用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 恊恩幼稚園只有 60 個學額
go

恊恩幼稚園只有 60 個學額 [複製鏈接]

據聞每年都有一半的學生會被挑選上小學,是真的嗎? 但我唔知係未都一定要住34校網先得....不過睇佢升小情況都有60%上協小.....又好似無理由係50%內定,10% lucky draw + 叩門 (10%=6個only),不過被挑選的也有可能有幾個去了dgjs,而協幼學生的lucky draw chance又真係無理由高d....所以又好似唔奇怪...因為好的津校點都要10個爭1個位,即是60個學生有10個入到先正常 ratio.....(Seems contradict for the above statement)

囡囡婷婷,有無可靠消息可以share下...如果有50%機會(非lucky draw 因素,係靠實力同老師喜愛),真係好過讀sc/kv...你係未甘諗呢?

原帖由 囡囡婷婷 於 11-12-12 17:00 發表
我囡囡現在讀K1,依三個月來,我囡囡的自理能力,說話能力,情緒管理,學習態度及最重要的品德教育,都漸上軌道,由初初第一個月時老師講的表現麻麻,到第三個月的評估表報告出來,好多都 "經常做到", 真係由心裡開心出來,亦好感激老師們 ...

我覺得有用wor,其實我係like協小先想入協幼同升協中有無優勢無關,講真讀左好的小學,就真係要努力有好成績先可以升讀好的中學,我唔覺得一條龍/半條龍個d,入左唔使煩就對個小朋友係有用....去到小五小六,都幾靠個小朋友自發性同努力(當然家長迫下/聰明考天才波都有,但比例較少),讀得唔好升唔到,都無得怪學校..

如果第一輪自行收,就真係好正,起碼唔使靠運到又唔使同全香港小朋友爭個幾十間的直資/私小....可惜無人confirm到協幼的安排...

原帖由 Jing_Mama 於 11-12-13 16:19 發表
會唔會係第一輪自行收生已經收咗D協幼同學仔呀? 我見有四十幾個小朋友上小...不過協小現在無優勢上中學...咁上到協小又有咩用!!

其實每級只有30人,am/pm同時只有90人,資源會唔會比起其他幼稚園少左呢,當然亦可以說僅有的資源就可以充分用到小朋友身上,比例上唔會少左,但個absolute肯定少左wor....just think about this concern
‹ 上一主題|下一主題