用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我迷失......
go

我迷失...... [複製鏈接]

於教育理念.....
自己中意取其中庸之道,一定要開心
但對於個仔呢? 如果幫佢照揀呢條路, 唔去push佢, 佢會唔會怪我唔夠進取呢?
眾多reject 信話我知,我阿仔係未去到果個水平,我信佢係有潛質,佢絕非愚蠢
咁我係咪在讀二三線K1(唯一的offer,好多謝慧眼伯樂)之餘,再從旁報D 進修班(e.g. 學術/興趣班) 去谷下佢d潛能呢?
或者咁樣我先心安理得
但咁多樣可以學,學邊樣先呢? 就算金錢無限, 時間都有限啦...
但係...變左為谷而谷...為跟住大隊走...充滿無奈feel

天瑜  http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2192377
贏在起跑線?李輝博士(香港大學教育學院助理教授)的意見  發表於 11-12-19 14:22
   1    0    0    0

回復 1# heidys 的帖子

其實我都同你有相同想法!就係如果無d好既offer(我係白果黨黨員),個女會直升返依家間K(係無學卷既,其實唔算差),但就會報多1、2樣學術既課餘活動俾佢惡補下囉,唔可以話係跟住人行既,只係現今既教育制度下,都唔論到我地自己諗

其實都係睇你小學有咩plan者有分在手既 根本唔洗太擔心

如果無.又想考直資/私小就要好好計劃

唔明點解以家d學校好多都話要 "一體一藝"(sport同art都要有樣野學下),話就話為培育小朋友,但其實咪苦了爸媽!因為好似要"催谷"佢咁-_-......好似已經唔可以由小朋友揀自己的興趣....

其實我心態都係想佢有一個快樂的幼稚園生活,到小學先俾心機讀書,但係現今世界已由幼稚園䦕始,依家唔幫佢報,到時又唔夠競爭力,真係好矛盾

我未一樣..呀仔係細仔...我好迷失..一直跟大隊走...走呀走呀...但當去到INTERVIEW時..眼見好多大B中B識講嘢同好有反應..再見自己個仔..ONLY識講少少嘢(不聽話)..唉..未多封都係REJECT LETTER..我相信唔係呀仔唔得,但當然不及大B中B勁..相差6個月便是6個月,1個月便是1個月..我相信如果我呀仔同其他小朋友一樣大時,一起INTERVIEW的話,呀仔一定唔差..可惜佢出世的月份係無得選的..

下年我會比呀仔再來一次...(聽到有人話如果佢做大B會唔會太大呀,又話D學校不喜歡收大仔)..我唔理人地點講,我會比佢試!呀仔得唔得都好,一試無妨!

各位加油呀!

醒目開學勳章

大家要相信自己小朋友的能力同潛力, 唔好用幾多封Accept letter去評定自己的小朋友的能力. 而課外活動,我會俾自己小朋友去試的. 小朋友咁細, 大家麼都俾小朋友試下先, 睇下小朋友的興趣係邊. 唔好一開始就去想為了考直資, 考私校. 咁大家的壓力會少D, 亦會enjoy參加課外活動的過程.

其實谷未必代表唔開心... 有些小朋友入了傳統官津一樣開心. 最緊要揀間適合自己小朋友的學校.

大家加油!

其實小朋友上興趣班唔一定係為左谷.我小朋友讀緊龍校k2
而家學enopi math, 鋼琴, 普通話, swim, 合唱團

我唔係為左谷佢.
enopi math , 琴 , 合唱團係佢要求學 佢唔想停
swim 係為左身體 醫生指明要佢去游 冬天都唔好停
普通話 真係為左小一學校普教中要準備

人地見我仔學咁多野,以為我想谷佢
實情又唔係呢

最緊要係小朋友鍾意, 唔好理人哋的閒言閒語.

原帖由 NICOLE123 於 11-12-14 16:25 發表
而家學enopi math, 鋼琴, 普通話, swim, 合唱團

我唔係為左谷佢.
enopi math , 琴 , 合唱團係佢要求學 佢唔想停
swim 係為左身體 醫生指明要佢去游 冬天都唔 ...

醒目開學勳章

原帖由 NICOLE123 於 11-12-14 16:25 發表

我唔係為左谷佢.

, 唔好以為參加課外活動就等於谷. 我個侄升小四, 有四樣課外活動. 佢阿媽怕太多, 佢會辛苦, 又怕成績會跌, cut一樣. 我個侄唔肯, 仲話一定會俾心機讀書, Keep住個成績唔會跌.

回復 10# heidys 的帖子

放心啦, 二、三線KG都唔緊要.  學定一、兩樣課外活動, 對將來考直資/私小, 點都有幫助.  我都會俾阿仔去學嘢, 最緊要係佢開心, 想學. 一個星期用幾小時去學嘢, 都唔太谷呀.

你唔好無奈啦, 只係我哋要去迎合這個社會. 我記得小時候, 諗點解人哋有得學琴, 我無呢.  現在自己有能力, 咪盡量培育個小朋友囉, 等佢的人生豐盛些

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得唔同人做同一件事,目的可以唔同
有人為咗cert,乜都學一餐,係比賽都去玩!
但係,我唔鍾意比賽,我唔儲cert,但我一樣可以俾小朋友學我覺得有需要嘅嘢 (游水)同埋佢鍾意嘅嘢!呢d係家長心態問題,學習唔一定係谷,學嘢當然要練習,兩過程未必悅快,但係當中亦有好多悅快嘅回憶/得着!

香港人,放鬆d啦!
恐龍家

我都好迷失, 面試中見其他小朋友識A-Z,1-20, 原來現在幼稚園面試已經要考.
但我都沒有好認真教過, 我只是著重教她生活常識, 自理, 天真地想A-Z, 1-20她返學自然會識啦.
究竟是家長迎合學校要催谷小朋友, 還是學校因小朋友被過早催谷越考越深.

引述自- 小一選校 - PLK C.K.Y Primary School
[劉校長在剛舉行的家長會上亦談到這個問題。她說學校越來越多人申請,故無奈要考一些較深的問題來揀選學生。她亦留意到小一入學面試越來越深,而幼稚園則跟隨越教越深的惡性循環。]

醒目開學勳章 貢獻勳章

係呀!唔好停!
但雖然係咁,睇見阿仔d咳未好,又唔敢俾佢落水,一轉天氣就咳,搞到得罪partner/教練,e+要單對單學呀~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 14# BBCOW2009 的帖子

我作為一個早教媽媽,我唔認我係谷個小朋友!我相信孩子愛學習係天生本能,佢地幼兒期學習係似海綿吸水。
作為聰明嘅靈長類動物,人類同其他動物一樣,要學習生存,爸媽做乜,幼兒就會跟住做,你唔教佢,佢都會自己學懂!我大仔就係一個好例子:爸爸學緊日文,阿係未夠兩歲已經要爸爸教佢,問過好多次,爸爸終於由唔想教,到教佢少少,慢慢發現佢學得好快,越教越多~
恐龍家

回復 16# 小曳人 的帖子

但..小朋友主動要求又唔同, 與家長比佢學的原理唔同呢.
2歲已識表示想學日文, 真係天才!!
本來我覺得無需要咁早比仔玩課外活動
課外活動, 本來我係覺得用黎娛樂的
但而家要考慮埋會否增值

早教我都BUY, 不過我係低密度早教, 無去迫個仔一定要識咩, 只會一路INPUT比佢. 可能我太無系統又無技巧,所以無乜效果. 作為媽媽都要學, 有無人知邊度可以學到呢?

大家就積極D面對! 每個小朋友都因應現實需要, 一齊早D起步! 的確, 學習新鮮事物, 小朋友係會幾開心的.
K1/2, 我就要物識一D 中文/數學/體藝比阿仔學!!

醒目開學勳章

有時小朋友可能會自己同你講想學麼的. 就好似我之前帶小朋友去又一城睇人溜冰. 佢依家成日提住要學, 仲係屋企扮溜冰.   不過, 佢暫時都未夠年齡去學.

好有同感, 呢排成日問自己,
"會唔會係我唔夠進取?"
"會唔會係我太懶?"
"應該比 D 乜 個小朋友先啱?"
"以後既路, 應該點安排先對佢最好?"

真的迷失了方向.......

唉, 人在江湖, 身不由己!
只有儘量取得一個平衡
‹ 上一主題|下一主題