用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 對唔住,我無錢學英文
go

對唔住,我無錢學英文 [複製鏈接]

世界大環境,咩都睇英文,而家個個小朋友都要學到一口流利先夠料同人爭,但偏偏而家學英文既成本(學費)又高,你唔係有番d錢既都幾難應付
之前我見身邊好多家長讀緊劍橋英文,都想俾自己小朋友學埋一份,果時一睇先知原來學費咁貴,但係都要頂硬上,為左小朋友既幸福…
但係而家真係愈撐愈辛苦,屋企果邊業主又要加租,人工又無漲,但英文學費就愈來愈貴,我地屋企真係唔係好負擔到,仲要小朋友已經係讀緊私立了...
香港地,我都知道呢種煩惱唔少人都有,但係媽媽都係人,夾住係子女幸福同家庭壓力之間,我真係唞唔到氣…我已經喊左幾次,請原諒我既任性係呢度訴苦
   0    0    0    0

小朋友讀私校, 已經比津校好資源... 唔再學英文都無問題啦... 唔好比自己咁大壓力... 同佢睇多D英文書都有幫助... 努力吖!

楼主不用太担心,其實現在資源很多。我的英文都好爛,不是很敢同孩子講。我在網上找了很多英文故事對話卡通遊戲,買有cd英文書,帶他參加一些較多外國小朋友參加的政府運動項目,替他在網上找一些想學漢語的老外小孩互相交換學習,邀請回國度假的親朋好友的小孩來玩,發覺這樣做比純粹一星期一二次的補習效果好。

何必咁....咁大壓力...如果小朋友有D唔乖你會否覺得好失望....小心太大的期望變左無形的壓力比小朋友,其實我真係覺得而家好多方法學好英文

hi,請問你搵既英文老師上門教英文oral,幾錢一堂架,可以pm比我嗎.?
原帖由 miffy 於 11-11-27 12:20 發表
世界大環境,咩都睇英文,而家個個小朋友都要學到一口流利先夠料同人爭  

可唔可以諗吓幫個細路轉番去津小呀?唔係一定要甚麼津小,不過你可以留番d錢俾小朋友學野。津小學生的家庭背景未必有私小個個都咁優越,咁樣可能你個小朋友在津小可以學好幾樣野,你和他都開心d呢?

HI, yiyiyima

你話在網上可找到英文故事卡通遊戲,參加政府遊戲及學漢語老外小朋友,請問在哪裡可以找到,可否pm資料給我,謝謝.

原帖由 PhiloSophie 於 11-11-27 11:18 發表
世界大環境,咩都睇英文,而家個個小朋友都要學到一口流利先夠料同人爭,但偏偏而家學英文既成本(學費)又高,你唔係有番d錢既都幾難應付
之前我見身邊好多家長讀緊劍橋英文,都想俾自己小朋友學埋一份,果時一睇先知原來學費咁 ...

"世界大環境,咩都睇英文,而家個個小朋友都要學到一口流利先夠料同人爭,"
不是事實,大學畢業也不是個個一口流利英語,就算是高官兼大學主修英文者如陳方安生和葉劉也有accent.

"但偏偏而家學英文既成本(學費)又高,你唔係有番d錢既都幾難應付"
也不是事實。不是每一間中小學都有英文學嗎?當然你怕不足夠。那麼叫小朋友將學校教的每一課英文都背熟,很多教科書都有CD碟,天天跟著讀。另外,書局有很多英語教材,甚麼初、中、高級英語、一百幾十有交易,夠讀三個月。要多點趣味的?可多看有英文字幕的卡通dvd,如班尼(非卡通)、BOB THE BUILDER等,要睇到可以跟著講,要大個仔的,可看BBC的DVD,有講動物的、有講宇宙的、有講建築的,由幾十到一百幾十都有,另有免費電視的英文新聞,有英文字幕,如果小朋友能每天花一個半個小時看這些"教材",肯定英文進步神速。又怕小朋友不肯看?如果小朋友不用功,送去外國留學的也未必英文學得好。這是澳洲新聞講的!

回覆 1# penguin_chick 的文章

首先不是每個私校學生都有課外補習的。
不要給自己太大壓力,我認為學好英文不是靠補習的。其他家長的分亨很好,多聽多睇就會進步了。
看卡通片,聽CD,多閲讀圖書,多嘗試寫作等等,只要孩子有熱誠學習,相信一樣會學得好的。
大家努力,但不必太在意比較,太大壓力對你和你的小朋友都不好。放鬆啲啦。

除非係外國長大, 英文帶有口音, 唔係好大問題, 表達到就OK... 外國人學普通話都有口音... 但唔會去介意呢D野...

原帖由 PhiloSophie 於 11-11-27 11:18 發表
之前我見身邊好多家長讀緊劍橋英文,都想俾自己小朋友學埋一份,果時一睇先知原來學費咁 ...

個人覺得學eng..可以自己教家吓上網巳好多教材..努力呀樓主...我仔之前去學..但間野吾啱佢...後尾我自己教番佢...佢都好左...買d dis番來一起學囉..加油..吾好喊
[

平有平學吧!況且學英文不是用錢堆砌的,最緊要找對方法。

我仔仔是用讀英文故事書、英文課外書的方法。沒有讀什麼劍憍英語,他的文法技巧全由閱讀吸收(因他的學校少有教grammer)。我平日以買書送他為獎勵,好少買玩具,所以您們只要多去圖書館就可以了。

醒目開學勳章

我女都無學過劍橋,又無學過phonics or oral, 但我覺得他上左中學之後,d 英文發音好左,好好聽

完全明白你GE處境!!努力啊~

其實我都認為平有平學啦!
小朋友學野學得快~
去下圖書館睇下英文書OR
俾佢睇下D英文卡通都有幫助架~

5好甘擔心啦!!

回覆 6# penguin_chick 的文章

非常賛同、英文講得好不好、未必同学歴有関、葉劉D英文発音真係好差、之前上英文堂、老師就是用葉劉来作BAD EXAMPLE. ANSON CHAN就算OK 了。 如果不留意NATIVE SPEAKERS D発音、就算外国留学都未必OK. 看DVD真是有用的、只要時間控製得宜、就無問題了。 読書就可以increase vocab.  不過最重要都是陪養対英文的興趣、没興趣、是事倍功半。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

HI, yiyiyima

你話在網上可找到英文故事卡通遊戲,參加政府遊戲及學漢語老外小朋友,請問在哪裡可以找到,可否pm資料給我,謝謝.

回復 1# PhiloSophie 的帖子

可以由其他途徑, 例如: ymca 呢d都有鬼婆教英文oral, 幾十蚊一堂, 雖然多人d, 只要肯講, 一樣學到野.  學劍橋不一定出去學, 你不如買返來叫小朋友自己做, 對答案.
再唔係請個讀國際學校, 或外國返來的姐姐私補, 一對一,一個鐘都平過劍橋一班人上堂.

不過我仔女都冇補英文, 比佢地睇英文台電視, 新聞, 聽下英文radio, 唔同人佢地都聽到accent有唔同.  去圖書館借多d英文書比佢地, 劍橋買返來叫佢地自己做對答案. so far唔補習, 善用免費資源,都有一定的成效.

對唔住,我無錢學英文。』

樓主,你甭向子女或誰說「對不起」。硬要說的話,受話的人應該是自家才是道理嘛!

分享你第二個劉亦婷的真人真事,七歲的阿Ying隨父母、十歲的哥哥從廣州移民美國。抵美後,阿爸當散工,阿媽在唐人街當售貨員,賺來的用作餬口、還「移民債」等。

這般生活了廿多年,大仔不待半年後大學畢業便出來創業替人家「寫程式」來賺錢,快些賺錢用來供讀醫學院一年級生的妹妹。醫科生的學習生涯真艱苦!就連很多土生土長的美國生在第一年後便「轉科」了。阿Ying如是者只是讀…讀讀…啊,沒花上一塊錢來「補習」,最終當上一位兒科專科醫生和哈佛醫學院出名的胰臟科醫生呢!
‹ 上一主題|下一主題