用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該幾時領洗?
go

應該幾時領洗? [複製鏈接]

我本身係天主教,所以希望囝囝都會信教。本來想等佢大D自己決定,但又知道小學有得加分。你係我會點?

PS 聽聞小朋友太大先領洗需要上堂??
   1    0    0    0

回復 1# difficultmom 的帖子

Before 3 yrs old!

我是基督徒,我們對孩童領洗意義的理解是孩童父母親要按聖經真理教育孩童,若你明白,願意,承諾,就是讓孩童接受領洗的時候,越早越好。

原帖由 difficultmom 於 11-12-11 23:32 發表
我本身係天主教,所以希望囝囝都會信教。本來想等佢大D自己決定,但又知道小學有得加分。你係我會點?

如果你係教友,但你咁問得,我好相信你都唔係成日番教會。
作為一個天主教教徒,佢嘅子女係自動可以喺嬰兒嘅時候領洗作為天主教教徒。所分別嘅係未有做堅振同唔可以咁快領聖體。而作為基督徒,父母係有責任教導小朋友聖經嘅道理同帶佢地番教會過團體嘅生活。
如果小朋友超過三歲,就算父母係基督徒,正常情況下小朋友都要上主日學,直至小朋友到高小嘅時候,先可以由主日學導師同堂區神父決定係唔係可以受洗。
如果你係為咗加分而想小朋友受洗,堂區神父絕對有權拒絕你嘅要求。

請與所屬堂區查清楚·嬰兒领洗通常不大于三歲。父母一方為教友·在教會内行婚姻聖事·而父母亦要上準備班及見神父先可以為嬰兒領洗;有部份教堂每月都有舉行。三歲以上孩子要等到五歲上完慕道班先領冼

謝謝你們的回復。
囝囝現在兩歳半。我自己當時都係五歲就領洗,需要一D時間先完全接受到。起初有blame過父母無比自己撰擇。所以worry囝囝日後看法。但如果衣家唔領洗,小學好少機會入到天主教學校。

醒目開學勳章 王國長老

咁查實你自己點唸先?
天主教徒入天主教小學, 分分鐘"硬掘"要join宗教既課外活動, 我細個時覺得d同學幾慘架, 連揀都無得揀
如果你自己細個覺得慘, 又覺得應該俾個仔選擇權, 又何苦要o係呢個時候幫佢選擇, 再推佢入教會學校呢? 你可以選擇唔領洗, 又或者選擇非教會學校呀..........我自己覺得, 如果"宗教培育"對你黎講咁重要, 就唔會而家至黎唸呢個問題了

原帖由 difficultmom 於 11-12-12 11:07 AM 發表
謝謝你們的回復。
囝囝現在兩歳半。我自己當時都係五歲就領洗,需要一D時間先完全接受到。起初有blame過父母無比自己撰擇。所以worry囝囝日後看法。但如果衣家唔領洗,小學好少機會入到天主教學校。 ...

我都係好細個領洗亦有一段好長時間無返教會。直到有小朋友既時候發覺要教好小朋友先整理好自己;我選擇再慕道重新認識教會·孩子十個月大我已同佢領洗·因為在我來說領洗係佢最大既禮物。而家亦有同孩子一齊返教會·每次見到孩子会祈禱会感恩我覺得選擇正確

God will let u know pls stay clam

天主教教友父母係有責任將嬰孩帶回教會領洗, 越快越好, 不存在要讓孩子選擇呢個問題.

孩子領洗之後, 宗教上引領的工作, 除了教會, 學校, 更重要係父母, 建議樓主自己都去再慕道, 咁會比較清楚作為教友的責任, 教導孩子就更得心應手.:wahaha:

相反, 現實中由孩子引領父母(無論是否已領洗) 回教會的亦甚常見, 真係欣慰.

不過好心痛囉!作為父母為咗嗰五分,我見佢地喺慕道班上堂嗰陣,並冇真係攞個心去嘗試了解教會。最遺憾係剩係為咗領洗,真係喺度計可以走到幾多堂。除咗喺堂上需要讀經,好大膽講有好多都係冇抽時間睇福音(唔好要求新舊約都有睇)。到見神父嗰陣,有幾多會真係坦白承認上堂嘅目的?
最諷刺嘅係,領洗後自己唔番教會,但係就推個小朋友上主日學。啲小朋友同我講自己爸爸媽媽唔番教會,點解要我番呢?我真係好為呢啲小朋友難過。:pity:

多謝你地意見!

可能我自己都未ready所以咁hesitate. 應該唔好急於一時。

另外囝囝有兩個kg offer. 一間天主教,一間基督教。我同老公都較喜歡基督教嗰間的教學方法,但如果將來希望囝囝信天主教,會否有點亂?

quote]原帖由 Charlotte_mom 於 11-12-12 11:30 發表
咁查實你自己點唸先?
天主教徒入天主教小學, 分分鐘"硬掘"要join宗教既課外活動, 我細個時覺得d同學幾慘架, 連揀都無得揀
如果你自己細個覺得慘, 又覺得應該俾個仔選擇權, 又何苦要o係呢個時候幫佢選擇, 再推佢入教 ... [/quote]

為甚麼天主教的小朋友要這麼早領洗?

不如就今個主日返去教會·重新感受一下,行左第一步再諗。

原帖由 difficultmom 於 11-12-11 23:32 發表

Key issue here is : what is your REAL faith? Answer this and then act accordingly.

醒目開學勳章 王國長老

我都聽過有天主教家庭, 最後決定揀基督教學校, 又或者基督教家庭揀天主教學校, 亦有家庭接受唔到自己仔女讀唔係自己宗教既學校
都係果句, 你自己點睇先? 宗教既野, 好個人的, 人地講咩都無用, 最緊要你知道自己做緊咩啦

我唔係天主教徒,但我老公係,出年阿女亦都開始返天主教教區幼稚園k1, 其實我之前已經想比阿女一到歲數就上主日學,因為眼見姑奶兩個仔都有上,而佢地嘅各方面嘅發展都幾好,由其係品德及待人接物,我好希望阿女好似佢地咁,所以我亦都會嘗試去了解、感受,我自己係讀基督教中學,因身邊冇同一宗教嘅朋友,所以冇好好去理解,而家反而可以因為阿女嘅關係,令我重新開始主動去接觸天主,而咁做亦都可以係屋企實行同一信念。

原帖由 Gerard 於 11-12-13 11:07 發表

不知道我們有否在堂區見過面?

哈哈,見過都唔定!

原帖由 difficultmom 於 11-12-12 23:03 發表
多謝你地意見!

可能我自己都未ready所以咁hesitate. 應該唔好急於一時。

另外囝囝有兩個kg offer. 一間天主教,一間基督教。我同老公都較喜歡基督教嗰間的教學方法,但如果將來希望囝囝信天主教,會否有點亂?

quote] ...

其實天主教同基督教都係源自宗徒傳落黎嘅教會。都係用同一本聖經(雖然天主教聖經多咗七章,同基督教嘅聖經喺中文名稱翻譯上有所不同),信奉主、耶穌基督。作為天主教徒嘅家長喺教理上俾番小朋友作恰當嘅修正就應該OK。不過最理相梗係讀番天主教學校喇!
‹ 上一主題|下一主題