用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 變質的不是學校,而是家長
樓主: miya20
go

變質的不是學校,而是家長 [複製鏈接]

我話sc 好都比人笑做職業打手
無得還口

:igiveup: 乜有學校需要commercial到出埋打手咩?

回復 21# behappydad 的帖子

其實我覺得你D post都幾現實,只不過不是每一位家長接受。我諗你都唔需要做職業打手,因為SC每年都有成千上萬人報。
家長其實都無變質,因為大多數家長都緊張自己個小朋友。以前我的父母都週圍撲學校。只不過現在有internet 同家長知識同能力高咗好多,要求更高。
我好簡單的,唔相信在討論區有黑心家長,因為佢哋嘅post唔會影响到家長決定,更不知waiting list 的名單。點補上呀?
不喜勿插。

香港咩人都有,有結果前就好緊張周圍問幾時有結果,幾時收信,人地學校一出信就立即變身唱衰間學校,大有人在,真係精神分裂到,唔信自周圍睇下,真係有d人連開個新加入國民Account都無。

同意CKBCHU的睇法 :)
原帖由 CKBCHU 於 11-12-13 14:18 發表
其實我覺得你D post都幾現實,只不過不是每一位家長接受。我諗你都唔需要做職業打手,因為SC每年都有成千上萬人報。
家長其實都無變質,因為大多數家長都緊張自己個小朋友。以前我的父母都週圍撲學校。只不過現在有interne ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

講學校壞話嘅,唔一定另有居心
如果大家只可以講好話,唔俾人講壞話嘅,咁學校真係有問題都無人知,邊個受害呢?

大家睇嘢,平常心,凡事睇多d,了解多d,forum講嘅嘢,無論好壞,都要小心過濾~
恐龍家

借LINK一用, 真係百聽不厭http://www.youtube.com/watch?v=tk9xoP0vGMs&sns=fb

鳴謝bonbon1106家長~~

回復 27# ronniedad 的帖子

昨晚1872遊花園,鄒海光個故事都好啟發性。

Agree!

Internet係交流資訊的地方,不過大家要過濾下。
在討論區"申"下、渲洩下d負面情緒;或講下自己的開心事,係人之常情,讀者可看可不看,無謂標籤人地la~
大家上討論區搵下參考資料、同人o爹下、消磨下時間、開心下,唔好咁上心,"香港人,放鬆d"la~

原帖由 小曳人 於 11-12-13 07:01 發表
講學校壞話嘅,唔一定另有居心
如果大家只可以講好話,唔俾人講壞話嘅,咁學校真係有問題都無人知,邊個受害呢?

大家睇嘢,平常心,凡事睇多d,了解多d,forum講嘅嘢,無論好壞,都要小心過濾~
:igiveup: ...

一位水晶級國民在收信前兩日到收信的心路曆程:

我都未收到,又話10號或之前會收到既

比我會揀民生

11-12-11 07:52 (開始有人收到信)
可能太多信才會分批寄出,反正明天便會收到,不打緊啦。學校不會考慮家長等信心情的,總之不要給自己太大壓力就好了。

11-12-11 12:22 (突然回憶翻好多野)
當日見既老師由門口到面試都很冷漠,實在不是應有態度,雖然話老師見太多人會赲所以這樣,但實在令人失望,這個社會真的越來越奇怪了。
或許是被太多人熱捧才令這些學校變了,真是惡性循環。

因為無咩學校唔比借廁所囉,何况係借比兩三歲小朋友,要佢地忍尿,唔通又岩咩?小朋友都已經在學校外面了,搵厠所又遠,又差不多時間要入去面試,咁點呀??

以上只是部份。

Remark:因分享者不滿,所有links已被delete

回復 30# tsobaba 的帖子

咁個小孩入唔入到間學校呀?

回復 2# tsobaba 的帖子

原帖由 tsobaba 於 2011-12-13 15:41 發表

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2353778&page=15#pid34208067

比我會揀民生
ht ...

原帖由 tsobaba 於 11-12-13 15:41 發表

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page=15#pid34208067

比我會揀民生
ht ...

打手我就唔知, 黑心家長久唔久就有, 真係有人好得閒架. 所以大家真係要小心, 搵多D 渠道收集資料, 特別係學校口碑.

不過我都覺得一間好學校, 係唔會咁易俾人唱得衰; 衰學校就你點維護一樣臭名遠播.

我而家都認同有啲家長真係好冇質素......
希望我個小朋友唔係同呢啲家長小朋友做同學

我諗都係時候做返CD Rom

終於有一兩個家長信我
多謝你

幾日就變質咗的家長!!!

原帖由 tsobaba 於 11-12-13 15:41 發表

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2353778&page=15#pid34208067

比我會揀民生
ht ...

回復 38# chubbychu 的帖子

Waaaaaaa how cum???!!?!

回復 8# Gerard 的帖子

唔係有恆心,其實我都很久沒上EK,不過最近需要上黎搵d料,見到亞女間學校比人講咪留意下囉,發覺有黑心家長(唔只e一個)惡意批評,抵唔住頸咪以用家身分講下野,點知又有人話EK係無黑心家長,咁我又抵唔住頸list d links出黎,其實我係唔係應該delete翻佢呢?
‹ 上一主題|下一主題