用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 請教 KTS 家長 for 升中問題
樓主: yiptszman10
go

請教 KTS 家長 for 升中問題 [複製鏈接]

KTS教學模式係活學活用,一般抄寫、默書,要死記嘅都吾多,有d家長覺得咁樣係好似無咩實質嘢學到。但我就非常喜歡,因我相信將來嘅社會需要嘅人材係要懂得自己思考,而吾係copy cat。我囝囝6年學校生活,係佢將來發展好好嘅基楚

yiptszman10 發表於 11-12-12 15:14
有冇家長知道.
如果就讀KTS,成績約為中下,約考 100-140名左右,是否升中 時,入左 Kowloon Tong Banding 3 架 ...

yiptszman
我哋去年聽talk,話KTS考到好尾嘅學生,去到某些地區係可以入到嗰區好好嘅學校。聽聞去年一位女學生,佢考全級60-70名(全級110人),佢入到沙田聖羅撒,好似話呢間响沙田係Band 1。

oscarmama,
入St Rose 果位應該是90以後的, 全級127人.

Yanamami 發表於 11-12-20 20:51
oscarmama,
入St Rose 果位應該是90以後的, 全級127人.

Wow!!KTS個ranking真係高

回復 Ben2003 的帖子

Ben Sir,

Please check pm. Thx.

对些坐不定多言的小朋友,此學校合適嗎?
請各家長比些意見

JJJKID 發表於 12-1-17 02:25
对些坐不定多言的小朋友,此學校合適嗎?
請各家長比些意見

我的兒子(KTS 舊生)正是坐不定多言的小朋友,可能因為改錯名.......
兒子只是偶然需要被老師 "提示".....

KTS 校園生活是很開心的,不用擔心。

Strongly recommend 應儘早部署好動的小朋友入 KTS 運動校隊。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!
‹ 上一主題|下一主題