用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 羅定邦中學好嗎?
go

羅定邦中學好嗎? [複製鏈接]

請問有家長可提供大埔羅定邦中學的評語嗎?這所中學校風好嗎?

cellon  以前較好,現在較差。  發表於 12-2-1 22:31
   0    0    0    0

回覆 1# mama2878 的文章

上年,兒子0既老師、校長叫我切勿選!
兒子0既補習社很近該校,補習老師也說不行
同事兒子讀緊,說精英班可以,但……(不過他是F4,可能只知幾年前ok)
所以,自從它由英中轉直資,口碑每況愈下
這是網友0既意見:「如果你小朋友可以入到大埔or沙田的band 2頭中中, 如胡忠, 救恩, 孫方中, 咁就未必要入羅定邦, 因羅定邦當年是band 1津校英中時, 會考成績都差過校恩, 甚至圓玄二中, 而家轉直資後, 聽講走咗好多老師 , 亦無法收到band 1生」「羅定邦有收Band 3生。」
你0既小朋友band 幾?

cellon  Band 1生應該最少會入羅定邦。  發表於 12-2-1 22:33

我問過2個小學校長加2名小學老師都話佢唔錯, 自我增值中... 對學生關愛唔係ONLY 死谷的...係踏實型.. 上次展覽同個同學傾計都印象唔差..

如果我唔係遠.. 一早入左紙..
除非我搬先掂

原帖由 vincher 於 11-11-26 23:12 發表
所以,自從它由英中轉直資,口碑每況愈下
這是網友0既意見:「如果你小朋友可以入到大埔or沙田的band 2頭中中, 如胡忠, 救恩, 孫方中, 咁就未必要入羅定邦, 因羅定邦當年是band 1津校英中時, 會考成績都差過校恩, 甚至圓玄二中, 而家轉直資後, 聽講走咗好多老師 , 亦無法收到band 1生」「羅定邦有收Band 3生。」
你0既小朋友band 幾?               

當年全港劃分中中同英中,大埔只有5間入選,羅定邦並未入選。後來經過上訴,羅定邦先成為大埔的第6間英中。即是說羅定邦當年亦只是Band 1尾。

而且,轉直資後,口碑每況愈下。

一句公道說話,我本人係08年畢業的羅中學生,小學畢業於孫方中小學,成績屬BAND1頭學生,到頭來,我會考咪又得10分。
但你問我,我唔會賴學校唔好,唔關學校事,係自己放學成日出夜街學壞無心向學,由中三開始一份功課都冇交過,上堂長年訓覺,老師都冇晒符,唯有當我透明,只要求我唔好打擾同學同埋影響上堂教學就OK。
我果年會考都有同學三十分,十八至二十幾的都佔好多,但好似我咁四至十分都有,但我中三開始唔聽書,淨係靠中一二個底都可以會考有10分(中文同英文C),可想言之其實佢D教學真係唔差。
題外話,佢地好多野都小組形容去做,學生可以在個冇乜壓力既環境之下學習,返學應該會幾開心。氣氛亦會比較輕鬆,學生自然會易D融入學習環境之中
D人成日話佢幾年前校風較好,學生較乖!依加會收BAND3學生又點?想當年我係BAND1頭學生,咁又點呢?我08年果屆三十分果個學生都係BAND2生黎咋!咪又係會考三十分,睇你自己小朋友有冇心向學架姐,與其理佢多唔多BAND1,2學生,不如盡存力唔好比你仔囡學壤仲好!
其實講真的,當年有份教壞我的朋友仔,有幾個係讀莫壽增,BAND1頭都有人唔讀書做黑社會啦,讀莫壽增咪仲壞過我羅定邦,所以我覺得揀羅定邦根本唔係一個問題,每間學校屆屆都有幾個學生特別曳架啦,樹大有枯枝,正等如警察都有黑警一樣。
我身為家長亦明白家長想比最好自己子女既心態,我可以話比大家知,羅定邦絕對比到個好既環境你地子女,大家還是擺多D精神在管教自己小朋友度,唔好比佢學壞先緊要.

Leung2010  Agree! Thanks for your sharing!  發表於 12-2-1 14:51

Their cooperative learning is quite good !

huihu1 發表於 12-1-23 14:44
一句公道說話,我本人係08年畢業的羅中學生,小學畢業於孫方中小學,成績屬BAND1頭學生,到頭來,我會考咪又得10分。
但你問我,我唔會賴學校唔好,唔關學校事,係自己放學成日出夜街學壞無心向學,由中三開始一份功課都冇交過,上堂長年訓覺老師都冇晒符,唯有當我透明,只要求我唔好打擾同學同埋影響上堂教學就OK。
我果年會考都有同學三十分,十八至二十幾的都佔好多,但好似我咁四至十分都有,但我中三開始唔聽書,淨係靠中一二個底都可以會考有10分(中文同英文C),可想言之其實佢D教學真係唔差。
題外話,佢地好多野都小組形容去做,學生可以在個冇乜壓力既環境之下學習,返學應該會幾開心。氣氛亦會比較輕鬆,學生自然會易D融入學習環境之中
D人成日話佢幾年前校風較好,學生較乖!依加會收BAND3學生又點?想當年我係BAND1頭學生,咁又點呢?我08年果屆三十分果個學生都係BAND2生黎咋!咪又係會考三十分,睇你自己小朋友有冇心向學架姐,與其理佢多唔多BAND1,2學生,不如盡存力唔好比你仔囡學壤仲好!
其實講真的,當年有份教壞我的朋友仔,有幾個係讀莫壽增,BAND1頭都有人唔讀書做黑社會啦,讀莫壽增咪仲壞過我羅定邦,所以我覺得揀羅定邦根本唔係一個問題,每間學校屆屆都有幾個學生特別曳架啦,樹大有枯枝,正等如警察都有黑警一樣。
我身為家長亦明白家長想比最好自己子女既心態,我可以話比大家知,羅定邦絕對比到個好既環境你地子女,大家還是擺多D精神在管教自己小朋友度,唔好比佢學壞先緊要.

由中三開始份功課都冇交過,上堂長年訓覺,都可以升到中五?咁都得!

當年羅記校風很嚴,會有訓導老師到附近商場巡機舖,想不到今天會咁樣!

‹ 上一主題|下一主題