用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 p1-p6的英語課是否都是net教的?
go

p1-p6的英語課是否都是net教的? [複製鏈接]

請問SMC從小一至小六的英語課是否都是net教的?
   0    0    0    0

原帖由 joeyxlma 於 11-11-26 23:23 發表
請問SMC從小一至小六的英語課是否都是net教的?

yes!
其實係一家四口子

你好呀,一家三口,又係我,我想請問SMC中午食飯,係一定要係學校食定可以出外面食?學校會否訂飯,定自己都可以帶飯?

另想問吓,學校對小一新生開學初期有無特別安排,讓小朋友適應新生活呢?

謝謝。

9月入凟,現在已有點緊張添。

原帖由 fatsin 於 11-11-28 13:51 發表
你好呀,一家三口,又係我,我想請問SMC中午食飯,係一定要係學校食定可以出外面食?學校會否訂飯,定自己都可以帶飯?

另想問吓,學校對小一新生開學初期有無特別安排,讓小朋友適應新生活呢?

謝謝。

9月入凟,現在已有點 ...

fatsin,

我大囡升小一時都好緊張.到現在細囡讀, 就平常心lu.

學校頭一個月可以陪吃飯. 之後可以經學校訂飯或自家制都可以. 不可以外出吃飯哦!

還記得5年前係沒有適應班的, 現在有沒有就不大清楚啦.
其實係一家四口子

唔該晒,陪食飯?即係中午家長可以到學校同小朋友一齊食?

唉,今日k3老師話囝囝成日去左遊埠,唔專心,聽完好擔心佢小一唔知點跟,要自己寫手冊之類,又長d時間,又多d堂上,又多d功課,真係好擔心!好想幫佢,唔知從何入手。

唔該晒你呀。

原帖由 一家三口 於 11-11-28 15:07 發表

fatsin,

我大囡升小一時都好緊張.到現在細囡讀, 就平常心lu.

學校頭一個月可以陪吃飯. 之後可以經學校訂飯或自家制都可以. 不可以外出吃飯哦!

還記得5年前係沒有適應班的, 現在有沒有就不大清楚啦. ...

原帖由 fatsin 於 11-11-29 14:58 發表

唉,今日k3老師話囝囝成日去左遊埠,唔專心,聽完好擔心佢小一唔知點跟,要自己寫手冊之類,又長d時間,又多d堂上,又多d功課,真係好擔心!好想幫佢,唔知從何入手。

...

即係中午家長可以到學校同小朋友一齊食?是呀.
其實係一家四口子

不要這麼擔心,船到橋頭自然直。

我囝囝也是專注力差的小孩,即使是他最有興趣的打網球活動,他也是只可維持一時專心、一時唔專心咁去打。

首先,不要把他跟其他天使小朋友(樣樣自動波)比較,然後自己樣樣跟貼一些(到學校的內聯網查看 homework list, 爭取機會認識其他家長,然後跟他們交換電話,有需要時可致電他們的小朋友問功課)。

我認為學習樂器可以改善他的專注力,所以即使他不喜歡操練,我仍堅持跟他一起上彈琴課(他彈錯時我可以提他)和陪他練琴,我相個 no pain no gain

大家努力!
原帖由 fatsin 於 11-11-29 14:58 發表

...

回復 1# CHIULHJ 的帖子

多謝你鼓勵,我會努力。
‹ 上一主題|下一主題