用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今天協恩面試
樓主: 彩陶
go

今天協恩面試 [複製鏈接]

知道了女X, 點解個間都要都去!

原帖由 彩陶 於 11-11-26 17:49 發表
只問了中文、數學,你們是這樣嗎?

我估可能成績跟唔上,所以咪轉程度淺少少既學校。

回復 41# tocan 的帖子

女X唔係屬於九龍西嗎?
我想是X望

原帖由 tocan 於 11-11-30 09:36 發表
知道了女X, 點解個間都要都去!

喺咪想踢館呀?!:lol

回復 4# 0406 的帖子

奧數 ? 英文時事 ? 文言文 ???
真想知道出問題個位人兄,如果佢返回11歲,比番同一份卷佢問,佢會唔會識答 ????
好一間名校...........

奧數都有分深淺既......我諗係想睇下大家邏輯推理能力

(唔好意思, 我可能多事咗啲.)  小女係協小二年級學生, 佢哋一年級已經開始操奧數(計10分平時分), 所以中一入學會考奧數.  我自己都係協小, 協中舊生, 我哋嗰陣六年級會教"岳飛的少年時代", 中一分班都有問文言文.  

呢間學校好注重語文, 尤其中文.  

如有冒犯, 敬請見諒.

原帖由 YolandaTam 於 11-12-1 11:56 發表
(唔好意思, 我可能多事咗啲.)  小女係協小二年級學生, 佢哋一年級已經開始操奧數(計10分平時分), 所以中一入學會考奧數.  我自己都係協小, 協中舊生, 我哋嗰陣六年級會教"岳飛的少年時代", 中一分班都有問文 ...

感謝您的資訊.
但你認為你的女兒在小六會學會

"孺子牛,黔之驢,初生犢" 嗎?

回復 48# kls12 的帖子

講真, 以佢哋一年級已經要看圖作文同埋閱讀理解用大半句句子作答(二年級上學期用完整句子)嚟講, 一啲都唔奇.  而家小女二年級已經唔可以用坊間嗰啲閱讀理解(因為嗰啲問題主要係fact finding), 要用嗰啲文自己改裝, 變成一啲要思考, 諗埋文章implied meaning嘅題目啦!

原帖由 kls12 於 11-12-1 12:10 發表

感謝您的資訊.

my daughter knew, she said she studied when she was P4.

原帖由 kls12 於 11-12-1 12:10 發表
感謝您的資訊.

一般小學的四五年級應該已學會了。小六應該開始讀部分古文觀止的文章節錄,例如:賣柑者言,完璧歸趙。

令千金是否讀國際學校,所以較少讀中文?

原帖由 viewer 於 11-12-2 00:30 發表

一般小學的四五年級應該已學會了。小六應該開始讀部分古文觀止的文章節錄,例如:賣柑者言,完璧歸趙。

令千金是否讀國際學校,所以較少讀中文? ...

小女不是讀國際學校,最主要是我不會,讓我今晚問問我的女兒會不會。
是的,小女在小五要背古文,老師說不用完全明白,將來會有用。

如不懂"孺子牛,黔之驢,初生犢" , 但會"牛,驢,犢, 可否答到問題 ? 問題是什麼?

詩詞就有, 但古文就.....

但我覺得不懂古文, 也不是太大關係, 要不要用些作面試問題呀, 這樣對某部份未懂的學生, 又是不公平. 不懂又不代表語文度差, 真是......

原帖由 sakura65 於 11-11-30 14:34 發表
真想知道出問題個位人兄,如果佢返回11歲,比番同一份卷佢問,佢會唔會識答 ????

無意冒犯, 因之前我講了一些試題出來, 有必要澄清一下.

所謂文言文部份, (我家小朋友收到的題目的是1號, 她說每份都有編號, 應是有幾份不同的卷) 其實並不是指前面所說的, 犢啦, XXX ..... 那份. 而是另一份, 但不是很難明白的. 其中有一些常識題目夾雜在內, (我估計) 有關季節的.
(我不便再寫出題目)

反而有關驢/虎/牛的, 如果有看過相關的故事, 要答得到也不是太難. (小女4樣不懂其一, 答錯了)

數學, 如果那題目算奧數, 也只是小4-5的程度, (雖然我家小的答錯了) 其實真不算難的.  (小女說英數比中數簡單)

PS. 我讀普通津小的.
看網上言論太多, 我只是有必要對自已所講的做出澄清,以小女告知的題目來說, 我不太以為今次考得比學的深很多.
反而, 面試時不要太驚慌給自已太大壓力更重要.

說得太多了,唔好誤會炫耀, 我預左考唔到的.   對號入座, 有錯請插.

捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

原帖由 sakura65 於 11-11-30 14:34 發表

路過, 搭傘:
以我所知, 協恩以往(未轉直資時)都係考文言文, 奧數這類題目的

正確 !! 時間長過今次, 題目亦深過今次.

原帖由 五歲仔 於 11-12-2 10:47 發表

路過, 搭傘:
以我所知, 協恩以往(未轉直資時)都係考文言文, 奧數這類題目的

其实将问题set 深d 代表什么?今天懂也不代表将来一样领先。如果有意问一些小六学生程度暂时未到达的题目更是没有意义。但无疑可以满足坊间目某些喜欢显耀的家长。有冒犯包含。

原帖由 Papa_wong 於 11-12-2 12:42 發表
其实将问题set 深d 代表什么?今天懂也不代表将来一样领先。如果有意问一些小六学生程度暂时未到达的题目更是没有意义。但无疑可以满足坊间目某些喜欢显耀的家长。有冒犯包含。 ...

又不好說是「顯耀」,反而很欣賞家長可向子女查詢後,在這裡列舉一些出來。也很多謝一些家長的回應,可知道其他學校的程度。可讓一些人及早有預算,多些人有得着。

請問幾時才知有冇2nd interview??
;-)
‹ 上一主題|下一主題