用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生為何已變質?
樓主: kellypapa
go

民生為何已變質? [複製鏈接]

你可以叫你小朋友"接"比你睇, 可能佢識嫁,不過係屋企唔做咋...以我所知, 尤其係冬天, 老師要小朋友自己除外套同"接"衫放好既...長期訓練實得!
原帖由 mianyang_99 於 11-12-12 14:32 發表

你女女好叻呀....
咁大家都應該係ms粉絲喎~~
我讀左幾個月....真係覺得冇揀錯~~ :loveliness:

原帖由 bonbon1106 於 2011-12-12 13:58 發表
why the case of your interview experience just like this case?

http://www.youtube.com/watch?v=tk9xoP0vGMs&sns=fb

BTW, I declare that I did not apply MS ^^

:good: 呢個"靚媽"冇得頂!

原帖由 sllau 於 11-12-12 14:39 發表
你可以叫你小朋友"接"比你睇, 可能佢識嫁,不過係屋企唔做咋...以我所知, 尤其係冬天, 老師要小朋友自己除外套同"接"衫放好既...長期訓練實得!

我淨係知佢每朝一入課室...要自己拎功課比老師, 要自已放書包入櫃咋~~

同埋佢會提我地每日比條手巾仔佢袋返學, 因為學校係好講環保...唔主張用tissue~~

我囡囡話升上k2,大個女嫁啦, 厠所唔在係課室度嫁la, 要去厠所就攞個toilet pass,自己走過去厠所, 老師就會係課室一直望住我到厠所,而厠所門口有個姨姨睇住....

哈哈!理直氣壯!

原帖由 bonbon1106 於 11-12-12 13:58 發表
why the case of your interview experience just like this case?

http://www.youtube.com/watch?v=tk9xoP0vGMs&sns=fb

BTW, I declare that I did not apply MS ^^

回復 2# sllau 的帖子

原來係咁,我上次接佢放學都係佢自已入去廁所,我在門外等佢出來。

原帖由 sllau 於 11-12-12 14:39 發表

等我今晚返屋企叫阿囝接比我睇先!之前我成日見到佢攞張紙巾接,我仲成日閙佢唔環保!
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

回復 87# viandes 的帖子

鬧錯人啦你 .....by the way,你仔仔k1x??

內容好正呀, 多謝bonbon1106的提供.
原帖由 bonbon1106 於 11-12-12 13:58 發表

回復 13# marie12345 的帖子

我入到班房後,仔仔先要求vv,老師ok,可能入校前同入校後唔同掛...
但我不滿嘅係,今日仲未收到信,好明顯reject左,但都唔應該咁遲通知

原帖由 sllau 於 11-12-12 14:49 發表
我囡囡話升上k2,大個女嫁啦, 厠所唔在係課室度嫁la, 要去厠所就攞個toilet pass,自己走過去厠所, 老師就會係課室一直望住我到厠所,而厠所門口有個姨姨睇住.... ...

睇住自己嘅仔女長大,自理能力又高咗,真係好開心~~~

其實我好唔明點解個post話"變質",咁大間學校,一定有佢的規矩、做法,如果家長覺得唔俾d未入得去面試嘅小朋友去洗手間,咁就收咗都唔讀,咁實在太膚淺啦!我自己n年前係民生嘅仔女,個仔而家讀民生K.1,明白到學校嘅教學理念係要培養學生自律、自愛、守規矩等等!所以點解d學校咁喜歡收舊生嘅仔女,因為家長本身都已經達到學校嘅要求!
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

原帖由 viandes 於 11-12-12 15:48 發表

睇住自己嘅仔女長大,自理能力又高咗,真係好開心~~~

其實我好唔明點解個post話"變質",咁大間學校,一定有佢的規矩、做法,如果家長覺得唔俾d未入得去面試嘅小朋友去洗手間,咁就收咗都唔讀,咁實在太膚淺啦!我自己n年前係民生嘅 ...

前2個星期sports day, 我本來以為咁大間學校又咁多家長學生, 個趺序一定好混亂, 點知.........唔係, 好好安排而且唔亂添~~

原帖由 mianyang_99 於 11-12-12 15:22 發表
鬧錯人啦你:happy: .....by the way,你仔仔k1x??

哈哈!我仔仔響K.1D呀!

原帖由 viandes 於 11-12-12 15:55 發表

哈哈!我仔仔響K.1D呀!

同班同學仔呀~~

個youtube對話好正呀!樓主和那堆不外借廁所不人道的家長真係要聽多幾次,領略下,呢個世界講規矩,唔係只係圍住自己走架!全世界就你架!

原帖由 靚姐 於 11-12-12 16:33 發表
個youtube對話好正呀!樓主和那堆不外借廁所不人道的家長真係要聽多幾次,領略下,呢個世界講規矩,唔係只係圍住自己走架!全世界就你架!

but.....可能佢會認同個靚媽喎~~

睇完真係覺得好無聊,一間學校好唔好, 原來只係睇借唔借廁所??? 好記得一句說話: "機會係留俾有準備既人", 我小朋友interview我一定會比佢著片,因為我唔想個日有咩意外, 所以我要先作準備, 我唔會諗要去借廁所, 一來我知道學校interview好忙唔想麻煩人, 二來小朋友係個陌生環境interview, 可能驚起黎有意外都唔出奇, 所以我唔會做咁冒險既事

正如其他讀緊ms既家長所講, 學校既洗手間係要上樓梯仲要行到最遠 (K1既洗手間係班房入面), 所以計起上黎公園既洗手間仲方便, 不過有人唔鐘意聽解譯, 咁再講亦無用, 同埋我真係想知佢係唔係間間學校都去借廁所, 咁唔知St.Cat, KV, PC呢d咁多人in既學校又會點處理? 我諗出年可能會有人做埋測試黎對學校做評級都唔奇(無奈中)

我諗大家MS家長都係唔好再回應啦, 無謂幫人推高個Post, 亦都無謂俾人話我地偏幫, 我相信揀得間學校既家長都係理智既, 佢地會睇下間學校既教學方針同模式, 如果真係因為單一事件就唔讀既咪算囉, 佢地真係同間學校唔夾, 有時讀唔讀都真係要講緣份既

咁又唔好咁講, 唔通一千人一千人去廁所咩! 我見開間間幼稚園去廁所都無問題Wor

原帖由 chubbychu 於 11-12-11 13:02 發表
同意。
近排睇咗好多EK 留言,好似只有見民幼的家長投訴"老師唔借廁所、唔俾入學校借地方餵奶"。
但唔多覺有家長投訴其他學校,有同樣情況喎!真係百思不得其解。
希望大家明白,學校係私人地方。次次面試都上千人,若俾一個人借 ...

thanks bonbon1106 for the sharing.

個家長自己錯都唔知錯, 教壞細佬呀!!!  這就是真正的怪獸家長!

身處別人的地方, 就應遵守人家的守則, 這是為尊重也.

整污嘈人地的地方, 一走了之.  仲教個囡一齊偷笑住逃走, 個囡見個阿媽咁不負責任, 下次咪有樣學樣, 重覆犯錯.  

好多餐廳都不外借廁所啦, 更可況係超市員工廁所. 唔知個主持話完佢, 個家長係咪真係知道自己錯咗呢?  

回復 97# sherry_wong 的帖子

我剛剛响另一個有關民生post度發現咗嗰位發表偉論嘅家長,不過今次佢唔係講民生唔借廁所唔啱,而係講佢有朋友响民生教所以唔讀云云、、、
‹ 上一主題|下一主題