用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york vs sc
樓主: 2009cutiebaby
go

york vs sc [複製鏈接]

回復 60# laurettata 的帖子

呵呵! sorry 吖! 我口水多過茶,唔係好知你refer緊邊樣咁嚴重?要乜野?^^"

回復 58# 藤媽 的帖子

我覺得學校應該提高收生難度,咁應該會好d~因為成日聽人講有錢就讀得,
我都同意學校要做番多d野去增強聲譽。

回覆 54# laurettata 的文章

你好!我無談論誰較商業化,搞慕道班唔等於商業化,但york搞的是缺德地搞唔正規慕道班,
http://www.hotjetso.com/thread-11220-1-1.html
你可再在yahoo or google search 一下,唔需要聽我片面之詞

回復 5# behappydad 的帖子

其實好似好多私校既賬目都有問題,好mess ga wo, 咁我又唔明點解仲有咁多家長淨住報, 原諒學校咁樣做, 而york就因為慕道班, 搞到民怨四起呢, 你覺唔覺佢好似俾人判左入獄, 而家等緊jailbreak咁樣

回覆 64# laurettata 的文章

jailbreak! like x 100

回復 12# jvcfamily 的帖子

AGREE:good:
真係好怕一些盲目抹黑或者只係睇名氣的家長

其實好簡單,putting 慕道班 aside, 如york比到d你雖要既野而讀sc就做5到,或覺得york較適合,咪go for york.但話5清楚就5揀,好似有d講5通,5清楚5係應該去find out ma.不喜勿插

回復 2# beagoodman 的帖子

其實我都明白你唔鍾意間學校走捷徑, 我都認為佢地係呢件事上面唔岩,不過過左去既事,可唔可以俾次機會辦學者改過呢? 作為天父既兒女都要放開個心寬恕別人, 希望佢改過自新, 做番個好榜樣  希望大家以後都可以客觀D睇現況,唔好再停留係一點度, 我覺得你都係為留主好而俾意見佢既

原帖由 marie12345 於 2011-12-9 14:28 發表
我覺得學校應該提高收生難度,咁應該會好d~因為成日聽人講有錢就讀得,
我都同意學校要做番多d野去增強聲譽。

同意啊!

但觀乎近呢兩年佢N班爭崩頭既情況既出現,相信好快唔會有人講"有錢就讀得"

但學校真係要限制下報讀既人數,或者唔好對D家長咁好長時間收FORM,迫你地一兩日IN晒佢,但到時又可能有家長話安排唔好了

原帖由 jvcfamily 於 11-12-9 11:32 發表

Agree. 好多人話呢間好個間唔好, 其實他們係咪真正的用家? 我覺得好多人彈York 去到一個主觀的層面..我今年帶囝囝去左interview,成個個程安排得好好. 之前個briefing 係有商業味, 但明買明賣, 你俾錢咪俾的好的環 ...

面試安排YORK真系無得頂,等小朋友熱完身先正式面試。我囡囡本身比較慢熱,但當日表現超出預期,老師問眼耳口鼻時,開頭全部用手指指系邊,最後問眼佢居然望住老師狂放電,個表情仲超搞笑,連老師都笑到收唔到聲。走時仲主動同老師掰掰,其他全部都要我提先會講。最後順利收到錄取信。

原帖由 henghui8 於 11-12-9 15:46 發表

面試安排YORK真系無得頂,等小朋友熱完身先正式面試。我囡囡本身比較慢熱,但當日表現超出預期,老師問眼耳口鼻時,開頭全部用手指指系邊,最後問眼佢居然望住老師狂放電,個表情仲超搞笑,連老師都笑到收唔到聲。走時仲主動同老 ...

我都好鍾意York面試安排.
但York真係易入過SC好多, 感覺York只能只啲SC冇Offer既小朋友
當然; 咁又唔代表York唔好

回復 54# laurettata 的帖子

商業化唔係睇學費...個個地段唔係自己物業,租貴,同埋重新setup一個campus,要收支平衡,貴亦唔一定係商業化
我睇商業化與否,會睇埋旅行費,xmas party費,多唔多其他野搞又要收你錢,又貴
上年我囝個間n xmas party收$140一個小朋友.........

唔知以為 dad 係幫 sc 廣告公司....... 明眼人都睇得出..... ( 過路人, 明年仔仔將會入 york int' k1 )

Q. york vs sc
請問大家點簡 york vs sc

A. 簡 sc

原帖由 宇智波斑 於 11-12-9 10:43 發表
有這樣的社會才會有這樣的現象. 為什麼宗教會有5分? 為了這5分,就算york沒攪慕道班也會到其他教會領洗. 誰說不會?我會.

係﹗想得到5分的人,佢地自己會搵方法,亦大有人在﹗

原帖由 vanilbun 於 11-12-9 18:27 發表
唔知以為 dad  係幫 sc 廣告公司....... 明眼人都睇得出..... ( 過路人, 明年仔仔將會入 york int' k1 )

非常同意及喜歡你果句:  "dad" --"behappydad 係幫 sc 廣告公司....... 明眼人都睇得出..... !!!"

勁sell SC 但又無point, 可以不理!

另外, 我小朋友都有St Cat (am) 同 York (am) international class offers. 但是SC 張application form 要寫daddy mommy 讀邊間小學, 有小小使人覺得這個是收小朋友的其中一個重要因素。相反 york 沒有問, 感覺公平D。

你有理我有理
我睇branding
我睇market

anyway , 楼主都無見人

係好多人心目中,著咗名牌就自信心大增......

不過,而家係幫小朋友搵學校,大家都係睇吓D理性的分析,搵一間啱自己小朋友的學校。

名牌子係靚,但唔係個個都啱,個個都鍾意﹗

商業化的學校...我大膽講一句,除咗係宗教團體同慈善團體辦的學校(當然仲有政府),都係為牟利的﹗

自從sc pn報名的安排我已對呢間學校有所改觀。聲譽和質素能否維持,真係好睇新校長點帶領。

may I know how many classe suds in York? How many students in one class?
thx
‹ 上一主題|下一主題