用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園K2 vs 民生K1?
go

學之園K2 vs 民生K1? [複製鏈接]

我有個朋友,我問佢小學自行收生抽成點,佢話抽到St Mary,我恭喜之餘再問佢,咁in咗邊D私立同DSS呀?佢話DGS同SFA,in SFA係想了解interview format, 為弟弟作準備。

我話 that's it? 只in2問?佢話係呀,佢讀GH幼,GH小已收咗佢個女•••

See, 呢D咪叫零壓力law

各位讀緊LH KV SC HKPS KM 而只有二十分或以下嘅家長,升小一有冇壓力呢?我就有啦!

唔駛諗,比留位費MS再等GH SPK

PS. 各位in GH嘅家長係咪好想知第一年德幼K3係唔係直升德小.........呢.....朋友講咗...... 賣個関子先..... 比個Like 我話你知

原帖由 an~gel 於 11-12-12 20:48 發表
X 100個......快D講啦~!

好眼瞓,睇完天與地,又要tum呀女瞓,唔想冇咗自己唔好生啦~~~~ 德幼直升機,明天長盡講吧

Deleted".......

Repeated....

去年 in 德望K1, waiting, 冇收, 左腦安慰自已, "唔收都未必壞事, 德望教得淺 (家長日校長講明唔會吹谷, 朋友亦講德望真係淺過原本個女讀個間), 如果德望小學唔收, 出去in其它私小, 都幾大獲, 德望幼稚園又冇track record".

但右腦又同自已講, 如果德望小學高%唔收德望幼稚園畢業生, 仲冇人敢比個女去讀!? 點會唔收呀?

結果, 第一年K3升德小, 只有一個waiting, 其餘全部直上, 各位現佢/準GH家長, 放心啦!!

最最最重要係, GH冇唔比D學生參加小入學派位 (有D龍學係唔比嫁)

(I really don't know why the one need to be put in the waiting list, don't ask me.)

原帖由 chicken 於 11-12-13 14:49 發表
好似係面試時不停喊

都K3, 仲喊?

原帖由 lukimama 於 11-12-13 17:52 發表
sorry what is DSS?and

DGS, SFA?  

I m new mom mom, sorry, please explain.

DSS=直資
DGS=女拔萃
SFA=聖芳済各

原帖由 lovelinda 於 11-12-13 17:13 發表
haha~~~LL222, 我諗我都會同你朋友一樣, 本來諗住考兩間算了!!

不過聽你講, 你朋友"in SFA係想了解interview format, 為弟弟作準備。".............我諗我都要參考一下, 可能要考多點........ ...

o下?你仲有乜更好小學可以in呀?女拔?

原帖由 chicken 於 11-12-13 22:48 發表
今年同仔仔去小一面試, 每次都見到有小朋友喊架, 因為氣氛緊張, 環境陌生, 有d小朋友真係驚到喊, 依d臨場狀態真係父母都估唔到, 亦是所謂的無形壓力

但响返自已地頭in播.....
‹ 上一主題|下一主題