用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有冇左撇子的家長
go

有冇左撇子的家長 [複製鏈接]

有冇左撇子的家長

簽名被屏蔽

Re: 有冇左撇子的家長

Tommyma,
       其實我也懊惱仔仔到底可否稱得上算左撇子。別人看見他用左手拿湯匙吃飯(真羞愧,我們家幾乎都不用筷子,所以四歲的他還不懂拿筷子),問我他是左撇子,我也不肯定。

他一歲前都是左右手,無分別。一歲半以後,他好似偏用左手,拿一塊錢放在他右手,叫他投入電動玩具裡,他右手弄不到就轉左手。慢慢發覺他好像是左撇子吧?

但兩歲五個月,他開始學寫字,他用左手寫,我試著叫也用右手,加上如果他用左手,畫板連筆的繩子會阻礙他寫子,於是他就試右手,真的很快,只是不到幾次簡單提醒,他就自自然然用右手了,有時填色乾脆兩隻手一齊用。

後來我想叫他用左手寫字,他卻沒右手的有力,不肯再用左手寫字了,直至現在四歲都一直用右手執筆。奇怪,沒有持別叫他用左右手,有些事情明顯右手(right hand)有力,但見他拋波時又用左手(left hand),致於刷牙、拿剪刀則兩隻手都有機會用。
拿湯匙和叉吃飯,一直都用左手,右手無乜力。

意謂他三歲前開始,吃東西用左手,寫字用右手(沒有特別逼他),其它事情兩手都有機會用,這樣他算不算是左撇子?

見他認識三位較熟的女孩子都是用左手,想是否現在用左手的孩子多了?很搞笑,其中兩個左撇子女孩來我家吃午飯,和我仔仔同桌吃通粉,三個同齡小孩坐在一桌,全用左手拿湯匙,方向一致,真巧恰,很有趣呢﹗

我也在想,左手右腦主情緒,右手左腦主理性。仔仔性情這樣多變(一個階段突然變得很情緒化,一個階段突然變得很乖巧,我知道雖然其它小朋友都會,但他的變化較明顯和極端和很易察覺)
我想是不是他還小,左腦發展一陣,又到右腦主導,所以就搞到他變來變去?

右腦主導(左手)的孩子可能性格較情緒化(多愁善感),想像力較豐富,邏輯方面可能冇咁好?但較精靈和古靈精怪,無咁一板一眼依理論作依歸,較有主見?音樂和藝術都不錯?
是否會係咁﹗至於是否聰明一點(很多人都會這樣說),我認為不一定,因為我的一位鄰居的女兒是完全的左撇子,但她評估為發展緩慢,她四歲半時,物件在上面和下面無法分得出來,也無法數物件。但她聽到音樂則反應較好,用顏色時則色彩繽紛,鮮艷悅目。

以上純屬個人臆測.....毫無根據﹗
關於右腦的問題,可以問下SLI,我想他對這方面很有研究的

「對弱者的同情往往變成對強者的仇恨,我們尤其要學會如何將這種愚蠢的傾向昇華。」 ---馬斯洛,<<人本心理學>>

我覺得完全不是問題,我仔仔 9yrs 了, 沒什麼特別的優點,但又沒有不便之處,他一樣寫得一手好字.就順其自然好了.

我女女 5 years old, 由仔到大都是偏向用左手, 一出手就是左, 好少用右手, 就算叫她試右手, 不到半分鐘, 她好自然會轉番做左手

沒什麼特別的優點和缺點, 不便之處有少少啦, 不過都冇big impact, 如食飯同我地右手人會碰到chopsticks, 又或者畫畫同寫字時, 隻手會印到好dirty

各位: 順其自然啦, 小朋友是左是右都冇所謂, 我覺得最緊要是他們身體健康, 聽聽話話 (話我老土, 我都要咁講, 健康真係好緊要)

呢個問題我很有興趣, 因為我自己, 也因為我個仔.

最近幾年, 我開始懷疑自己其實天生係左撇子, 只是被人自小教成用右手, 因為除了用筆寫字和拿筷子之外, 其他的所有操作我都優先用左手, 所以我而家係左右手並用的.

一直我都未曾懷疑過, 直至我個用左手o既賓賓捉著我個仔的左手寫字和畫畫.......而我個仔其實用右手拿匙羹的, 卻默默地被捉著左手寫著.....當我知道後, 我好嬲, 恐嚇賓賓再係咁逼個仔用左手就炒佢, 而家個仔左右手都用, 我會提醒佢, 但沒強逼, 睇下之後佢想用邊隻手囉.

所以, 大人先入為主o既強硬態度, 對小朋友o既影響, 其實好大.

醒目開學勳章

Hi 各位左撇子的家長,

我個囝囝今年K2,4歲半,佢都係天生左撇子,但因身邊嘅親戚朋友(包括我hubby),個個都要我教佢用右手,所以由佢揸筆開始,我要佢用右手,但揸快子匙羹等,佢始終右手控制不好,所以由佢繼續用左手,但有d問題我發現咗好耐,同佢玩嘅時侯,例如球體運動之類,佢右手唔及左手發力同控制好,所以佢好自然會用左手,但呢方面我一向由佢,不會強迫,而家最令我困擾嘅係,佢用右手寫字時,尤其英文字母及數木字,間中會掉轉方向寫出嚟,即係反轉咗個字,同有時自然用左手攞起支筆就寫字同畫畫油顏色,我提佢就用返右手,而用左手油顏色,我覺得佢控製得比右手好,寫字有時都係咁,所以我都諗緊叫唔叫番囝囝用左手好,各位家長,比d意見同我分享好嗎???

hidemode,
       我正想左撇子的傾向也有輕重之分吧???
        我的幾個朋友媽媽(四個),四個小朋友都是左撇子,個個媽媽都教她們用右手寫字,其它則由得她們用左手。
其中一個在寫字時結果和你小朋友一樣間中反轉個字寫,但她媽媽還是堅持繼續要佢用右手執筆,我想被她媽媽訓練有素後,最終會成功。
      另一個則無論怎樣都不肯用右手寫字,失敗左;另一個呢
,那位媽說小朋友左手左腳都有力,右手右腳較冇力( 腳都係?),孩子爸的家族很多都是左撇子,她也試過要小朋友用右手,但亦失敗了。
     另一個呢,媽媽叫她用右手,她卻較愛用左手,結果後來兩隻手都有用,但吃飯則用左手,明顯她無咁 "左"。
我阿仔也是,可能偏左少少,但叫他用右手也不太難,不用訓練,也無反轉字,所以我猜想,左撇子也有輕重之分吧?

如果你孩子真的很想用左手,不如由他好了,我見學校老師好似不太喜歡家長硬要孩子轉用右手,覺得順其自然咁話﹗
「對弱者的同情往往變成對強者的仇恨,我們尤其要學會如何將這種愚蠢的傾向昇華。」 ---馬斯洛,<<人本心理學>>

您們好。

我囡4歲2個月,由佢識用手取物時,我己懷疑佢有左撇子傾向,我沒有特別理佢,由佢自然發展,到佢識用手握筷子同桌吃飯時,我先生及我奶奶就光火︰什麼影響旁人,個個要就你一個,寫字反轉了...等等天大的錯事就是用了左手。硬要她用回正常的手。

我作為她的娘親,她用左手,沒有大不了的事情。在學習上她會困難點,比如握筷子,握筆等,我信她會適應的。但我比她還困難,右教左,首先要自己先學左,字更加不得了,筆序要清楚,唯有唸唸有詞︰上至下,左至右。記起她初寫字,是沒有筆序的,只是模仿,看似字,實是畫圖畫。將來的事?!…唯有兵來將擋。

至於她是不是人們稱的左撇子聰明點,藝術天份高點,都是果句︰由佢自然發展。

但……我是後天培養的左撇子啊,唔怪得呢排去街市買送講價都醒左。
I love my family 我的小天使,為妳,媽媽會努力工作

各位好,我囡囡五歲,一開始佢就用左手,我地全家都冇迫佢轉番右手,連老師都話無所謂,佢寫字都幾靚架,不過初初捉住佢隻左手寫字時就麻煩D,依家已經完全無問題

王國長老

路過此topic,忽然記起,以前在一家Designer House做過,那兒有5個designers,有4個是用左手的。
莫非左撇子真的藝術天份高一點?

Hi all

我囡4歲3個月,由她識用手取物時, 她只用左手。在學習上她沒有特別困難,握筷子,握筆, 刷牙、拿剪刀用左手等。我試過要小朋友用右手寫字,但失敗了, 她的右手真的不懂用力....

我都係路過, 我有1個細佬&1個細妹都係左撇子, 由細到大寫字 & 夾送時都比呀媽打隻左手, 依家佢地除左食飯&寫字用右手外, 其他事都用左手. 不過佢地讀書真係等特別叻架, 小學時次次考試(佢地完全冇溫書)都名列前矛架.

678 寫道:

我都係路過, 我有1個細佬&1個細妹都係左撇子, 由細到大寫字 & 夾送時都比呀媽打隻左手, 依家佢地除左食飯&寫字用右手外, 其他事都用左手. 不過佢地讀書真係等特別叻架, 小學時次次考試(佢地完全冇溫書)都名列前矛架.

678,
我自己都係咁, 我連中學都係次次名列前茅, 好在細個屋企人冇打我隻手咋.  
不過我諗左手人係咪聰明d唔係咁重要, 後天努力緊要d.

小孩子:
我是用左手的,我覺得無問題,
藝術天份,以我為例,我的音樂感較強,
以前有人在我面前彈"給愛麗絲"這首歌,我睇佢彈兩次,我便識彈喇,但我不懂睇譜的,個個都以為我學過彈琴
但對方向,立体空間數學概念則較弱
didima

左撇子是否聰明一點!!
我姑拉個囡囡係左撇子,
佢同我囡囡相差十多日,
但佢囡囡明顯講話, 學野快d

didima 寫道:
小孩子:
我是用左手的,我覺得無問題,
藝術天份,以我為例,我的音樂感較強,

這個我好有同感,她一歲在我哥婚禮時做花女,我哥彈結他娛賓時,她自己走到我哥面前自由自在翩翩起舞。

但對方向,立体空間數學概念則較弱
didima

didima
請問妳如何改善?請賜教
I love my family 我的小天使,為妳,媽媽會努力工作

我發現囝囝係左撇子後,我並冇強迫佢用右手~~藝術天份好d,我都有同感,佢畫畫同音樂都幾有天份,而且記憶力都好好,
但數學方面就真係一般喇~~~

小孩子:
我無去改善,只是自知數學差,就會勤力d做多d數,f.4那年,就開始做pass paper同埋d數由f.1開始做起,將勤補拙,因為知道會考Maths fail無預科讀, .......結果都合格
方向感,就直至打算駕車送囝返學,我至迫自己去學車,迫自己識睇地圖王,結果學多人2倍時間,同考了2次,至考倒車牌
空間概念,我就睇好多裝修家居書,幫助無乜,只係裝修屋企就多了很多idea同點慳位
不過我細個就多數代表學校參加唱歌,朗誦,司儀等活動,將較好的發揮,仲記得我玀住個到我條腰既獎盃返落台後,我拎去比校長,佢開心的笑容我宜家仲記得,佢即刻起身接,全個大會堂都佈滿掌聲,因為每個人都有長短事,所以左撇子無問題,另外係對分類,整理文件,安排事情,統籌也是強項
很攪笑囝囝不似我,他不愛表達
didima

didima

謝謝妳的回應,看到妳的留言,真的高興,讓我有一個概念配合左撇子女兒。

另,妳的自知及將勤補拙,不是人人可做,莫論左右手,要讓她有自知之明又要將勤補拙。這就難,難,難。小一點的,還可比我點;大一點,有自己睇法,真的要花思。

好多電視台藝人都係左撇子的!
janettemama
‹ 上一主題|下一主題