用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生為何已變質?
go

民生為何已變質? [複製鏈接]

去完民生interview,感到既驚訝又失望,現在就算有offer,都唔知讀唔讀好。
事原:interview那天,我們早了十分鐘在校外排隊,我的小朋友急尿想去厠所,我便跟老師説,很難得才懇求到老師給我們入去,但行了兩步,居然給另一位把守的老師不讓小朋友去厠所,她說'今天我們厠所不會外借', 還叫我去九龍城廣場個厠所,說我仲夠時間回來interview!!!
當時校長也在旁,她完全莫視,態度冷淡,對小朋友也莫不關心,(一般inyerview日子也會掛上名牌我唔知點解佢無帶,但但之前上網巳見到她的芳容).什麼以兒童為中心,怎可能連最基本的需要也拒人千里,interview也這樣,真不敢想像,入了去會係點?
有人有相同經驗嗎?
真心希望民生好,希望老師看到有所改善。
其實我都有去另一所龍校in,佢地有人用擴音器對學校門口排隊的學生問有冇人要去厠所,若有需要便同佢講,不用乞求。
   0    0    0    0

我in 完ms 咁耐, 其實都冇打算上來講佢地有咩問題, 不過o係另一版見到有朋友問ms/kv/sc 點揀, 所以我o係o個度答左咀講小小, 我都copy o係呢度講下自己心聲:

我自己個人唔係太鐘意ms, 我對3間既認識都唔多, 只係靠interview, 在行政方面, 我覺得kv/sc 好過ms 好多, 最少o係interview時, kv/sc唔會好似ms咁, 以一個咁唔公平既方式去interview

我小朋友揀eng+pth班, 入到房度有2 tables, 1個係net, 1個係普通話老師, 我就係比普通話老師100%用普通話問小朋友問題

而另外一組就100%用英文! 學校根本都冇考慮過, 就算考英普既小朋友本身有普通話底子, 都冇可能好似佢地既英文底子咁好, 因為小朋友o係n班冇可能日日有普通話堂, 但係英文堂就有, 所以如果真係要用普通話interview既, 我覺得要加埋英文先至公平

就係呢一點, 我對此校既印象好唔好, 加上去另外一間kg interview時同另外1位家長傾計, 佢比我早1個星期去interview, in 完之後佢打電話去ms 投訢, 詳細情況唔講, 所以令到我對佢地印象更加麻麻

可能我對ms太唔認識, 未知佢有咩過人之處, 我總係覺得怪怪咁如果用kv/sc 去同ms 去做比較!

del~~~~~~~~~~~

可能好彩, 我地interview當日覺得學校安排唔錯喎~ 我地入到學校之後, 準備入課室等老師前打算先上洗手間, 問咗佢地啲中學生helper, 佢地仲好熱心問我地係咪要去小朋友toilet, 原來課室最入面就通到小朋友厠所, 好方便。

間間學校都有特別好既老師, 麻麻地既老師, 唔好人既老師, 真係睇彩數! 成個interview既流程我係滿意既, 因為都唔洗點等, 就已經順利完成! 我不滿既只係佢地係唯一一間只用100%著通話去in我小朋友既學校 (我報了最少5間eng+pth)既KG, 得ms 係咁樣既安排, 佢地其實係唔係想收內地人? 我同2個唔同既朋友傾, 佢地不約而同話佢地已經keep起d位for 講普通話做母語既小朋友, 2個朋友仲話: 咩你唔知架咩?

名大於實是我的感覺

人地民生今日收信喎,關鍵時刻呀樓主,洗唔洗幫你推呀?

回復 5# porporchi 的帖子

我個小朋友响民生讀緊K2,咁耐我都無見過母語係普通話嘅小朋友喎。

回復 5# porporchi 的帖子

delete......

回復 7# tsobaba 的帖子

如果真係好似你咁講,佢真係好可悲!用家角度,民生係一間好全面嘅學校,而我最欣賞就係佢哋真係好實質咁教個小朋友,例如教水果,老師真係切開個西瓜、橙、蘋果比小朋友睇,再比小朋友摸吓啲果皮,之後我聽到有小朋友講都切開咗,不如食咗佢啦,又有好多小朋友問咗老師好多有趣嘅問題,當時我覺得啲小朋友好開心同好有學習動機,呢啲係我做家長義工時無意睇到嘅,我興幸當初選擇咗民生幼稚園。

我個女IN HK PRESCHOOL英普班,全程都是用普通話問,公不公平,好難說。這個世界根本就沒有公平。

我囝囝又係早5分鐘想去toilet又係比個門口老師拒絕入內,叫我地去附近公園搞掂,其實個陣我好嬲,心諗你學校有寶咩,無人情味,唯有叫小朋友忍一陣。

Marine,原來你也有相同遭遇,我仲以為自己係個別case,真係對學校很失望,連基本的愛心也欠缺,說什麼教學理念也是枉費了。
原帖由 marie12345 於 11-12-11 07:27 發表
我囝囝又係早5分鐘想去toilet又係比個門口老師拒絕入內,叫我地去附近公園搞掂,其實個陣我好嬲,心諗你學校有寶咩,無人情味,唯有叫小朋友忍一陣。 ...

回復 7# tsobaba 的帖子

哈,等我幫手推一推先。

我小朋友面試當天在taxi睡了,時間未到,太太和我輪流在校門外抱着她,又不許內進,又不給椅子我們。
不過,我依然等民生offer.

其實好簡單,你既然唔鍾意ms, 仲好唔駛煩,把心一橫唔需要考慮囉!但如果你愛佢,咁就要包容佢嘅缺點喇!

當日見既老師由門口到面試都很冷漠,實在不是應有態度,雖然話老師見太多人會赲所以這樣,但實在令人失望,這個社會真的越來越奇怪了。
或許是被太多人熱捧才令這些學校變了,真是惡性循環。

回復 17# gskw 的帖子

又係呢d出黎插爆人地間學校嘅攻心計呀,不過插人都要講道理,唔好求其搵d野出黎嘈嘈嘈。
仲有,如果我真係咁唔like間學校,我唔會咁無聊花咁多時間打咁多野鬧人,得閒寫封求位信俾心儀果間學校好過啦,除非....閣下另有目的啦!

回復 1# eebabyma 的帖子

同意。
近排睇咗好多EK 留言,好似只有見民幼的家長投訴"老師唔借廁所、唔俾入學校借地方餵奶"。
但唔多覺有家長投訴其他學校,有同樣情況喎!真係百思不得其解。
希望大家明白,學校係私人地方。次次面試都上千人,若俾一個人借廁所,可能會仲多人都想去。那學校就要另外安排人手引領這批人入校園,又要保證佢哋離開學校,無私自進入試場。那不是要增加學校不必要的行政負擔嗎!

‹ 上一主題|下一主題