用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york vs sc
樓主: 2009cutiebaby
go

york vs sc [複製鏈接]

醒目開學勳章

回復 36# beagoodman 的帖子

我係教友, 其實我既理解, 任何人去理解天主教教義既動機並唔重要, 有好多媽咪去教會上慕道班時都係為左 5 分 (包括我幾個朋友), 重要既係佢通過要年半時間既慕道班去認識天主, 領洗時係真心就可以了。

所以, 在宗教角度睇, 佢去搞慕道班並唔係全然係壞事。

回復 41# LPN 的帖子

其實我想話...
無人參加的野,係唔會搞得成的﹗我唔知學校搞呢D係咩原因,可能佢真係想介紹呢個宗教俾唔信的人﹗

但去參加慕道班的人,係唔係真係想信先?說到底,好多人都係立心不良,為5分而去﹗

如果有俾30蚊入場行個圈,聽下校監既個人show,一定會對york既了解加深好多,而唔係一個跟紅頂白既建議。

SC interview 我只係見到好多外籍教師(有d仲好rock下...),學校理念只係靠收風,冇校監"表演"俾我睇。我揀SC單純係相信佢既語境可以培養到小朋友好好既英語。但亦有"朋友既朋友"同我講升小有d學生result 麻麻地。不過我只係waiting list冇offer,我亦都唔會寫求位信了。

相反,YORK開宗明義唔係一間保育幼稚園,清清楚楚講你聽佢地目標係乜野。本人亦係YORK畢業,佢教咩點教好清楚,慕道班事件亦曾經令我卻步。好在到最後都俾左入場費去親身體驗下到底名聲毀在哪裡,今時今日既YORK點解會變成如外間流傳既咁樣。其實學校冇變過,三十年前馮校監都係咁架啦,以前既Cambridge我地小學時去考的,真係覺得好淺好無聊,依家推前到幼稚園一d都唔出奇... 慕道班太過aggressive,但佢只係供,我可以唔求。我亦唔介意,只怪校監立心不良,亦都底估左依家d家長既道德標準。

我既1st choice 係民生,因為佢德育、學術兩者都兼顧得好好(當然又有"朋友既朋友"同我講佢囡囡已經讀到F.6,佢覺得依家既民生冇以前咁好,曾經叫我唔好去見...)。唔知樓主有冇去in呢?

所以樓主,唔好淨係聽人講,既然你兩間都IN晒,信自己感覺吧~ IN都未IN過既人俾既意見,聽唔聽好?

不過我好多謝大家既負面評語,間接令小兒入讀YORK既機會大左好多

講親YORK都要加句: 不喜勿插

BTW,我以前係York番學時係有宗教科,屬天主教。每朝都要祈禱,聖誕要唱聖詩,學習天主教既教義。(我依家冇信教,但亦希望囝囝有呢個途徑去學習宗教同選擇自己既信仰)

我冇深入研究慕道班既起因,但我相信學校係曾經以天主教為背景的。

醒目開學勳章

回復 42# MiniCooperS 的帖子

我既意思只係話教友都唔會睇得呢件事太負面, 當然我都承認(上面都講左), 我幾個朋友一開始去上慕道班都係為左果5 分, 也都見過有人一領完洗就影都唔見, 但從宗教角度睇, 係天主通過一些人和事去引領我地去理解/認識佢, 都唔係一件壞事 (起碼都算係福傳既一種)。

呢個 topic (去上慕道班既動機)我之前上慕道班時都討論左好耐, 但神父用呢個 point 同大家講, 大家真係好舒服架 (當中唔只一個人為左5分).

哈哈, 如果有人想上, 可以 pm 我。福傳係我地既終生事業黎架...

比五千蚊買個手袋
一個sc 書包
一個york 書包
同價二擇一

唔要sc 書包都對唔住仔女

回復 45# LPN 的帖子

我明白﹗
因為我係基督徒﹗

但我想講的意思係......
1. 就算York係以傳道的心態去搞慕道班,外界都會認為York係教家長用旁門左道的方法,因為坊間係用咁的角度去睇呢件事,先入為主﹗

2. 真係有好多家長係為咗5分去參加呢D宗教活動﹗

最後,我想講...York真係好惹火,我真係無見過有一間學校,會俾人針對得咁緊要﹗好似York係十惡不赦的壞人。我唔知道呢D對York窮追不捨的人,點解要咁做﹗但因為有呢D針對性的批評,令討論變得無意義﹗

i will vote for sc

回復 2# MiniCooperS 的帖子

其實會唔會因為YORK的課程, 俾傳統的幼稚園教育較商業的多元化關係, 令人覺得佢O既做法有點離經叛道嗎? 但現時的畸形教育制度下, 要迎合市場需要, 我覺得都算係無可厚非. 等於好多有要求的家長課餘後會參與或多或少的補習班或興趣班一樣吧.

回覆 3# MiniCooperS 的文章

有這樣的社會才會有這樣的現象. 為什麼宗教會有5分? 為了這5分,就算york沒攪慕道班也會到其他教會領洗. 誰說不會?我會.

本來想比囝囝讀york, 但每次同人講佢地都會O哂咀, 真係唔知點好。

其實慕道班時件事實在唔係好啱, 不過york都係一間唔錯既學校, 我朋友話d老師好有愛心, 小朋友番學番得好開心, 課程都算深嫁,學野都幾全面,除左中文, 數學都係用英文教, 好以學形狀咁, 佢地會教小朋友, 個shape有幾多條邊, 有幾多隻角......仲教埋有咩野係似呢個形狀既(仲學埋其他vocab), 而英文更加係佢地既強項. 另外, 佢地都會教好多課外野, k1番左幾個月, 小朋友以已經識環保 (識得將唔同類型既廢物放入唔同既環保箱), 又會join其他活動, 例如買旗, 種花咁.....小朋友都學到好多野, 只係學費貴左d. 除左兩個學期既雜費, 所有野都係optional既, even茶點, 你都可以選擇自己帶. 都唔係咁commercial.

大家睇野要客觀, 千其唔好人云亦云, 了解多d, 只要楝一間啱自己小朋友既學校就得

原帖由 mokche2000 於 11-12-9 10:54 發表
其實慕道班時件事實在唔係好啱, 不過york都係一間唔錯既學校, 我朋友話d老師好有愛心, 小朋友番學番得好開心, 課程都算深嫁,學野都幾全面,除左中文, 數學都係用英文教, 好以學形狀咁, 佢地會教小朋友, 個shape有幾多 ...

Agree. 好多人話呢間好個間唔好, 其實他們係咪真正的用家? 我覺得好多人彈York 去到一個主觀的層面..我今年帶囝囝去左interview,成個個程安排得好好. 之前個briefing 係有商業味, 但明買明賣, 你俾錢咪俾的好的環境設施俾你...課程都好全面. 我朋友個仔讀緊K2, 佢無sell 我, 佢叫我自己去睇下, in 下, 有自己的睇法佢再講自己對呢間學校comment..我間唔中帶囝囝同佢個個一齊去玩, 佢個仔又真係識好多野, D中文字我估唔到佢認到甘多... 朋友話"貴"是事實, 不過佢覺得物有所值... 所以佢覺得佢選擇得好岩. 各方面岩佢既心水... 由頭到未佢無sell 過我呢間學校...我係一個比較懶既mama, 我只報左5間KG, 3 間一條龍, 一間SC, 一間York. SC waiting, York 同另一間龍校收左, 等埋另外2間.. 不過我傾向York. 雖然我見的post 勁彈York,每個人有自己想法同需要, 所以好睇你要求咩野...按自己小朋友性格, 學校理念, 教學模式, 自身要求, 住宅與學校距離各方面去衝量. 有時都唔知自己有無選擇錯誤...因為讀書個個唔係我自己...我只想佢開心去enjoy his early school life... haha...

回復 18# beagoodman 的帖子

我想問問呀, 你係咪覺得SC唔商業化呀? ;P 咁SC係HUNG HOM開PN班收5800一個月, 收咁貴係咪要特顯學校既高尚地位而唔咪商業化呢? 咁每年加學費$500蚊既SC又算唔算合理呢(開學前一星期通知家長)?

我想各家長可以了解自己小朋友既性格去選擇合適既學校呀, 每間學校都有自己既特色, 無謂只著重學校名氣而作出選擇啦, 岩唔岩好緊要GA MA, 就好似有人用十萬蚊去買一件靚衫, 其實係咪好舒服好好著呢, 當然緊係有人覺得名牌最緊要,不過岩唔岩身呢, 自己衡量一下LAW,

呢個係我既觀點,不喜勿插:P

2揀1
仲洗揀?
·唔好鬥氣

五千蚊一定買sc 書包

有好公司
做错一次永無返身之曰

雞精慕道班, 如果係正確点解要停?

有得揀梗係要sc

回復 56# behappydad 的帖子

請問你係咪有小朋友讀過呢?為什麼要這樣針對york?

回復 57# marie12345 的帖子

無謂尋根究底吖,佢冇針對,佢只係追求名牌姐

講來講去都係要名牌書包,想揀york既家長識睇呢d comment架啦... 如果單純為個名既就唔需要開post問意見。

不如揀york既家長諗下點樣係三年入面幫學校"散"番靚個招牌仲實際。

其實你地想搵啲咩既學校?
我覺得入咗York 或 SC都唔會覺得間學校唔好; 你又冇比較(唔會同一時間讀兩間)

我prefer SC因為我覺得多啲家長會放SC第一; 所以多啲家庭背景好/小朋友interview叻啲既學生會入SC
咁我個B之後三年同啲同學一齊長大感覺比較好
等如我好多friends話太古城好住因為個community好一樣

但如果你睇個programme本身; 我真係唔知SC教乜,但York好清楚話俾你知佢地會做啲乜...所以我覺得York係呢方面真係做得好好

回復 2# 藤媽 的帖子

真係咁嚴重要ga咩
‹ 上一主題|下一主題