用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 對唔住,我無錢學英文
樓主: PhiloSophie
go

對唔住,我無錢學英文 [複製鏈接]

兩個方法是家長提供:第一個,全部交外庸照顧,要外庸講英文,壞處是英文可能發音不正及會親外庸,第二方法是家中只講英文,看英文台,壞處是已身作則,較難做到.

樓主

讀好這些英文課程, 無助小朋友考中學, 如現在讀緊私校, 程度比一般津校高, 不如考好校內考試, 以band1頭考高程度中學, 來得實際.

樓主, 可以自己教嫁. 買D 材料自己 TRAIN 小朋友就得啦. 唔洗出去學.

ADD OIL~

我小朋友K1~K3都係讀以中文為主既幼稚園, 而家升上P.1 係英文為主, 返左3個月學, 都 PICK UP 到. 當然, 班入面真係好多小朋友係 fluency speaker. 但最重要小朋友唔好驚左. 我仔仔都驚驚地嫁, 但因為日日返學都焗住講, 所以佢都慢慢有進步.

回覆 20# yiyiyima 的文章

HI, 您好

請問上網可在哪裡找到故事卡通遊戲,學漢語的老外小孩及參加政府運動項目,可否PM有關資料給我,謝謝.

仲有辨法嫁,我小朋友讀直資,學費好平,仲可以申請減免,除左中文係普通話之外,所有科係全英文,雙班主任,我小朋友呢4年都係外籍老師做班主任,係學校同學之間係要講英文,我見有D成績唔係咁好的學生,英文聽講能力都係好高.一日至少成6個鍾係學校全英,學貴除開係好抵嫁,仲唔洗保英文(我自己小朋友唔洗呀)

出去學都未必係好,不同俾小朋友睇多啲英文圖書

回復 2# katrinaau2002 的帖子

原帖由 katrinaau2002 於 11-11-29 06:57 發表
仲有辨法嫁,我小朋友讀直資,學費好平,仲可以申請減免,除左中文係普通話之外,所有科係全英文,雙班主任,我小朋友呢4年都係外籍老師做班主任,係學校同學之間係要講英文,我見有D成績唔係咁好的學生,英文聽講能力都係好高 ...

請問你小朋友讀邊間直資 ??

我以前讀書,英文最叻的同學係平時睇英文台,睇英文書同報紙學返黎。我唔覺得報D乜班物班幫到小朋友,一星期學一次學到D咩? 最重要係生活上把握機會學習。

原帖由 PhiloSophie 於 11-11-27 11:18 發表
世界大環境,咩都睇英文,而家個個小朋友都要學到一口流利先夠料同人爭,但偏偏而家學英文既成本(學費)又高,你唔係有番d錢既都幾難應付
之前我見身邊好多家長讀緊劍橋英文,都想俾自己小朋友學埋一份,果時一睇先知原來學費咁 ...

個人認為學習或考劍橋英文對升中作用不大,就算真的是想小朋友考,也並不一定要到外面讀才能應試(我家小孩並沒有考這試了)。

學習語文,我認為廣泛閱讀才是成功的鑰匙,孩子能從中學習大量詞彙、句式和文法。讀音方面,若父母沒有把握親自教的話,可選擇圖書館的資源,借一些書連CD(真人發聲朗讀),或收聽英文電台,看看英文新聞報導等。

不要灰心呢!

其實學野又唔洗真係一定要出去補習既…大把網上教材都用得嫁姐。
大家都係媽媽,明既,不過都唔洗咁depress,努力

做人唔好俾自己太多壓力啦…有時唔係下下咩都要學多過人先叫做成才先叫做叻既…善用資源其實都係一個好大既學問。even你想考劍橋英文都有好多方法去慳到錢而且學到野,例如買大陸書做,搵親戚教。最近我個仔準備考,我又上網見到有中大搞既mock paper做,價錢都唔算貴。呢d咪可以慳到囉。

好有同感....我兩個小朋友都係番私校的, 兩個都要番公文, 兩個都有各自的課外活動, 有時真係好想唔讀私校, 但又對津校冇乜信心, cut 課外活動就更加唔會.......

我好明樓主嘅心情架~~ TT

點樣學英文個個屋企都唔同,邊有得比較。而且result又未必一樣。
放鬆d啦朋友

回復 1# awah112 的帖子

真係好煩, 點樣學好英文真係好難, 令小朋友有興趣去學更難.
http://hk.myblog.yahoo.com/phoebemmwong/

PhiloSophie 發表於 11-11-27 11:18
世界大環境,咩都睇英文,而家個個小朋友都要學到一口流利先夠料同人爭,但偏偏而家學英文既成本(學費)又高 ...

讀劍橋英語都是為了考YLE,出面讀一個COURSE真的要$3000-4000,我自己買了一套書,及一些考試卷,自己教,囝囝都可以考到,有時我覺得D補習班是浪費時間,將課程拖長,我在暑假谷囝囝1個月去考都OK,雖然不是15個盾,但都叫PASS,可以進級考下一個LEVEL
‹ 上一主題|下一主題