話叫你填家長資料啫, 咁個校長點先知呢D資料O既真偽呀? 暫時都無一間要求父母出示有關的証明噃, 咁如有不良家 ...

原帖由 ronniedad 於 11-11-29 18:43 發表
我都不得不同意你的說法...............呢個叫現實, 但我有一樣最唔明的地方就係...................話就話叫你填家長資料啫, 咁個校長點先知呢D資料O既真偽呀? 暫時都無一間要求父母出示有關的証明噃, 咁如有不良家 ...

同意

原帖由 cclemon2009 於 11-11-29 18:22 發表
我路過咋,不過我眼見你地interview k1好辛苦,又失望,我都提你們不值不快,繼kv 後,我都要再post 多次。
有人間間名幼都收,仲要曬命,其實真 係靠運氣和靠小朋友當曰表現,取錄的小朋友真係最高分?!
我相信主因是家長背景多,尤其 ...
我都不得不同意你的說法...............呢個叫現實, 但我有一樣最唔明的地方就係...................話就話叫你填家長資料啫, 咁個校長點先知呢D資料O既真偽呀? 暫時都無一間要求父母出示有關的証明噃, 咁如有不良家長作弊的話(肯定有, 呢D希望佢地一間OFFER都無), 咁現有制度就顯得更有問題了.

原帖由 cclemon2009 於 11-11-29 18:22 發表
我路過咋,不過我眼見你地interview k1好辛苦,又失望,我都提你們不值不快,繼kv 後,我都要再post 多次。
有人間間名幼都收,仲要曬命,其實真 係靠運氣和靠小朋友當曰表現,取錄的小朋友真係最高分?!
我相信主因是家長背景多,尤其 ...

有家長大嗰個小朋友係SC讀但細嗰個都reject

我路過咋,不過我眼見你地interview k1好辛苦,又失望,我都提你們不值不快,繼kv ,然後sc,我都要再post 多次。
我相信主因是家長背景多,尤其家長是畢業於私立小學,或有哥哥姐姐讀緊有名氣小學。
我問過名幼稚園老師(就係個個講緊嗰間),佢話老師只比面試分數,最終結果在校長手中,面試100分可最後得waiting. ,相反50分都見過有offer,因為校長要睇其他因素作最後offer,包括家長(名校畢業幾乎收硬),背景,職業,住址區分等。如果你係校長,你都一樣,現今每個小朋友資質不大,經名幼浸過,個個一樣得,可惜香港小一學位,家長哥姐最直接影響小一學位,派到名校,是校長目標,所以校長最睇以上因素。
跟本面試只係睇家長,小朋友個part 好似大龍鳳,大家吾好覺得自己或小朋友面試差,大家已盡本份,怪只怪我地生於香港,香港教育就是這樣!!!

收到waiting信

被reject了

I admit that my son performed very well in KV interview by singing and dancing. To our standard, we cannot demand anymore.

In SC. He was so far so good. He reacted fast by locating the dogs and their respective colours in the drawing.  Also he can pointed out the different amongst cards faster than the teacher. But he had no mood to sing. May be he was tired for having 2 interviews in the same day.

On the other hand, we also prepared the answers for the questions on parents.

‹ 上一主題|下一主題