用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園K2 vs 民生K1?
go

學之園K2 vs 民生K1? [複製鏈接]

Hi an~gel ,

我地舊年因為GH及細女, 而放棄左LH K2, 因為小一面試真係壓力好大, 無論小朋友定大人, 重要配合幸運因素, 同時,GH小學英文會教深1年, 做大女手腦協調會好些, 亦較有自信, 另GH係私校, 3年後還可以參加大抽獎, (好似MS好早要申報放棄政府派位, 有錯的話, 請MS媽咪更正)

但無論如何LH真是一間很好的學校, 如選擇留低, 家長就要放多些時間配合學校教材, 其實LH 小朋友學術水平唔差, 都會考到很多好學校, 希望你能為小朋友做出最好的選擇

原帖由 an~gel 於 11-12-10 16:42 發表
就係驚亞女考小一又係細女呢個問題, 我都知道LH真係好好, 但而家競爭真係好大, 有點兒驚~!!!相反如果GH/SPK收嘅話, 就真係唔洗考慮, 最弊係一間(GH)2月先有結果, 一間(SPK)2月先面試~! ...

回復 5# cwymama 的帖子

英華及蔡繼友依家重未有結果, 蔡繼友要等到明年1月先知收唔收,英華要等到明年1月先知有無2nd in播

回復 9# an~gel 的帖子

都痛苦架, 1月收取錄信, 考慮左幾個月先捨得放棄LH, 但唔想小朋友咁大壓力, 自已又唔想天天等郵差派信個種坐立不安心情, 所以最後選擇GH

回覆 1# LL222 的文章

好似係面試時不停喊

回復 9# LL222 的帖子

今年同仔仔去小一面試, 每次都見到有小朋友喊架, 因為氣氛緊張, 環境陌生, 有d小朋友真係驚到喊, 依d臨場狀態真係父母都估唔到, 亦是所謂的無形壓力
‹ 上一主題|下一主題