用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york vs sc
go

york vs sc [複製鏈接]

請問大家點簡 york vs sc

3    0    0    0

回復 1# 2009cutiebaby 的帖子

Same here, got offer from York int'l AM and SC EC PM, thinking how to choose.

Any one can share your valuable  advice?

回復 1# bbflashcard 的帖子

唔同Level,一定係SC

就學校黎睇,SC活動教學,YORK比較谷,視乎你想俾咩你既小朋友~

就校譽黎睇,好明顯YORK係比下去,視乎你認為呢樣野重唔重要。

從小朋友角度去睇,呢兩間學校都好好,未聽過有小朋友係裡面讀書會唔開心。個人認為小朋友打好根基重要D,睇你小朋友性格適合邊類型多D,邊間學校會學得多D野。

兩者我一定選sc,york的慕道班事件令我連報都無報

sc
sc
.sc

i vote for york.

計出名同難入應該係SC
通常
Tier 1 學校係SC/KV/PC等
York會係Tier 2

SC而家都係講口碑多
但我覺得York Briefing / Interivew安排其實幾好架; 你見佢幾有心攪, 你起碼知佢個objective, 好清楚話俾家長知

你想學校幫你個B整好個portfolio我諗York會幫到你

I think both are good KG. But 我會選York. 因York objective clear, 英文係人人話好, 數學都好, 中文都可以.

我朋友女女有最少五間小學accept 咗, 有啲second in. 有另一個去咗KTS, 數學英文好, always no. 1-3, 可以入校際.

York PN 今年好似好多reject/ waiting list. York K1 都reject. PN 己開始有letterhead phonics學, 中文生字, 唱兒歌 (中英普), 有免費parties (e.g. halloween and christmas) and present.

兩間學校的學費差唔多,但York International有普通話學,我會揀York﹗

論學校面試的安排,York好一百倍﹗而且簡介會講得好清楚,佢的方向。你話佢commercial,明賣明買,最緊要係學校幫到學生﹗加上校舍俾人的感覺好舒服,明亮、整潔、大,我十分鍾意﹗

個人超級唔like SC的安排,我用咗個半鐘先in完﹗我肯定KV同SC收申請表的數量都好多,但KV可以安排到15分鐘完成,我十分appreciate﹗

我女女都有SC (am) 同York (am), 會要York offer.

女女大表姐st cat 及二表姐York, 同入到Good Hope, Good Hope P1 時勸大表姐repeat (媽媽要resign同佢做家課), 二表姐都OK . (可能因人而異啦!!)

原帖由 veronica-bbgirl 於 11-12-5 15:10 發表
我女女都有SC (am) 同York (am), 會要York offer.

女女大表姐st cat 及二表姐York, 同入到Good Hope, Good Hope P1 時勸大表姐repeat (媽媽要resign同佢做家課), 二表姐都OK . (可能因人而異啦!!) ...

呢啲個別事件; 個人覺得同小朋友本身能力多過學校
你問我一個小朋友叻唔叻; 最大(七成)一定係天生, 第二先係後天培訓
你講到要repeat咁大件事我唔相信因為KG讀得唔好

小朋友KG 時OK, 不過good hope P1 勸repeat 唔係得佢一個. 我相信兩間學費差不多時, 所以才會選York only.

以課程來看,兩間都好,但如同人講讀sc,人地可能會說"wah,好難入ga bor",同人講讀york,人地可能會問"係咪之前上過報個間?"...

客觀說, 如果以報名人數,招牌,升小结果和面試的題目, 應該sc 明顯優勝

Thanks so much for all your valuable commet, really appreciate.

It's well known that SC's English is super. How about it's Chinese and Maths for English/Cantonese class?

Which primary schools that most of SC students go? Thanks again for the valuable comment from all smart mamas and papas.
‹ 上一主題|下一主題