用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙官 ~ 培橋
樓主: kk8888
go

沙官 ~ 培橋 [複製鏈接]

孫中山在皇仁,張愛玲在港大,曾蔭權在哪裡哪裡,又如何呢?每間學校每年培育咁多學生,每間學校都有好學生有壞學生,皇仁、港大的學生也可以有我地不喜歡不認同的人吧?選一間學校仲要睇埋呢幾十年來歷史發展,董事局內董事身家背景,我覺得喬枉過正。可能妳覺得有需要,冇話wrong 唔wrong嘅, 妳鍾意咁樣選學校就咁樣選囉。your choice!

patrickBB  咁可能要諗諗三年零八個月 同 八國聯軍 既日子. 呢啲國家 (英、法、德、美、日、俄、意、奧) 一定不在升學之列. 國際學校都不在選擇之列  發表於 12-8-2 10:30

其實反英有咩問題呢? 可以反中亦可以反英啫, 人各有志, 孫中山都反政府搞革命啦,  妳又唔覺得佢有問題呢? 會唔會諗多左?

我從無講過培僑學校學生不好啊,為甚麼那樣大反應? 說辦學團體歷史背景, 辦學目的是讓家長多一個角度考慮選校, 正如基督徒傾向選基督教學校.

樓主, 希望你聽過多方意見後能選到最合適學校給孩子!

Finally, pls respect history, we are all affecting by incidents in the past. The discussion in this thread seems become too subjective and irrational .  I stop here.  Thanks

想請問入培僑小學好D,還是聖米迦納好呢?入培小要第一志願嗎?是否很熱門?

JadeW  培僑書院小學部 係大圍wor, 你會吾會誤會左另一間小學!  發表於 12-8-6 14:45

我祇是奇怪今時今日選校要回顧五六十年前的歷史。不知道有多少人是因為孫中山而選皇仁,因為張愛玲而選港大?因為曾鈺成任董事而不選培僑,長毛都未有因為曾鈺成做主席而退選立法會呢。果然有人好subjective。這是個人感受,不吐不快!
‹ 上一主題|下一主題