用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我迷失......
樓主: heidys
go

我迷失...... [複製鏈接]

misplace the post... already moved the post to somewhere else
修身 齊家 治國 平天下
Learning never ends

To w_y
依家個社會環境令到好多家長對教育小朋友的心態都唔正確。
學游水係為考獎牌,咁學游水o既意義真係失去了(唔係為了強身健體同埋必要時去保護自己先去學游水咩?)。
我細個果陣都有諗,個個家長都要迫自己子女要考頭三名,甚至考第一。若果次次個小朋友都係為了個第一而讀書,咁佢係唔係真係有興趣讀書先…讀書唔係只為了取悅父母卦~
我見有好多好聰明的朋友,細個時都會為了取悅家人而讀書,但一到青春期就反叛,仲好想脫離屋企,覺得唔想受屋企人"控制",可見"迫"得太緊只係一個短視的策略。
讀書的真正意義係為了求學問,作為家長都有責任去引導小朋友去找尋合適自己的學習方法,令小朋友有興趣去學習。依個先係長線的策略。

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

「根基」是甚麼?
是他對學習的興趣,良好的學習習慣、好奇心、喜歡閱讀、喜歡自我探索,這些才是人生的根基。他懂得管理時間,有社會和情緒發展,有良好的家庭,這些才是小孩子成功的根基。

好同意!! 家長要做o既, 就係身教同誘導小朋友. 不過呢d 根基, 都唔容易建成.

hi heidys,
我諗好多幸福o既小朋友都會有管理時間的問題。因為家長係佢地o既「經理人」,同佢地管理晒所有o野,而小朋友經常處於被動狀態。
呢個根基真係唔易去建成呀~要通過好多testing,放好多耐性+愛心先可以建成。

醒目開學勳章

回復 heidys 的帖子

呢D「根基」係不形態化,具體化的,所以家長會選擇音樂第幾級,游水第幾名等等來衡量小朋友,比較具體。學校用呢個具體化的形式來選擇學生,會比較有效率。

等於大部份的以前,或少部份當今的見工方式,有證書或有學歷的優先。呢個方式會比起要應徵者即場寫個電腦程式或即場sale件貨物為有效率,節省人力。而現今亦有公司選擇應徵者的溝通技巧來做選擇(Out of our minds - ken robinson)。邊個方式應徵者係無得選擇的,只有應允的。所以以前肯讀書就搵到工作。

現今都有學校用呢個方式,因為現在的工作的入職要求,見工的方式唔多唔少就反影到現今入學的要求。

迷失或許是迷失了點樣找尋「根基」嘅標準。當單一迷失,會驚,自然會跟同類一齊行。點樣從迷失尋找出路?觀察那群同類嘅信念,跟住一齊行?還是信自己,自己行?呢個決擇同迷失一樣咁驚,更加會遇到後悔的時候。如果個「根基」係有指標,而學校又會引用呢個指標。會比起用「喜歡」,「習慣」,「興趣」來得令家長感到公平,安心。

回復 開心小花 的帖子

你小朋友幾大?我囡囡都喺見到溜冰場簡直唔願走,話要溜冰。最後我問晒全港九的所有溜冰學校,終於有一間肯收我囡囡,但他們最少的鞋碼都要25號,好在小女剛剛腳仔夠大隻 (一般來說要夠三歲,但當時我囡囡只有兩歲八個月)。跟她的表哥(大佢一年和學了一段時間)一起試堂後就一直學落去,上堂後才發現佢哋唔肯收太細喺有原因,因為佢哋只顧自己玩而不聽指示。囡囡很多時上堂都唔專心(已經一對一),常常搗蛋貪玩。但看到佢既進度很好,學了差不多廿堂既佢,現在在冰上步行絶對難不到她,正學滑溜。其實溜冰可以訓練小朋友的膽子,好似我囡囡,一向膽大,第三堂己嘗試自己行(但不穩,會向後跌)。既然小朋友主動想學,喺一件好事。但個人認為最好一對一比較安全(由其愛搗蛋的小朋友),教練也很重要,要細心,識得哄小朋友聽話。最長曆史嗰間溜冰場唔錯,佢會設定一個時段只供上堂人仕使用,避免一些少男少女的橫衝直撞,當值人員和教練見到小朋友跌底亦會盡快上前扶起或阻擋後隨的人撞到。小朋友上堂前可入場內玩也安全(家長只可在場外觀看,不能入內,免生意外),我遲些待小女再穩定啲都俾佢自己入去玩。
‹ 上一主題|下一主題