用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 (希望在人間.. 終於等到喇 . TT, PC and GH offers) ...
樓主: yiuyau
go

(希望在人間.. 終於等到喇 . TT, PC and GH offers) [複製鏈接]

其實如果讀緊pn可直上k1,都唔洗太唔介意,relax and be happy!

終於有半個offer啦, 因我係孖B(0910), 而家收咗1個1個之前病改期見, yeah!

回復 5# ivypooh 的帖子

不過係國際班同雙語班嘅分別,係同一間嚟但唔同名

回復 42# janiceso 的帖子

邊間幼稚園收你個孖b????

回復 41# beagoodman 的帖子

Thanks,

剛俾了讀緊pn的學枚校留位費
(有backup)

In 了:
MS(reject), GH, PC, TT ,TL 及培道
未in:
宣道

原帖由 janiceso 於 11-12-14 10:35 發表
終於有半個offer啦, 因我係孖B(0910), 而家收咗1個1個之前病改期見, yeah!

congratulation,希望在明天嘛

回復 43# janiceso 的帖子

甘會唔會同時報2班? thanks

回復 4# wong0723 的帖子

York PM雙語班

回復 3# Sheungki0101 的帖子

thank you

回復 45# yiuyau 的帖子

Anyway, good luck to you and your kid

原帖由 ivypooh 於 11-12-14 11:53 發表
甘會唔會同時報2班? thanks

我無呀, 不過我諗都有人咁做

想請教國際班係咪用英文,普通話in,英粵有什麼in,thanks

回復 1# ivypooh 的帖子

國際班我就唔知用咩語言in, 但雙語班係用廣東話in
開始時所有人會係hall度玩,有老師會帶唱歌,遊戲,應該俾D小朋友warm up
跟住就上課室等叫名見老師,家長可以陪,等嘅時候有video睇,有積木玩
見嘅時候會問小朋友咩名,要砌積木, 然後會俾顏色筆小朋友叫佢地係紙度畫
我見到呢度阿女因為啱啱瞓醒同病緊所以開放唔肯做, 老師見佢咁咪叫我約過時間去IN, 阿仔就99同佢IN, 所以唔知仲有咩嘢要做,我問咗佢再答你

原帖由 janiceso 於 2011-12-14 16:15 發表
國際班我就唔知用咩語言in, 但雙語班係用廣東話in
開始時所有人會係hall度玩,有老師會帶唱歌,遊戲,應該俾D小朋友warm up
跟住就上課室等叫名見老師,家長可以陪,等嘅時候有video睇,有積木玩
見嘅時候會問小朋友咩名, ...

原來你係呢度~

我藤仔都係雙語班吖!不過係am,你會唔會轉吖?

Thanks,希望阿仔能夠把握餘下的機會&家長有冇野問

原帖由 藤媽 於 11-12-14 16:21 發表

原來你係呢度~

我藤仔都係雙語班吖!不過係am,你會唔會轉吖?

係呀
我都想,但我兩個,唔知有無位呢?而且阿女仲未IN, interview個日問下先,但係咪要寫信呢?

ivypooh~~ 主流班interview:

1) 未夠鐘,學校門口排隊
2) 夠鐘入學校,安排去一間課室囉番你份form
3) 點名 (約十多個小朋友+家長) 一齊去禮堂
4) 禮堂內排好櫈仔圍圈圈,坐好晒後就有一位ABC老師好似以前Henry哥哥咁,囉住大木偶公仔遂個小朋友去say hello (講英文問下小朋友叫咩名),跟住又有老師彈琴唱歌跳舞(同小朋友一齊),然後囉埋白兔仔出黎俾小朋友玩下睇下 <<真係估佢唔到...!
5) 玩左二十至三十分鐘左右,就分批去地下/二樓既面試室
6) 先入一間大房,大房有video (小朋友上堂情況)俾你睇,同埋有張大地墊俾小朋友玩海綿積木
----以上全部零壓力,並不存在有老師在旁觀察俾分----
7) 點名遂個小朋友入房interview
8) 一間房有兩個interview group (有少少嘈住另一個interview但係都ok),老師同媽咪對住坐,囝囝坐主席位,爸爸係多餘的,企左係後面
9) 老師問好多野 (主要考小朋友,冇野問家長) 內容如下:
- 咩名,幾歲
- 隔離既係邊個,後面既係邊個
- 囉支筆出黎叫小朋友畫下,畫左個圈出黎老師就問係咩形狀黎架
- 囉出公仔叫小朋友指眼耳口鼻手腳
- 一幅圖,有爸爸媽媽哥哥妹妹,問邊個係媽媽/爸爸/哥哥/男仔/女仔...etc
- 一幅圖,有大貓細貓大貓細貓 (4隻) 問邊隻係大/細
- 囉出老鼠公仔,問小朋友係咩黎,問佢想唔想要,我藤仔唔識答"老鼠"老師就囉多隻豬仔出黎,問佢係咩黎,藤仔答完豬,老師又問藤仔想要邊隻,最後藤仔即學即答"老鼠"

老師問得好快,但係會引導小朋友去答,問左太多我都記唔晒啦。

但成個過程係好輕鬆的,藤仔超怕羞都可以冇甩咀叫佢做乜就做乜!

10) 問完晒野之後老師仲俾張coupon落樓下囉free 既 popcorn食,中間既playgroud又大又靚仲任玩唔嬲!

我唔信人人有offer呢個傳言,但係學校同老師真係有心去interview每一個學生。藤仔當日既表現其實已經令我偏向左York offer度啦。

最後祝你good luck吖!

原帖由 janiceso 於 2011-12-14 16:26 發表

係呀
我都想,但我兩個,唔知有無位呢?而且阿女仲未IN, interview個日問下先,但係咪要寫信呢?

哦~ 你係孖囡?

如果好有心又唔怕煩,好想轉am,不停寫信同埋打電話去啦!但你一開始申請係am定pm呢?去interview果日同老師再表明多次心跡啦!

Good Luck

原帖由 藤媽 於 11-12-14 16:48 發表
ivypooh~~ 主流班interview:

1) 未夠鐘,學校門口排隊
2) 夠鐘入學校,安排去一間課室囉番你份form
3) 點名 (約十多個小朋友+家長) 一齊去禮堂
4) 禮堂內排好櫈仔圍圈圈,坐好晒後就有一位ABC老師好似以前Henry哥哥咁,囉住 ...

我都覺得D老師幾有耐性好OK,而且都唔想你迫D小朋友答問題,邊有學校俾你IN第二次呀?
不過,而家我最大concern都係學費同使費,因為我兩個嘛
‹ 上一主題|下一主題