用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嗇色園主辦可立小學 十二月一日......又考試!!! 唉!!!
go

十二月一日......又考試!!! 唉!!! [複製鏈接]

醒目開學勳章

整天都在陪太子讀書,
可是皇帝吾急太監急!
   0    0    0    0

回復 1# BabyLincoln 的帖子

hi babylincoln,
                    很高興見妳上來發帖,唉!我囝亦有此問題;今次評估常識得27分,原因就是學習動力不夠無温好,星期六下午開始 叫他自己温習常識先,5點話要休息就由他,星期六晚同星期日無再温書,算是俾佢休息吓,今日星期一放學後,真要認真叫佢開工囉!
希望大家囝囝囡囡都會有你好成績!

babylincoln,kuen2348

加油!加油!

原帖由 8331 於 11-11-29 10:21 發表
babylincoln,kuen2348
加油!加油!

多謝哂8331!

加油!加油!可小係比其他小學早考,但考完可以過一個
快樂聖誕假期.
小女升中後今年聖誕要溫書,因聖誕後要考上學期試.

回復 1# 808280 的帖子

你好!我和你一樣放完聖誕考試,所以放假都唔可以玩得太盡。

你女女升中後適應嗎?真的要好好睇住她識乜朋友,因為初中最緊要是品行。

回復 1# 8331 的帖子

Hi : 8331

你好,小女上月統測完昨日出百人榜,
佢排三十名,我發現佢D Grammar好唔得,
你對仔女升中後初時有否此問題呢?

原帖由 808280 於 11-12-1 16:22 發表
加油!加油!可小係比其他小學早考,但考完可以過一個
快樂聖誕假期.
小女升中後今年聖誕要溫書,因聖誕後要考上學期試.

多謝哂808280!!

回復 2# 808280 的帖子

其實上了中學我真的想放手了,所以我多數是陪伴他們讀書,很少插手幫他們溫書,只是有時要幫他們背下書,出下題目給他們做,至於英文我就真的很少理了,我覺得英文真的要在上堂時聽多d,Grammar要累積經驗的,很難一學就曉的。

你阿女好叻呀,可以在全級三十名以內,成績真的不錯,繼續努力呀!

回復 1# 8331 的帖子

多謝,其實Grammar我有想過比佢出去補,
但又唔知邊間好?所以都幾煩.
她同校升上保棠的同學中考得最好的是考第六名.
‹ 上一主題|下一主題