用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york vs sc
樓主: 2009cutiebaby
go

york vs sc [複製鏈接]

原帖由 ronniedad 於 2011-12-12 11:14 發表
我們都知樓上的誠意推介了, 相信大部份家長係認真討論比較的, 並唔係樓上所講的爭. 期待有心的家長們意見.謝謝!!

agree,冇人要爭,只係想多d意見一齊討論下。

neutral 有 neutral 既好,但相信大家想知道多d 唔同人既意見,有比較有supporting既更好。

期待更多SC家長既意見 ^^

今以我錯
唔係争

睇完你地的分析, 我會選擇 "YORK".:-D

原帖由 behappydad 於 11-12-12 11:17 發表
今以我錯
唔係争

某人••••••勁乞人憎•••••
恕我直言,因為忍佢好耐!

其實好似真係無SC用家分享喎﹗

雖然我無SC的offer,不過應該有人會想知的﹗

原帖由 藤媽 於 11-12-12 00:41 發表
好奇一問,beagoodman 同 behappydad 係咪同一人呢?點解要玩分身既?定係兩兄弟?

無論語氣態度立場都好一致啊~

我都認為beagoodman 同 behappydad 係同一個人 ------可能係商業"打手", 不斷同時間開幾個post勁sell sc 但又無point.

如果真係商業"打手", 這打手的道行太低了!! (我都好小咁講嘢, 不過真係好似幾位家長咁講, 真係忍左佢好耐!)

多謝各位家長既真誠分享, 睇完之後, 我都認為我選擇要York offer 係無錯!!

無睇一曰
咁激
如果我係打手就唔會只話sc 係名牌

sc 真係好好

York真係好好架
教師好; 校園好; 課程又好; interivew安排超好

SC真係唔得

過兩年我相信家長只會overnight排York

SC要減學費先收夠人

原帖由 hangyodon 於 11-12-13 15:09 發表
York真係好好架

SC真係唔得

SC要減學費先收夠人

你都有point 寫到出來, York 點好法.
好過其他人只講, 用$買書包, 會選擇那間學校的書包.
書包同學校課程, 點都想唔到有咩關係.
書包 外觀, 重量, 大小, 舒適度, 對學習有咩影響??

原帖由 behappydad 於 11-12-13 13:28 發表
無睇一曰
咁激
如果我係打手就唔會只話sc 係名牌

sc 真係好好

名牌都會做錯野, 亦有唔公平的地方, 只係你睇唔到.

原帖由 hangyodon 於 11-12-13 15:09 發表
York真係好好架

SC真係唔得

SC要減學費先收夠人
哈哈, 以為又多左個beangrymami添. 你形容得好好呀. 好鬼傳神~~

回復 109# hangyodon 的帖子

Hi Hangyodon,

SC 收咗都唔讀去讀York?  Sc 真係咁差?

原帖由 ronniedad 於 11-12-13 15:41 發表
哈哈, 以為又多左個beangrymami添. 你形容得好好呀. 好鬼傳神~~

唔係講笑架; 我去interview有個ABC(男)教師好識扮鬼扮馬; 啲小朋友見到佢好開心, 我覺得老師真係好好架

校園唔使講啦; 真係超大超靚!!

課程係briefing講晒; 安排學生做portfolio; 超正!

面試安排大家去過既家長都知; 唔使講

York真係一間好學校

講埋SC
我自己就覺得兩間各有各好

但我識幾個(背景比較好)朋友都俾佢地個B入SC;
而有另外幾個朋友(background冇咁好); 入咗York, 有啲都話想入SC但唔收

而我又想我個B同環境比較好既朋友既B做同學....
所以都係go for SC

當然學校方面我真係覺得York好過SC
大家加油

我發覺讀SC的家長, 好少再會同其他學校比, 所以亦唔會話人地學校乜好乜唔好, 因為入去的大部份都係第一志願, 隨後都係用心FOCUS番係自己小朋友的學習方面

好老實講, 點解好多人覺得SC派小學好似派得較好, 其實主要係SC人數多, 唔好話入名校, 求其係出面學野都實會撞見同學仔, 一級廿幾卅班共6百幾人呀, 現在KLN TONG間間都係名校。反過來看, 成功入名小學機會大, 其實入唔到第一線的機會咪更大, 6百人, 至少有5百人入唔到ST PAUL/DGS... ETC 呢D學校

我只可以講, 大部份讀SC的都讀得好開心, 好少話唔想番學, 同埋好多外籍老師, 但就唔好唸一班有一個外籍老師, 一般係兩班SHARE一個。一班20人, 但2個班房中間有道大閘, 活動時會打開, 變成40人。 又或者被編於大班時, 會係一班32人, 但咁就唔駛SHARE外籍老師, 點都唔會係小班教學

SC駛唔駛打手呀.....

回覆 114# hangyodon 的文章

恭喜你的小朋友被SC收咗!但我唔明白點解要讚York 好而覺得SC唔得而send自己個B入SC?  你是否有第二個小孩讀York所以可以比較呢? 我諗唔明你嘅logic.

我覺得每間學校收學生都有佢地既心水, 我相信自己既小朋友既能力, 最後YORK 收左佢, 我都知YORK 收好多學生, 感覺上好似乜人IN 都收咁, 但係總好過個堆只收醫生, 教師, 名校生既家長丫...

自己有朋友讀緊某D學校, 佢自己都係醫生, 佢都話班內著左 4份1既家長都係醫生, 都未計其他專業人事... 咁呢D學校又算係咩呢...

爸爸話今年去IN 完咁多間之後, 感覺真係大同小二, 何需五十步笑百步呢

全部都係商業既除非去讀學卷, YORK 自己搞埋D 興趣班比小朋友JOIN, 又唔係迫家長必要JOIN, 更何況其他幼稚園既家長好多都會帶小朋友出去報其他COURSE啦, 我相信YORK自己覺得有能力搞好個班先會開, 當然報唔報係家長自己決定啦, 唔係咁既咩? =.='''

原帖由 CKBCHU 於 11-12-13 16:33 發表

恭喜你的小朋友被SC收咗!但我唔明白點解要讚York 好而覺得SC唔得而send自己個B入SC?  你是否有第二個小孩讀York所以可以比較呢? 我諗唔明你嘅logic. ...

其實都好易明
York (Apple), SC (Orange)

我識分邊個Apple好唔好食; 亦知道邊個Orange好唔好食

我只能食一個生果; 個待應問我想食Apple定Orange定Banana;
我試食後只知道Banana唔好食, apple同orange兩樣都好食; 但自己鍾意食Orange多啲
咁咪要Orange; 但同其他同枱既朋友講呢度啲Apple都好好食架, 邊個鍾意食都可以order apple食...

自己揀左orange,都讚apple好,冇矛盾,,呢啲家長意見咪就係中肯囉,有point重好logic tim
‹ 上一主題|下一主題