用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該幾時領洗?
樓主: difficultmom
go

應該幾時領洗? [複製鏈接]

醒目開學勳章

冇睇福音, 冇每星期番教會既教友, 唔局限果D為左五分既家長, 其他教友亦大有人在, 即使家長為5分領洗, 自己唔番教會, 卻要小朋友上主日學, 起碼晌佢哋心目中認為上主日學係"好嘢", 所以先叫小朋友上, 小朋友又可藉此多認識天父, 未嘗唔係好事.

原帖由 SCKnight 於 11-12-12 22:14 發表
不過好心痛囉!作為父母為咗嗰五分,我見佢地喺慕道班上堂嗰陣,並冇真係攞個心去嘗試了解教會。最遺憾係剩係為咗領洗,真係喺度計可以走到幾多堂。除咗喺堂上需要讀經,好大膽講有好多都係冇抽時間睇福音(唔好要求新舊約都有睇 ...

原帖由 SCKnight 於 11-12-12 10:21 發表

如果你係教友,但你咁問得,我好相信你都唔係成日番教會。
作為一個天主教教徒,佢嘅子女係自動可以喺嬰兒嘅時候領洗作為天主教教徒。所分別嘅係未有做堅振同唔可以咁快領聖體。而作為基督徒,父母係有責任教導小朋友聖經嘅 ...

解釋得好清楚~~~

原帖由 Charlotte_mom 於 11-12-12 11:30 發表
咁查實你自己點唸先?
天主教徒入天主教小學, 分分鐘"硬掘"要join宗教既課外活動, 我細個時覺得d同學幾慘架, 連揀都無得揀
如果你自己細個覺得慘, 又覺得應該俾個仔選擇權, 又何苦要o係呢個時候幫佢選擇, 再推佢入教 ...

我個囡6個月大, 就一直同我地去教堂, 今年都8歲了, 已經成為習慣, 完全唔存在"無得揀"呢個感覺, 我地日常生活都有宗教的討論, 亦有引用宗教的教義, 宗教已經是她生活的一部份, 亦是我們的生活圈子.
"覺得慘"-->好似我細個, 父母非教友, 而我是天主教學校, 日日係學校唸經, 返到屋企無人共鳴, 要考聖經, 但屋企無人識無人教到我, 要返主日學, 但只有自己返.....我就覺得慘~~所以, 有宗教分入學是合理的, 若父母不認同辦學宗教, 小朋友也無所適從~~

why did you need to consider leaving the choice to your son if you believe in God??????

原帖由 jc4358 於 11-12-15 12:55 發表
why did you need to consider leaving the choice to your son if you believe in God??????

非常同意呀!
民主唔係錯,不過小朋友咁細,點講民主?
作為父母只能為小朋友做自己覺得最好嘅決定。斷估小朋友出世嗰陣你唔會問佢鍾意飲人奶定Formula掛。
宗教一樣,你覺得唔好,你唔會信佢。你既然信得佢,點解對令自已小朋友信教有咁大保留?若果真係暫時無緣份,小朋友大個後,你攞支槍指住佢都未必一定願意番教會。
重有作為基督徒係有責任為主同基督做見證,連自己個小朋友都冇勇氣講道理,咁對住其他非教友唔係腳仔軟?

醒目開學勳章

我小朋友係9個月大的時候, 已經進行嬰兒領洗. 我先生亦是一出世就領洗. 我記得領洗前要上堂的. 有中有一堂講者有分享話: 父母愛鍚子女, 想把最好的給子女. 如果大家信天主教, 認為他是好的, 為何不把他給子女呢?
‹ 上一主題|下一主題