用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生為何已變質?
樓主: kellypapa
go

民生為何已變質? [複製鏈接]

看到一些留言真的教人唏噓,原來咁多人可以崇拜得一間學校得咁緊要,只會站在學校著想。每每見到有人講學校的不是就比人圍,或者話人講大話。沒有一間學校是完美的,如果只係一味聽好聽既說話,學校就無改善空間,最終吃虧的是你們的小朋友。
如果學校有心,根本可以分批比有需要既小朋友先入內去洗手間,一間咁大既學校都不能夠通容一下,真的很有問題,而且學校附近哪裡有洗手間真的不清楚,要搵都要花時間。很多名牌學校都好多人去面試而且校舍比民生細,但都不會拒小朋友於門外。

變得咁差? 舊年囡囡去IN. 在大門口同老師講要VV.  便有人帶我和囡囡一去洗手間, 之後,仲有童子軍帶我地去班房.

說真的, 我本人覺得家長只是報喜不報憂, 都好維護學校, 有少少負面消息, 便容易敏感起來, 對學校是好是壞, 自行判斷.
如果樓主所說屬實, 學校就不夠貼心, 咁出名地方大的學校, 都不能割讓少許地方給小朋友同大人在一個安全點的地方等候, 如又叫小朋友去邊到好近廁所, 當面試時, 總怕有閃失丶遺漏丶遲到嘛.......

我都等緊結果, 沒有主觀批評, 只說出感受, 學校總有過人之處.

我in那天又係在排队時䦓老師可否先入去厠所,因女女想去,但也是叫我去公園那边厠所,之後入到去班房,我和女

借廁所 又唔係借錢 咁都唔借!!

回復 25# marie12345 的帖子

咁你個小朋友有無去廁所吖?

回復 4# DiamondHill 的帖子

同意。大家表達對「可能不借toilet」的意見,出發點吳係要打擊MS校譽,而係咁做確實不人道,希望校方看到有改進。好似基督堂過往年年排隊拿form,痛苦到不得了。都係經好多年好多有心家長表達意見,今年米開始可以上網download報名表...

如果小小規則都守唔到,下下要學校圍住自己走,對不起,民生唔係好適合你!

面試咁重要既時刻我選擇同小朋友著番條片。講完。

唔好勞氣啦,或者當時老師有佢既原因唔方便解釋咁長盡俾家長聽,又或者學校會檢討今年既面試安排。

大家互相包容吧,一年先一次既武林大會,總有d缺點既,又唔係致命既錯,得饒人處且饒人吧 ^^

哈....係喎,最安全係著番條片.....
算啦,每年呢個時候都會有d咁既post, 唔理真定假, 唔理新國民樓主依家先出呢個post既原因, 有offer的家長考慮過, 鐘意就讀唔鐘意就唔好讀....唔好為難自己....
不過有日到學校做義工家長先發現學校對有特殊需要的學生既包容同配合....

我in那天又係在排队時䦓老師可否先入去厠所,因女女想去,但也是叫我去公園那边厠所,之後入到去班房,我和女

原帖由 sllau 於 11-12-11 23:45 發表
哈....係喎,最安全係著番條片.....
算啦,每年呢個時候都會有d咁既post, 唔理真定假, 唔理新國民樓主依家先出呢個post既原因, 有offer的家長考慮過, 鐘意就讀唔鐘意就唔好讀....唔好為難自己....
不過有日到學校做義 ...
哈哈, 好欣賞你的說法, 特別係"新國民樓主依家先出呢個post", 真係值得大家細思. 好同意如覺得不滿, 做咩唔一早出POST呻下, 係要係呢D時候呢?

其實重點係要去廁所既係二歲多既小朋友,有時小朋友真係話去就去。(如果係小一面見,我諗樓主依個topic會俾人鬧爆)

另一方面民生校舍真係幾大,人流控制亦都係一個concern。

正如之前o既網友講,希望民生有關方面可以體諒家長o既情況,從善如流。家長亦要了解校方。

有個小小suggestion, 校方可安排校工/家長義工分批帶有需要去廁所o既小朋友。以我記憶o個日好似得兩三個職員係校學門口,如果多d人手,安排亦可以更加好。

回覆 6# DiamondHill 的文章

我小朋友讀民生前,都發覺bk的民生家長係好保護學校,入讀後才明白,做民生家長係要放都幾多時間在小朋友的學習活動上,就好似自己翻校咁,係好投入間學校度,所以民生家長保護學校係可以理解,至於未到時間in唔比入學校toilet 事件上,希望大家細想,當明白需求可以好大,但資源係有限時,還去提供無限的服務,結果會更差,其實幼稚園2/F走廊盡頭d小孩廁所同九龍仔公園廁所由學校門口計,都差唔多遠,不過我都唔知果d廁所比唔比家長入,因為果d係比K2及K3小朋友自己去的,但如果要去大人可以入的廁所,最近係小學樓上,真係好遠,唔信自己睇下google map,我上次出post係針對一班,冇錯係一班,唱間學校但又好想間學校收自己小朋友的精神分裂的家長們,唔該果班家長出post後記得加多句「收我都唔讀」來declare自己的standing。

我都想講...點解唔穿片呀...哈哈哈....樓主可否收信後...上來分享下呢!好有興趣想知..結果呀!

其實羊群心理相信大家都應該明白,假若比得一個去,會否更多人都要去呢?那時候,可能更難控制人流.
就以我interview當日為例,我女係第一個係part one in完,阿女忽然同我講想去wee wee,我心想死喇,點算?第一,老師in緊其他考生,冇可能打擾別人面試.第二,仲有等二part要in點算?但我都問左女女可否忍到,佢都話可以.後來,其如兩個考生in完後,居然考最後一個考生話要去wee wee,結果羊群心理,同組的全部都去晒.老師自己都笑了出來,interview中途全部去晒厠所.等齊晒人先再考part two.呢個老師都算唔話得了!

Why my post not complete!!!下文是,當我同丫女入班房後未面試前即刻去了廁所,所以我又不覺得在校园外不比去校內廁所有䦖题!始终怕亂!

我小朋友幾年前in已對ms無好感。

社會不斷進步,好多多人的要求亦不斷提高,因為呢個香港乜都可投訴,投訴,投訴再投訴
準備升K1

回復 53# alex.siu 的帖子

小朋友只有兩歲多點解唔幫佢包條片片呢?其實今年等入班房嘅時間不多放15分鐘(好多人話唔駛等多於5分鐘),安排已經唔錯啦。至於toilet問題,如果已進入學校,學校一定會借,但我諗唔需要為咗個別幾個未夠鐘入去,而又想借廁所嘅家庭專登安排人手,因為當日已經夠忙了。至於義工家長,學校只係想家長多參與活動,從而更了解學校,並唔係想家長做免費勞工。

‹ 上一主題|下一主題