用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 雖然你不是十全十美, 但我愛你, 兒子
go

雖然你不是十全十美, 但我愛你, 兒子 [複製鏈接]

最近, 每日同兒子一起時, 他總會說在學校發生什麼事情比我知, 和我討論對或錯, 每日, 我聽著他開心地說一切一切時, 突然, 想起4年前, 佢不會說話, 自閉証, 不會溝通的情景, 當時很多導師也叫我做好心理預備, 兒子可能以後也是這樣, 好彩地, 我和兒子也沒有放棄, 一起行過這1400多天艱辛的日子, 令我更知道, 我要每天更愛佢多一些, 希望, 在這個聖誕節, 每個媽咪, 同佢個小朋友一起走出美滿人生, 不要放棄
   3    0    0    0

你的說話很感動, 多謝你的鼓勵, 希望小兒有一天都可以表達自己.

原帖由 pocoyo123 於 11-12-3 01:31 發表
最近, 每日同兒子一起時, 他總會說在學校發生什麼事情比我知, 和我討論對或錯, 每日, 我聽著他開心地說一切一切時, 突然, 想起4年前, 佢不會說話, 自閉証, 不會溝通的情景, 當時很多導師也叫我做好心理預備, 兒子可 ...

恭喜!我也期待著這一天!

多謝你的分享 ~ 好感動 ~ 大家加油

好感動,要一起加油﹗

羨慕你+恭喜你.
我都期待呢一日會降臨.
一起努力加油, 明天會更好.

回復 6# pocoyo123 的帖子

四年前兒子三歲,不能說話,不能表達,學習能力很差,姑娘話佢有potential,但吳肯講佢係咪弱智,入吳入到主流學校,今曰亞仔除佐有D行為怪怪地,都算好正常,大家要努力!

請問小朋友受過什麼訓練而有咁既進度? 讀S位?
可否分享吓經歷?

原帖由 Anita0423 於 11-12-3 22:27 發表
四年前兒子三歲,不能說話,不能表達,學習能力很差,姑娘話佢有potential,但吳肯講佢係咪弱智,入吳入到主流學校,今曰亞仔除佐有D行為怪怪地,都算好正常,大家要努力! ...

可喜可賀,大家加油 !

Hi pocoyo123  & ANita0423,

me too, 我都想知你寶寶受過何處訓練而有咁既進度, thanks!

陳爸爸
相信我和其他家長一樣, 都係做密集式訓練,先係 兩年I位+私人ST& 小組, 跟住兩年S位+私人小組+PST+無限量家居訓練, 可以話係地獄式訓練,路程艱辛+無限辛酸+冷言冷語,一言難盡, 希望你同小朋友一起努力

醒目開學勳章

原帖由 pocoyo123 於 11-12-5 23:07 發表
陳爸爸
相信我和其他家長一樣, 都係做密集式訓練,先係 兩年I位+私人ST& 小組, 跟住兩年S位+私人小組+PST+無限量家居訓練, 可以話係地獄式訓練,路程艱辛+無限辛酸+冷言冷語,一言難盡, 希望你同小朋友一起努力 ...

我小朋友讀緊普通n1位, 等緊s位, 我諗佢條路都會係咁行

政府S位+私人ST/PST/小組+無限量家居訓練,

非常明白及認同呢句: 地獄式訓練,路程艱辛+無限辛酸+冷言冷語,一言難盡,

其實未完, 小學條路更漫長.........

大家一起努力, 不要放棄 : )

醒目開學勳章

回復 1# pocoyo123 的帖子

我個仔二歲半個陣乜都唔識, 好多治療師及老師都同我講, 你要有心理準備佢三歲個陣發展得一歲(即慢2年), 個種心酸, 非筆墨可形容.

佢現在三歲, 有些方面慢咗一年半, 有些方面只慢一年, 雖然還未追到同齡, 但他會進步我已經很開心.

add oil, add oil x 1000

原帖由 pocoyo123 於 11-12-3 01:31 發表
最近, 每日同兒子一起時, 他總會說在學校發生什麼事情比我知, 和我討論對或錯, 每日, 我聽著他開心地說一切一切時, 突然, 想起4年前, 佢不會說話, 自閉証, 不會溝通的情景, 當時很多導師也叫我做好心理預備, 兒子可 ...

好厲害,你孩子會主動說起學校發生的事,還會討論,太令人振奮了。這也是我下一步想見到的。其實我孩子在這一年也進步很大,但我總不知足,還是嫌他太慢。。。。。其實回想起來,他真的很努力了,即使要去不喜歡的訓練或者是比較辛苦的時候,他也哭著和我堅持下來。我們的孩子真的頂呱呱,他們受的累和苦不比其他孩子來得少,甚至更多,我們這些父母也更是厲害,為自己加油,為孩子加油吧!

每次帶個仔做髗骶骨, 佢都係一邊做一邊喊到"C去活來"我就更心痛, 好多時同佢一齊喊.
唔明點解個仔要受呢D苦, 係我帶佢黎呢個世界, 但又比唔到一個完整腦袋佢, 我好多時自責

我都好自責...
囝囝2歲半仍然只有0.5歲BB的能力, 認知+語言+體能發展遲緩, 有癲癇, 沒有眼神接觸, 去街食飯都會哭...

點解要佢受咁多苦...

大家加油 !

上天俾我地呢個考驗實在太大, 不過為咗個囝, 再辛苦都要繼續捱落去....

加油,多謝你的分享更能給我們多一點希望。

多謝鼓勵!!感動得哭了!!
今個星期去健康院,E生評估囝囝有自傾,雖然以我平時觀察囝囝我發展,早已以為自己有曬心理準備,但當聽到E生的真正評估後,由離開E生房到現在也很傷心,短短幾天心情跌落谷底,而家仍然等候政府的智力中心回覆幾時有排期作進一步評估
‹ 上一主題|下一主題